Prima pagină » Titlurile zilei » Lovitură pentru Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. O combinație de 20 milioane de euro pregătită pentru prietenul de la Eky Sam SRL s-a blocat. Axa Iași-Suceava, vacă de muls pentru clanurile din lumea asfaltatorilor – DOCUMENT

Lovitură pentru Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. O combinație de 20 milioane de euro pregătită pentru prietenul de la Eky Sam SRL s-a blocat. Axa Iași-Suceava, vacă de muls pentru clanurile din lumea asfaltatorilor – DOCUMENT

15 aug. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

O nouă combinație orchestrată de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a avut parte de un final neașteptat. Licitația pentru lotul trei din proiectul privind Axa Rutieră Iași-Suceava nu a mai ajuns la firma Eky Sam SRL, patronată de Ioan Echimov, apropiat al șefului CJ Iași. Lotul trei cuprinde reabilitarea DJ 281 de la BeIcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi, în lungime de peste 40 de kilometri, la mijloc fiind o afacere de 20 milioane euro. Contractul a fost însă blocat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, iar cuplul Popa-Echimov a ratat pentru moment afacerea anului în județul Iași

Lovitură de teatru pentru Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Pe final de mandat, acesta a încercat să-i ofere o pomană de 20 milioane de euro prietenului Ioan Echimov de la Eky Sam SRL. Firma lui Echimov a fost declarată câștigătoare la lotul trei din proiectul privind Axa Rutieră Iași-Suceava. Lotul trei cuprinde reabilitarea DJ 281 de la BeIcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi, în lungime de peste 40 de kilometri. Contractul a fost însă blocat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), iar cuplul Popa-Echimov a ratat pentru moment afacerea.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a reușit să-i dea 20 milioane euro lui Ioan Echimov

Maricel Popa, președintele CJ Iași, a încercat să-i ofere pe tavă prietenului Ioan Echimov, de la firma Eky Sam SRL, contractul pentru lotul trei de la Axa Iași-Suceava. Cu toate acestea, comisia de licitație nu a ținut cont de situația în care firma lui Echimov a fost condamnată penal într-un dosar cu fonduri europene și i-a acordat contractul de 20 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor din lotul trei. Numai că societatea Daroconstruct SRL, firmă patronată de omul de afaceri Giani Canschi, a depus o contestație la CNSC în care a acuzat favorizarea lui Echimov. Iar Consiliul i-a dat câștig de cauză și a decis reevaluarea ofertelor.

„Admite contestația depusă de Daroconstruct SRL, în calitate de lider al asocierii Daroconstruct SRL – Rutador SRL, în contradictoriu cu Județul Iași. Anulează raportul procedurii nr. 18903/19.06.2020, în partea care privește oferta asocierii Eky Sam SRL – Dimex 2000 Company SRL – Big Conf SRL, pentru lotul 3. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei depuse de asocierea Eky Sam SRL – Dimex 2000 Company SRL – Big Conf SRL, pentru lotul 3, cu întocmirea unui nou raport al procedurii”, se arată în decizia CNSC.

Axa rutieră Iași-Suceava, loturi date cu dedicație. Combinația cu Eky Sam SRL a căzut

Axa Rutieră Iași-Suceava a ajuns o piatră de moară pentru ieșenii de pe traseul șoselei. Bătaia de joc la adresa acestora este evidentă. Nu a fost suficient faptul că Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a dat loturile unor firme cu mari probleme de integritate, ci lucrarea merge și în reluare, iar întârzierile sunt evidente. Însă atribuirea lotului trei unei firme deja condamnată este strigător la cer. Maricel Popa îi este dator vândut lui Ioan Echimov pentru faptul că acesta l-a ajutat cu pietruirea și asfaltarea platformei de la spitalul mobil din Lețcani, încât acum îi facilitează diverse contracte.

Între cei doi este o legătură extrem de strânsă, Eky Sam SRL obținând numeroase contracte în condiții dubioase. Însă de aici și până la a încălca legea pentru a-i da pe tavă 20 de milioane de euro din fonduri europene unei firme cu condamnare este cale lungă. Maricel Popa ar trebui să răspundă pentru acest lucru și să explice cum se face că mai toate lucrările mari ajung pe mâna prietenului său. Și procurorii anticorupție, și alte instituții ale statului cu atribuții de control ar trebui să ia la verificat toate aceste contracte derulate de Consiliul Județean Iași.

Condamnare pentru Eky Sam SRL pentru fraudă cu fonduri europene

Eky Sam SRL a fost condamnată în luna mai 2018 de către Curtea de Apel Iași pentru fraudă cu fonduri europene în complicitate cu funcționarii Primăriei Ion Neculce. Motivarea a venit însă abia la începutul acestui an. Societatea s-a ales cu o amendă penală de 75.000 de lei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false. În plus, a fost sancționată pe cale administrativă ca timp de cinci ani să nu participe la licitații derulate cu fonduri publice. Și Ioan Echimov a fost luat la ochi de magistrați, astfel încât acesta s-a dat deoparte din noua societate, pentru ca lucrările să meargă liniștite. Doar că decizia nu a mai fost respectată, din moment ce firma participă la licitații și le mai și câștigă cu largul concurs al lui Maricel Popa, cel mai slab președinte din istoria județului Iași.

Vezi AICI contestatia depusă de Daroconstruct împotriva Eky Sam SRL la CNSC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *