Prima pagină » Actualitate » Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, declarații în contextul războiului din Ucraina: „România rămâne ferm angajată pentru a acorda sprijin umanitar Ucrainei” – LIVE VIDEO
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, declarații în contextul războiului din Ucraina: „România rămâne ferm angajată pentru a acorda sprijin umanitar Ucrainei” - LIVE VIDEO

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, declarații în contextul războiului din Ucraina: „România rămâne ferm angajată pentru a acorda sprijin umanitar Ucrainei” – LIVE VIDEO

25 feb. 2022, 12:13,
BZI.ro, în Actualitate

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, face primele declarații în aceste momente despre poziția României în contextul războiului Ucraina-Rusia.

Cele mai importante declarații făcute de ministrul Lucian Bode:

Prin declanşarea acestui atac, Federaţia Rusia rescrie o pagină neagră în istorie, în care prin conflict armat se decide abuziv soarta unui popor. Nimic nu poate justifica. comunitatea internaţională reacţionează dur împotriva agresorului. România rămâne ferm angajată pentru a acorda sprijin umanitar Ucrainei. Vom impune măsuri de urgenţă. Ne aflăm sub protecţia NATO.

Doar împreună solidari în acţiune, alături de NATO împreună cu partenerii noştri strategici UE şi SUA, vom reuşi să ţinem securitatea din regiune. Vom oferi suportul legal şi umanitar necesar persoanelor care se prezintă la graniţele ţării şi solicită ajutorul României. Toate instituţiile sunt mobilizate la cote maxime. Suntem pregătiţi să gestionăm un flux mare de tranzit la frontieră. Au fost adoptate măsurile necesare pentru a supraveghea frontierele. Punctele de trecere sunt mobilizate şi suntem pregătiţi să suplimentăm în cazul în care este necesar.

Situaţia tranzitului din punctele de trecere a frontierei în ultimele 24 de ore. Dintr-un total de persoane la nivel naţional care au tranzitat 111.817 persoane, 58.000 au fost pe sensul de intrare. Vă rog să analizaţi acest număr în raport cu 93.000 câte persoane au tranzitat, în dată de 23 februarie.

Avem 1.100 locuri disponibile, 50 la sută din locuri sunt ocupate. Vreau să mai fac o precizare. S-a discutat de statutul de refugiat. Prin refugiat, statul român recunoaşte calitate în condiţiile legii. O să vă întrebaţi ce statut au cei care nu au solicitat azil. Ei practic au ajuns în România pe baza unui paşaport biometric, mai exact cei care deţin paşapoarte care au elementele de securitate UE intra în România conform legii. Ei pot rămâne maxim 90 de zile, legal, în decursul unei perioade de 180 zile. Nu discutăm despre intrări frauduloase. Dacă vom avea astfel de situaţii îi vom gestiona la fel cum am făcut cu cei 15.000 care anul trecut au reuşit să treacă fraudulos frontieră.

Câteva elemente mai prezint pe linia gestionarii situaţiilor de urgenţă şi a protecţiei civile. Vom imobiliza personalul şi mijloacele necesare pentru organizarea de tabere ca prim răspuns la criza umanitară din România. Structurile au în dotare tabere mobile, la nivelul fiecărui judeţ. Le-am identificat pe toate unde este posibil să instalăm.

Organizarea acestor tabere se face în maxim 72 de ore. Sunt acţiuni deja în derulare de identificare a spaţiilor pentru persoanele care au nevoie de refugiu pentru mai mult timp. Suntem în legătură permanentă cu OUG care DSU are încheiată parteneriate strategice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *