Toată lumea din fotbalul românesc reclamă introducerea sistemului de arbitraj video, VAR.
Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a precizat că acest proiect este în desfășurare și că, într-un scenariu optimist, în play-off am putea avea primele meciuri care să beneficieze de această tehnologie.
Chiar dacă sunt voci care cred că, de fapt, mulți o spun doar de fațadă, este evident că o asemenea mișcare ar limita numărul greșelilor. Deși vedem că există nemulțumiri și în campionatele care folosesc arbitrii din camera video.
Justin Ștefan anunță că e posibil să avem VAR din partea a doua a sezonului 2020-2021 din Liga I:
„Am ascultat declarația domnului Iftimie și îl asigur atât pe dânsul, cât și pe ceilalți finanțatori din Liga 1 că implementarea sistemului de arbitraj video, cât și definitivarea mecanismului de evaluare financiară a cluburilor reprezintă principalele priorități pentru perioada următoare.
Justin Ștefan: „Am identificat echipamentele necesare”
„La ce arbitraje am văzut, mi-aș dori ca toată lumea să înțeleagă că avem nevoie de VAR cât mai curând. Orice timp pierdut e în defavoarea fotbalului.
Am identificat împreună cu deținătorul de drepturi echipamentele necesare, iar acum așteptăm de la Comisia de Arbitri informațiile relevante privind durata de timp necesară pentru pregătirea arbitrilor și necesarul de echipament tehnic pentru efectuarea acestei pregătiri.VAR-UL înseamnă o protecție suplimentară pentru protejarea integrității competiției și a ierarhiei în clasament. Este, de asemenea, și o investiție justificată din punct de vedere comercial. Vizibilitatea asigurată de promovarea prin sistemul VAR va asigura un parteneriat de succes între LPF, deținătorul de drepturi TV și compania care va fi aleasă ca partener comercial pentru acest proiect.
Muncim zi și noapte, alături de Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care deține drepturile pentru Liga 1, pentru a aduce cât mai repede VAR-ul în Liga 1. Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA, face și el eforturi supraomenești pentru a demara cât mai repede pregătirea arbitrilor VAR. În astfel de proiecte în beneficiul fotbalului, liga și federația au fost întotdeauna parteneri”, a mai spus Justin Ștefan.
800.000 de euro este costul estimativ pentru implementarea VAR în Liga I
Valeriu Iftime speră să avem VAR din partea a doua a sezonului din Liga I
„Fără VAR, degeaba îi condamnăm pe arbitrii noștri. Am vorbit cu Justin Ștefan și i-am spus că eu sunt convins ca va câștiga președinția Ligii dacă va insista ca până la iarnă să se rezolve cu VAR-ul.
Sunt greșeli colosale, așa se întâmplă când se atinge masa critică, la un moment dat înnebunim toți și vrem VAR ca să scăpăm de aceste energii negative, va fi război mondial altfel, greșelile astea viciază rezultate”, a spus Valeriu Iftime, finanțatorul celor de la FC Botoșani.„Eu nu sunt supărat pe arbitru, sunt supărat că n-avem VAR. Dacă aveam, venea băiatul la ecran, se uita, dădea penalty. Kazahstan are în Liga 2 VAR, China la fel. Asta este cea mai mare problemă în România, arbitrul n-are vină, la fel și aseară (n.r.- la FCSB – Dinamo), nu a avut nicio vină arbitrul, dacă avea VAR scăpa”, a zis și Dan Petrescu, după Viitorul – CFR Cluj, scor 1-1