Prima pagină » Actualitate » Lovitură pentru șoferi. Primăria interzice traficul greu în municipiu. Vânătoarea va începe în curând
Lovitură pentru șoferi. Primăria interzice traficul greu în municipiu. Vânătoarea va începe în curând

Lovitură pentru șoferi. Primăria interzice traficul greu în municipiu. Vânătoarea va începe în curând

16 dec. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Actualitate

Autoritatea locală nu va mai permite circulația mașinilor de mare tonaj prin tot orașul. Șoferii autobuzelor și ai mașinilor de marfă vor putea staționa foarte puțin în anumite locuri. Amenzile sunt destul de drastice în acest caz

Decizie radicală luată de autoritățile ieșene. Municipalitatea vrea să interzică parcarea mașinilor cu masa mai mare de 3.5 tone în mai multe zone din oraș. Pentru că Iașul suferă din cauza poluării, autoritatea locală a propus un astfel de proiect de hotărâre. Vizate sunt mașinile cu tonaj mare, acestea nemaifiind lăsate să parcheze în zonele centrale sau în parcările de reședință din cartierele aglomerate. O astfel de propunere va fi analizată în ședința Consiliului Local de vineri, 20 decembrie.

„Se interzice parcarea voluntară a vehiculelor de transport marfă și a celor destinate transportului de călători, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe domeniul public sau privat al municipiului Iași. Se interzic parcarea și parcările de reședință, inclusiv cele din condominii, locurile de parcare reglementate sau nereglementate aflate în clădiri sau la nivelul solului, pentru un motiv, altul decât acela de a îmbarca sau a debarca persoane, de a încărca sau a descărca bunuri, dacă nu este perturbată circulația în zona respectivă. Instituțiile sau societățile comerciale, deținătoare de vehicule de acest gen sunt obligate să le parcheze în spații proprii, special amenajate, conform licențelor obținute sau Ia sediile proprii. Pentru persoanele juridice sau fizice care dețin astfel de vehicule înregistrate la sediul social/ domiciliul aflat în reședințe individuale/ condominii, interdicția rămâne valabilă”, se arată în proiectul de hotărâre.

Amenzi de mii de lei sau blocarea roților

Cei care nu respectă aceste reguli se pot alege cu amenzi de până la 2.500 lei sau chiar cu roțile blocate.

„S-a constatat că pe străzile din municipiul Iași, pe aleile dintre blocuri și în parcările aferente acestora, parcările voluntare ale vehiculelor grele sunt extrem de frecvente. Astfel, un număr semnificativ de vehicule din această categorie sunt fie parcate la domiciliul șoferilor sau proprietarilor, fie pe spațiile verzi ale domeniului public sau privat al municipiului Iași. Fie sunt abandonate de multă vreme pe diverse artere. Un astfel de vehicul ocupă mai mult de un loc de parcare, rezidenții fiind nevoiți să-și parcheze mașinile de-a lungul diferitelor artere, reducând astfel semnificativ capacitatea de circulație pe acestea, respectivele străzi fiind efectiv strangulate. Mai mult de atât, accesul vehiculelor ce asigură servicii publice sau utilități este îngreunat, de multe ori fiind chiar blocat. Pe lângă inconvenientul generat de poluarea zonei de către motoarele puternice, în majoritatea lor diesel și cu standarde Euro scăzute, se adaugă perturbarea liniștii locatarilor”, se mai arată în proiect.

Decizia primăriei este una fermă.

„Prin urmare, propunem interzicerea parcării vehiculelor de transport marfă, cât și a celor destinate transportului de călători, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, pe drumurile publice și terenurile aparținând domeniului public sau privat al Municipiului Iași. Asta cu excepția celor care sunt imobilizate atât timp cât este necesar pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulația pe drumul public respectiv și atât timp cât este necesar pentru operațiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unitățile comerciale”, se mai arată în proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024