Prima pagină » National » Vești bune pentru pensionari și lovitură pentru PNL. PSD nu se lasă până nu majorează pensiile cu 40%
Vești bune pentru pensionari și lovitură pentru PNL. PSD nu se lasă până nu majorează pensiile cu 40%

Vești bune pentru pensionari și lovitură pentru PNL. PSD nu se lasă până nu majorează pensiile cu 40%

01 sept. 2020, 21:15,
Antonia Ceausu în National

Vești bune pentru pensionari. Partidul Social Democrat dorește să elimine din OUG privind rectificarea bugetară un articol care se referă la majorarea pensiilor cu doar 14%. Social-democrații doresc ca această creștere să fie cu 40% a punctului de pensie în conformitatea cu prevederile legii.

„Birourile Permanente Reunite se vor reuni mâine (miercuri – n.r.) și vor pune pe ordinea de zi a comisiilor reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat rectificarea bugetară cu scopul principal de a elimina acel articol prin care pensiile au fost diminuate cu 26%. Probabil că săptămâna viitoare vom avea rectificarea adoptată fără acel articol”, anunță liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Alfred Simonis a afirmat că pensiile vor fi mărite cu 40% iar Executivul ”nu mai are niciun fel de tertip să evite această majorare”.

Ludovic Orban, despre majorările de pensii: Vom lua o decizie în funcţie de evoluţia economiei

Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi, despre majorările de pensii, că deciziile referitoare la următoarele etape ale majorării pensiilor vor fi luate în funcţie de evoluţia economiei.

„Începând de astăzi, cresc pensiile. Guvernul a decis creşterea punctului de pensie şi, începând cu luna septembrie, se plătesc pensiile crescute; punctul de pensie a crescut cu 14%, atât ne-am permis din resursele care există. Orice decizie ulterioară o vom lua în funcţie de evoluţia economiei”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre majorările de pensii: Consilul Fiscal a recomandat renunțarea la majorări

Consiliul Fiscal a recomandat renunţarea la majorările ulterioare şi indexarea punctului de pensie doar în funcţie de evoluţia inflaţiei în anul 2021. Referitor la această recomandare, premierul a răspuns laconic că „este doar o recomandare”.

„Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstracţie de situaţia BGC (bugetul general consolidat – n. r.), al cărui deficit primar şi structural se plasează în prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclamă iniţierea unui proces de corecţie, ecartul faţă de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind însemnat”, potrivit Consiliului Fiscal.

Mai mult, Consiliul Fiscal susține că dacă s-ar fi operat creşterea punctului de pensie cu 40%, cheltuielile cu pensiile ca pondere în PIB ar fi fost mai ridicate cu 0,6% din PIB în anul 2020 şi cu 1,8% din PIB în anul 2021 faţă de situaţia curentă descrisă de o majorare de 14% a punctului de pensie.

„Deşi diminuarea presiunilor asupra perspectivelor fiscale este ocultată la nivelul anului 2020 de perioada mai redusă de aplicare, precum şi de alte măsuri adoptate, măsura contribuie deci la perspectiva unor dezechilibre fiscal-bugetare în anul 2021 mai reduse comparativ cu situaţia în care s-ar fi menţinut creşterea punctului de pensie cu 40%”, mai spun repreznetanții Consiliului Fiscal.

Majorare cu 14%

Conform proiectului de rectificare bugetară adoptat de către Guvernul Orban punctul de pensie va crește cu 14% de astăzi. Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că va exista o majorare semnificativă, chiar dacă ne aflăm într-un context economic dificil cauzat de pandemia de coronavirus.

Astfel, punctul de pensie creşte cu 14% de astăzi, iar asta înseamnă că va ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 177 de lei.

Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

În România sunt, potrivit ultimelor date ale Casei Naționale de Pensii, aproape 5 milioane de pensionari care primesc lunar, în medie, 1.340 de lei.

Cu cât s-au majorat alocațiile

Începând de astăzi intră în vigoare majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii, aceasta fiind o primă etapă din calendarul de creștere.

Majorarea de 20% pentru cei 3,6 milioane de copii înseamnă pentru bugetul statului aproape 4 miliarde de lei.

Copiii cu vârsta de până la 2 ani primesc 369 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 58 de lei, în timp ce copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor primi 185 de lei, adică 29 de lei în plus față de cât primesc în prezent.

Până la finalul anului 2022, alocațiile ar trebui să ajungă la 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani pentru copiii cu handicap și la  300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsî între 2 ani şi 18 ani.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zeci de miliarde de euro găsiți pe fundul Mării Negre de Turcia
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`