Prima pagină » Local » Lovitură pentru un director din Primăria Iași! Beatrice Fotache, șefa Proiectelor Europene, poate rămâne fără funcție
Lovitură pentru un director din Primăria Iași! Beatrice Fotache, șefa Proiectelor Europene, poate rămâne fără funcție

Lovitură pentru un director din Primăria Iași! Beatrice Fotache, șefa Proiectelor Europene, poate rămâne fără funcție

08 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Veste proastă pentru un director din Primăria Iași. Beatrice Fotache, șefa Proiectelor Europene din Palatul Roznovanu, a pierdut un proces intentat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici după ce a fost promovată pe funcție fără a da concurs. Procesul a ajuns la final, iar Fotache se vede nevoită să se declare învinsă

Surpriză de proporții în Primăria municipiului Iași, cu unul dintre șefii administrației locale. Beatrice Fotache, șefa Direcției de Proiecte Europene, a pierdut procesul intentat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), după promovarea pe funcție fără un concurs prealabil. ANFP a trecut la suspendarea acesteia, iar totul s-a mutat în instanță. Recent, ANFP a câștigat recursul intentat Primăriei Iași și lui Beatrice Fotache, astfel încât aceasta ar urma să se reorienteze.

Director contractual în Primăria Iași. ANFP a stricat toate planurile

Tot scandalul a început în anul 2019, odată cu promovarea lui Beatrice Fotache pe post de funcționar public la finalul lui 2019. Dispoziția a fost semnată de primarul Mihai Chirica în decembrie 2019, iar femeia a devenit din angajat cu contract, funcționar public. Doar că ANFP a atacat decizia și a suspendat-o din funcția respectivă. Aceasta a rămas însă șef peste Direcția de Proiecte Europene în continuare, fiind printre puținii directori din Primăria Iași ca personal contractual. Însă marți, 6 aprilie 2021, Curtea de Apel Iași a dat lovitura finală.

„Respinge recursul declarat de Fotache Elena Beatrice împotriva sentinței 1285/2020 pronunțată de Tribunalul Iași. Admite recursul declarat de recurentul ANFP împotriva aceleiași sentințe, pe care o casează. Anulează dispoziția Primarului municipiului Iași nr.2937/2019”, se arată în decizia magistraților de la Curtea de Apel Iași.

Fotache a ajuns la conducerea direcției încă din 2016, după o schimbare majoră la vârful administrației.

Beatrice Fotache: „Nu comentez în niciun fel”

Ce înseamnă acest lucru pentru Beatrice Fotache, șefa Proiectelor Europene din Primăria Iași? Deși a fost o vreme pe funcție cu contract, după această sentință se pare că lucrurile se vor schimba. Aparent, aceasta va rămâne în cadrul Direcției de Proiecte Europene, dar nu pe funcția de conducere. În aceste condiții, conducerea Primăriei Iași va trebui să numească pe altcineva la șefia acestei Direcții. Contactată telefonic de reporterii „BZI”, Beatrice Fotache nu a dorit să comenteze decizia magistraților.

„Nu comentez în nici un fel. Vom vedea. O zi bună”, a susținut Beatrice Fotache.

Cum s-a ajuns la un asemenea scandal? Conform articolului 612 din Codul Administrativ, puteau fi transformați direct în funcționari publici, fără concurs, până la data limită de 1 ianuarie 2020, angajații contractuali de execuție din administrația publică. Dispoziția a fost dată la finalul lui decembrie 2020, însă ar fi trebuit emisă pentru funcționarii cu funcții de execuție, nu pentru cei din conducere.

Șoc pentru un director din Primăria Iași. Decizia a fost neașteptată

Conducerea autorității locale nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere asupra situației în care se regăsește un director din Primăria Iași. Șefa Proiectelor Europene nu a dus-o deloc rău în ultimii ani. Aceasta și-a ridicat și o casă de toată frumusețea la marginea municipiului Iași, în zona Galata. Beatrice Fotache este angajată în Primăria Iași încă din perioada mandatului deținut de Gheorghe Nichita, fost primar al Iașului. Este unul dintre puținii oameni păstrați de actuala conducere din administrație. Acum însă, aceasta nu va mai putea ocupa o funcție de conducere pe partea de Proiecte Europene din Primăria Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024