Prima pagină » International » Lovituri israeliene în estul Libanului. Au fost vizate depozite de arme ale Hezbollah
Lovituri israeliene în estul Libanului. Au fost vizate depozite de arme ale Hezbollah

Lovituri israeliene în estul Libanului. Au fost vizate depozite de arme ale Hezbollah

19 aug. 2024, 23:20,
în International

Luni, 19 august, Israelul a atacat depozite de arme ale Hezbollah în estul Libanului, departe de granița sudică, unde confruntările aproape zilnice între gruparea pro-iraniană și armata israeliană au avut loc în ultima perioadă. Informația a fost confirmată de o sursă apropiată mișcării islamiste libaneze pentru AFP, transmite News.ro.

Loviturile israeliene au vizat depozite de arme ale Hezbollah în regiunea Bekaa, conform aceleași surse. Agenția Națională de Informații (ANI) a raportat, de asemenea, că trei locații din estul Libanului au fost ținta „raidurilor israeliene inamice”.

De la începutul conflictului în Gaza, inițiat de Israel pe 7 octombrie ca răspuns la atacul Hamas asupra teritoriului israelian, schimburile de focuri transfrontaliere între Hezbollah și Israel au devenit aproape zilnice, Hezbollah susținând că își coordonează atacurile în sprijinul aliatului său, Hamas.

Tensiunile privind o posibilă escaladare regională au crescut după un atac israelian care a dus la moartea unui lider militar Hezbollah în sudul Beirutului la sfârșitul lunii iulie, la scurt timp înainte de asasinarea unui lider Hamas în Teheran, care a acuzat Israelul pentru această crimă. Iranul și Hezbollah au promis represalii.

Pozițiile Hezbollah în Liban devin din ce în ce mai solide

Hezbollah din Liban și-a perfecționat tacticile de luptă în cele zece luni de confruntări cu Israelul. Vineri, organizația a prezentat o înregistrare video care dezvăluie unele dintre capacitățile sale militare, arătând tunelurile subterane care ascund lansatoare de rachete, conform AFP.

De la războiul din 2006 cu Israelul, puternica mișcare pro-iraniană și-a întărit considerabil capacitățile militare.

La 8 octombrie, la doar o zi după izbucnirea conflictului în Gaza, Hezbollah a deschis un nou front împotriva Israelului în sudul Libanului, în sprijinul Hamas.

Vineri, organizația a difuzat o înregistrare video în care membrii săi se deplasează prin tuneluri mari, iluminate, săpate în stâncă, unde par să transporte rachete uriașe cu camioanele. AFP nu a putut verifica autenticitatea imaginilor.

Aceasta este cea mai detaliată înregistrare video lansată vreodată de Hezbollah, arătând dimensiunea tunelurilor sale, suficient de mari pentru a adăposti camioane și lansatoare de rachete, potrivit expertului militar Riad Kahwaji, care a comentat pentru AFP. El consideră că videoclipul a fost probabil difuzat pentru a descuraja Israelul de la lansarea unei ofensive majore împotriva Hezbollah.

Temerile privind un război regional s-au intensificat după ce Hezbollah a promis răzbunare pentru asasinarea liderului său militar, Fouad Chokr, într-un atac israelian lângă Beirut la sfârșitul lunii iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *