Prima pagină » Local » Lovitură pentru regele asfaltului din Iași. Ioan Echimov poate pierde o afacere de 5 milioane de euro. Combinația pregătită în cele mai mici detalii a fost detonată filă cu filă – DOCUMENT

Lovitură pentru regele asfaltului din Iași. Ioan Echimov poate pierde o afacere de 5 milioane de euro. Combinația pregătită în cele mai mici detalii a fost detonată filă cu filă – DOCUMENT

26 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O afacere de 5 milioane de euro îi poate scăpa printre degete lui Ioan Echimov, cel supranumit regele asfaltului din Iași. Asfaltarea unui drum județean atribuită inițial firmei lui Ioan Echimov a fost contestată la CNSC. Afacerea a fost mijlocită de către drumarii ieșeni după o procedură care s-a derulat cu scandal

Ioan Echimov, patronul grupului de firme Eky, poate rata o afacere de 5 milioane de euro, pusă pe tavă de drumarii de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași. Procedura legată de modernizarea DJ 282B: intersecție DN 24C – Bivolari- Traian- Spineni- intersecție cu DJ 282 F (km 0+000- 12+918) a ajuns la firma Eky Route SRL după ce alte trei oferte au fost eliminate din start. O asociere de firme care s-a înscris la licitația respectivă a contestat însă procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), unde a cerut reevaluarea ofertelor. Asocierea Mecon SRL- Conest SA- Mythras Build SRL s-a arătat nemulțumită de decizia luată de comisia de licitație și a ajuns să-și caute dreptatea la CNSC.

Ioan Echimov,regele asfaltului din Iași, poate pierde afacerea verii

Asocierea care a contestat procedura a arătat mai multe nereguli în documentație. În plus, ofertele depuse de Mecon SRL- Conest SA- Mythras Build SRL, dar și cele depuse de Danlin XXL SRL și Keyboard SRL- Ramali Construct SRL au fost respinse din start de comisia de licitație.

„Prin fișa de date a achiziției, la modul de prezentare a propunerii tehnice, se solicită ofertanților să întocmească și să prezinte planul de control al calității pentru toate categoriile de lucrări pentru care s-au întocmit și prezentat proceduri tehnice de execuție. Din cuprinsul singurului proces- verbal pentru poduri reiese că se va construi un pod nou (…) Din documentația pusă la dispoziție de autoritatea contractantă, rezultă faptul că se vor executa lucrări de reparații la podurile existente”, se arată în contestația respectivă.

Caietul de sarcini la licitația de la DJ 282B a fost contestat. Bătaie pe 5 milioane de euro

Asocierea care a depus contestația la CNSC împotriva firmei lui Ioan Echimov a arătat și de ce s-a ajuns la o asemenea situație.

„În ceea ce privește lucrările de reparații la podul peste râul Soloneț, în cadrul caietului de sarcini se cere ca înaintea începerii lucrărilor, executantul să transmită spre aprobare planul de control al calității și un plan de inspecție și verificări pentru aceste lucrări. Deși prin răspunsul la clarificare am argumentat faptul că respectivele elemente se regăsesc în documentele depuse, comisia de evaluare a considerat răspunsul subscrisei neconcludent”, se mai arată în contestația depusă la CNSC.

Licitație suspectă, derulată de DJADP Iași

Valoarea estimată a licitației pentru cei 12,9 kilometri a fost de 23,4 milioane de lei (4,8 milioane de euro). Eky Route și subcontractorul Eky Sam SRL au câștigat după ce au ofertat 22,9 milioane de lei (4,7 milioane de euro). Totul s-a derulat cu largul concurs al celor de la DJADP Iași.
Eky Route SRL a avut drept subcontractor pe Eky Sam SRL, în fapt principala societate a familiei Echimov. Doar că aceasta din urmă a avut o condamnare pentru fraudă cu fonduri europene. Eky Sam SRL a fost condamnată pentru unele combinații făcute la Primăria Ion Neculce. Pe acest criteriu, Eky Sam SRL a fost descalificată la licitația pentru lotul 3 din axa rutieră Iași – Suceava, lucru care nu s-a mai întâmplat și acum.

Afaceri pe milioane de euro pentru regele asfaltului din Iași

De precizat și faptul că Eky Route SRL nu are suficienți angajați. În ultimii trei ani, a câștigat licitații de circa 15 milioane de euro de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor, firma având mereu circa zece angajați înregistrați. În mandatul anterior, firma lui Echimov a reușit să obțină contracte de zeci de milioane de euro oferite pe tavă de Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași. A încercat să pună mâna și pe un alt contract de circa 3 milioane de euro legat de asfaltarea DJ 281 B Boroșoaia – Plugari, pe care însă l-a pierdut. Firma lui Ioan Echimov a prosperat și cu sprijinul celor de la DJADP, unde directorul Ciprian Ciucan a fost în trecut angajatul său.

Vezi AICI Contestația pentru licitația privind DJ 282 B Bivolari- Traian- Spineni depusă la CNSC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *