Veste neplăcută pentru actualul senator PSD Maricel Popa. Acesta are de tras de pe urma uneia dintre firmele sale din grupul Omega Tehnoton care a ajuns în faliment. Maricel Popa, alături de o altă persoană, trebuie să plătească unui lichidator aproape 150 de mii de lei pentru firma din Iași. Lichidatorul UDA Insolv SPRL s-a adresat Tribunalului Iași, cerând atragerea răspunderii personale a senatorului PSD pentru recuperarea datoriilor. Nu este primul faliment care îl are în centru pe Maricel Popa și pe cei apropiați lui
Lovitură sub centură pentru senatorul Maricel Popa! Falimentul unei firme din grupul Omega Tehnoton l-a costat un munte de bani din conturile personale. Magistrații de la Tribunalul Iași au admis recent o acțiune legată de tragerea la răspundere a fostului șef al Consiliului Județean și a unui partener al său pentru falimentul societății Omega Tehnoton Energetic SRL. Acțiunea a fost depusă de lichidatorul judiciar UFA Insolv SPRL, lichidator care a cerut tragerea la răspundere a lui Maricel Popa pentru aproape 150 de mii de lei în conturile datoriei firmei intrate de ani buni în faliment. Însă situația este una mult mai complicată. Problemele pentru Popa au început încă de acum mai bine de 10 ani, când această firmă era în insolvență.
Maricel Popa este bun de plată. Sumă colosală către lichidatorul judiciar
În data de 4 martie 2021, Tribunalul Iași a admis cererea depusă de lichidator împotriva lui Maricel Popa și a asociatului său Lucian Dan Berechet. Obiectul dosarului a fost legat de angajarea răspunderii conform art.138 din Legea 85/2006. Practic, cei doi vor trebui să răspundă personal pentru datoriile firmei, articolul respectiv făcând referire la răspunderea membrilor organelor de conducere.
„Respinge excepția prescrierii acțiunii în răspundere a membrilor organelor de conducere invocată de pârâtul Berechet Lucian Dan. Admite în parte acțiunea precizată de lichidatorul judiciar UFA Insolv SPRL (fosta CII Ungureanu Cezar), în contradictoriu cu pârâtul Berechet Lucian Dan și pârâtul Popa Maricel. În temeiul art.138 lit.a din Legea 85/2006, stabilește răspunderea personală a pârâților Berechet Lucian Dan și Popa Maricel pentru pasivul debitorului falit SC Omega-Tehnoton Energetic SRL Iași. În sensul că obligă în solidar pârâții să acopere pasivul rămas neacoperit al debitoarei, în cuantum de 149.377,35 lei”, se arată în decizia instanței.
Hotărârea nu este definitivă, Maricel Popa având termen până pe 11 martie 2021 să o atace la instanță.
Maricel Popa nu se lasă: „Nu am fost în firmă”
Senatorul PSD Maricel Popa susține că nu e implicat în firmă și că singurul care poate fi tras la răspundere este administratorul. Contactat de reporterii BZI, fostul șef CJ Iași susține că va face apel la decizia magistraților.
„Eu nu m-am mai ocupat de firmă. Administrator a fost Lucian Berechet, eu nu am nicio treabă. Am fost citat și așa am ajuns și eu în situația asta. A venit criza în 2010, o parte din activități au fost externalizate, unii și-au luat salariile și atât. Baza a fost plătită, însă au rămas penalitățile. Este o poveste destul de veche. Se va face apel, mai sunt căi de atac. Nici nu eram măcar acționar, ci acolo era una din societăți. Eu am ieșit din toate firmele încă din 2012”, a susținut Maricel Popa.
Firma respectivă acumulase încă din perioada 2010-2011 datorii la buget de circa 800.000 de lei. Societatea intrase în insolvență, firma fiind preluată de lichidatorul cu care acum senatorul PSD se războiește în instanță. Între timp, firma din grupul Omega Tehnoton s-a prăbușit, iar lichidatorul a ajuns la Tribunal pentru a-și cere drepturile. După câteva termene, magistrații au dat câștig de cauză lichidatorului, astfel încât Popa se vede nevoit să depună recurs pentru a scăpa basma curată.
Și-a pus averea la adăpost! Bunuri de milioane de euro trecute pe numele copiilor
În octombrie 2020, imediat după alegerile locale, actualul senator s-a grăbit să treacă mare parte din averea sa pe numele copiilor. Maricel Popa apare ca acționar la o sumedenie de firme din Iași din grupul Omega Tehnoton, acesta trecând însă în declarația de avere și firme dispărute de ceva vreme, dar pe care le-a administrat.
În plus, fostul șef al CJ Iași, cunoscut pentru falimentul firmelor sale, a ajuns să facă afaceri și cu statul român. Astfel, de pe spinarea Poștei Române va încasa 365 de mii de euro pentru închirierea unui spațiu din bulevardul Chimiei. Afacerea respectivă, ca și alte câteva încheiate din perioada mandatului la CJ Iași, a ajuns sub lupa procurorilor anticorupție.