Prima pagină » Local » Lovitură pentru un afacerist din Iași! A fost dat afară din Primărie după ce a tras o țeapă statului! Filmul unei combinații cu saci grei de bani!

Lovitură pentru un afacerist din Iași! A fost dat afară din Primărie după ce a tras o țeapă statului! Filmul unei combinații cu saci grei de bani!

13 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un afacerist din Iași și-a pierdut mandatul de ales local după ce a fost condamnat definitiv de către magistrații Curții de Apel. Mihalache Stănescu, consilier local din orașul Hârlău, și-a pierdut mandatul din cauza unei pedepse pentru evaziune fiscală. Bulibașa romilor din zonă nu se află la prima abatere

Surpriză pentru un ales local, reprezentant al unei comunități de câteva sute de persoane, din orașul Hârlău. Mihalache Stănescu și-a pierdut mandatul de ales în Consiliul Local al orașului Hârlău după ce a încercat să păcălească Statul Român.
Mai multe facturi false l-au transformat într-un evazionist, iar procurorii l-au trimis în judecată. După ce instanța l-a condamnat pe Mihalache Stănescu, consilier local al Partidei Romilor, la închisoare cu suspendare, Prefectura Iași a emis ordinul de încetare a mandatului. Mihalache Stănescu a făcut parte dintr-o rețea de evazioniști care au încercat să păcălească autoritățile prin neplata taxelor către bugetul statului.

Implicat într-un scandal-monstru, în orașul Hârlău

Mihalache Stănescu, liderul comunității rome din Hârlău, a fost în mijlocul unui scandal în urmă cu mai mulți ani, după ce s-a trezit la poartă cu un sicriu pus din răzbunare de un rival. Acesta a decis să intre în politică și să-i reprezinte pe romii din Hârlău în Consiliul Local. Stănescu a fost și în Consiliul Local din mandatul 2016-2020.
Deși Mihalache Stănescu a fost condamnat pentru evaziune fiscală, acesta pare sărac lipit pământului. Conform declarației de avere, Mihalache Stănescu deține doar un apartament de 120 de metri pătrați, dobândit prin moștenire în cursul anului 2010.

Lăsat fără funcția din primărie pentru o combinație cu facturi fictive

Cum s-a ajuns, însă, ca un bărbat cu trecut de evazionist și neșcolarizat să tragă o nouă țeapă Statului Român? În dosar au fost implicați Dănuț Stănescu, Mihalache Stănescu, Ion Stănescu, firma Marțin Conf SRL, dar și Statul Român, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcția Generală a Finanțelor Publice Iași. În ceea ce-l privește pe Mihalache Stănescu, acesta a aplicat rețeta clasică a evaziunii, conform magistraților.

„Mihalache Stănescu, în calitate de fost unic asociat și administrator statutar al Biocom Grafix SRL, pe data de 26 aprilie 2013, a emis la dispoziția inculpatului Dănuț Marțin, administrator al Marțin Conf SRL, factura fiscală în valoare de 14.991 de lei, reprezentând o operațiune fictivă de livrare (…), în scopul ajutorării acestuia din urmă ca, prin înregistrarea în evidența contabilă și în documente legale, să se sustragă de la plata sumei de 2.901 lei, reprezentând TVA, și 1.934 de lei, reprezentând impozit pe profit către bugetul consolidat al statului”, se arată în motivarea instanței.

Afacerist din Iași, fără o zi de școală

Consilierul local din Hârlău a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare, dar și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică vreme de 2 ani. În plus, instanța a dispus ca acesta să plătească și o amendă penală de câteva mii de lei. În plus, magistrații au arătat că, deși cei 3 inculpați sunt analfabeți, acest lucru nu i-a absolvit de vină.

„Cei 3 inculpați sunt persoane neinstruite, neșcolarizate, care s-au angajat în operațiuni economice de mare anvergură, fără a respecta însă dispozițiile legale ce guvernează relațiile sociale de natură economică. (…) Inculpații ar fi trebuit să-și conștientizeze limitele rezultate din lipsa oricărei pregătiri, din faptul că sunt neșcolarizați și să evite asumarea conducerii societății comerciale”, se arată în motivarea instanței.

Bulibașa din Hârlău a mai fost implicat în dispute cu clanuri rivale.

Un nou ales în Consiliul Local Hârlău

Dintre cei 17 aleși locali ai Primăriei orașului Hârlău, doi sunt reprezentanți ai Partidei Romilor-Pro Europa. După încetarea mandatului lui Mihalache Stănescu, această formațiune va trebui să numească o altă persoană în locul său.
Radu Curcă, primarul orașului Hârlău, a arătat că, în locul lui Mihalache Stănescu, va ajunge un alt ales al Partidei Romilor.

„El este consilier local din partea Partidei Romilor. El a susținut că a făcut recurs, însă eu nu știu foarte multe despre acest caz. Nu putem decât să aplicăm ordinul și să mergem mai departe”, a spus Radu Curcă, primarul orașului Hârlău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *