Prima pagină » Actualitate » Lucian Bode, ministrul de Interne, primele declarații în contextul în care un polițist a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni – LIVE TEXT
Lucian Bode, ministrul de Interne, primele declarații în contextul în care un polițist a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni - LIVE TEXT

Lucian Bode, ministrul de Interne, primele declarații în contextul în care un polițist a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni – LIVE TEXT

17 ian. 2022, 10:30,
în Actualitate

În aceste momente, Lucian Bode oferă o serie de declarații în contextul în care pe data de 13 ianuarie 2022 un poliţist aflat la volanul unui autoturism aparţinând Poliției Române a omorât o fetiţă pe trecerea de pietoni. Ministrul de Interne face prima intervenție pe acest subiect.

Vă aducem aminte faptul că joi un accident rutier grav s-a produs în București. Un poliţist a acroşat două fetițe care s-au angajat în traversarea regulamentară a străzii pe trecerea de pietoni. Una dintre ele a murit, iar cealaltă a fost rănită fiind ulterior transportată la spital. De altfel, Raed Arafat a vorbit despre timpii de răspuns pe care ambulanțele i-a avut. Mai mult decât atât, mama minorei care a supraviețuit a povestit faptul că poliţistul nu avea semnalele sonore și vizuale pornite și că nu se afla într-o misiune urgentă.

Lucian Bode, despre accidentul rutier din București. O fetiță a murit, iar alta a fost rănită după ce un polițist le-a lovit cu mașina

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a transmis astăzi un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate. De asemenea, oficialul a dispus o anchetă în paralel cu cea demarată de Poliția Capitalei. În continuare declarației sale, ministrul a evidențiat faptul că, în prezent, există un dificit de personal în structurile MAI, iar pe viitor procedura de selecție a personalului din surse externe va fi schimbată.

„Ştiu că orice aş spune, orice am face nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă. Pentru familia îndoliată şi pentru opinia publică. Voi dispune măsuri în limita competentelor legale. Încă o dată transmit condoleanţe şi însănătoşire grabnică Mariei. Imediat după producerea acestei tragedii am solicitat transparenta în documentarea acestui caz. În acest sens am alocat resurse suficiente şi am sprijinit ancheta. În paralel poliţia Capitalei a dispus o anchetă paralelă.

Cel care conduce are obligaţia să circule cu prudenţă şi este scutit doar de partea contravenţională, nu şi de răspunderea penală. Am făcut precizarea ca să nu mai fie discuţii că acesta s-ar fi aflat într-o misiune de urgenţă. Este foarte important să vă spunem ce măsuri am luat după aceste zile. Am decis să reanalizam procesul de recrutare din surse externe. Pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Voi prezenta după ce finalizez prima intervenţie cifrele deficitului de resurse umane. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a face faţă deficitului. De asemenea, vom pune accent în continuare pe componentă de recrutare de specialişti în MAI, în acţiunile de recrutare din sursă externă”, a spus Lucian Bode, ministrul de Interne.

Apel făcut de Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne a făcut un apel la clasa politică pentru a resusține și moderniza legislația rutieră din România. Mai mult decât atât, Bode se arată îngrozit de informațiile apărute în mass-media cu privire la accidentul rutier produs în Capitală.

„MAI a identificat o serie de măsuri pentru problemele pe care noi trebuie să le gestionăm în legislaţia rutieră. Fac un apel la întreaga clasă politica, să resusțină în parlament să modernizeze legislaţia în România cu tot ce înseamnă resposabilitati şi termene. Un accident în care un copil este omorât pe trecerea de pietoni pentru mine este o tragedie. Şocant a fost şi cum poliţistul a fost să verifice cu piciorul dacă fetiţa trăieşte. Nu poate fi înţeleasă această imagine. Am verificat dacă acest lucru s-a întâmplat. Procurorul are acest dosar în administrare. Sunt martori audiaţi dacă s-a întâmplat aşa sau nu. Am văzut în spaţiul public care ar fi de la STS la 112 în care rezultă că poliţistul se coordona cu dispecerii şi i se spunea că să fie mutat copilul pe partea stânga pentru a-i acorda primul ajutor”, a mai spus ministrul de Interne.

Ce spune ministrul Afacerilor Interne despre tragedia din Bolintin Vale

Un al doilea subiect abordat de Lucian Bode în conferința de presă este tragedia din Bolintin Vale, acolo unde un șofer de microbuz a fost ucis cu o cărămidă. Ministrul Afacerilor Interne susține că astfel de tragedii se produc din cauza mai multor factori. Printre cei prezentați de oficial se regăsesc: cifrele alarmante cu persoanele din comunitățile din România care nu sunt incluse în populația activă.

„În ceea ce priveşte tragedia de la Bolintin Vale. Această tragedie a scos la iveală încă odată putregaiul unui sistem care s-a stricat de la an la an. Avem resurse umane nepregătite și câteodată în cârdășie cu factorul politic și mediul infracțional. Bolintin Vale cu 15.000 de locuitori. Avem sute de comunităţi din România din care 15.000 de locuitori 2.000 – 3.000 reprezintă populaţia activă. Ne punem întrebarea evident din ce trăiesc. Şi avem şi răspunsul de unde aceste cifre alarmante a furturilor şi etc. Aşa cum ştiţi am dispus măsuri rapide care au condus la finalizarea fără incidente a protestului de la Bolintin încă din seara zilei de miercuri. Am încredere în nouă echipă de conducere de la IPJ Giurgiu căreia i-am cerut să-şi facă propria evaluare şi să-şi facă un plan de acţiune. De asemenea, cele două echipe de la nivelul Poliţie Romane şi Jandarmeriei continua iventarierea tuturor problemelor şi la final au obligaţia să vină şi să propună un plan de măsuri”, a transmis ministrul Lucian Bode.

Lucian Bode: „Pădure fără uscături nu există”

Ministrul MAI susține că măsurile care vor conduce la o „curățenie” vor continua. De asemenea, în final Lucian Bode și-a motivat absența din spațiul public după producerea acestor două tragedii.

„În final vă spun foarte clar. Voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curăţenie în propria noastră ograda. Aşa cum ştiţi pădure fără uscaturi nu există, dar indiferent despre cine ar fi vorba, despre cine este, ce grad are, aceste măsuri pe componentă de integritate aceste măsuri vor fi luate şi în 2022. Aceste măsuri sunt în atenţia mea. Faptul că am ales să nu ies public şi să comunic aceste subiecte reprezintă încercarea de a responsabiliza mai mult. În România trebuie să învăţăm să ne asumăm responsabilităţi”, a conchis ministrul MAI.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *