Ieșenii care au card sau cont bancar vor plăti comisioane mai mari pentru operațiunile la ghișeu. Băncile vor să descurajeze plățile cu cash, de aceea vor introduce noi comisioane, începând cu 1 ianuarie 2024. Noile restricții asupra tranzacțiilor în numerar, aplicate de luna aceasta, au stârnit nemulțumiri în mediul de afaceri
Băncile majorează comisioanele pentru firme și populație de la 1 ianuarie 2024. Ieșenii care au card sau cont bancar vor plăti comisioane mai mari pentru operațiunile la ghișeu. Băncile vor să descurajeze plățile cu cash, de aceea vor introduce noi comisioane de anul viitor. Mai mulți clienți au primit mesaje de informare cu privire la noile modificări.
„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul unei dintre bănci.
Specialiștii din domeniul bancar susțin că întreprinderile mici și mijlocii vor fi afectate de aceste decizii.
„Afectează întreprinderile mici, care lucrau cu cash-ul, pentru că vor crește costurile. Se vor mări comisioanele pentru operațiunile la ghișeu pentru că băncile vor să lucreze cu mai puțin cash. De aceea au ATM-uri unde să poți depune banii fără să plătești comision. Sunt în bănci angajați care ajută clienții să se descurce, dar, dacă te duci la casierie să depui banii, plătești un comision”, susține un broker de credite din Iași.
Ieșenii care au card sau cont bancar vor plăti comisioane mai mari
Una dintre băncile din România majorează comisionul pentru retragerile de numerar de la ghișeu de la 0,5 la sută sau minimum 5 lei, la 0,9 la sută, respectiv 9 lei, pentru sumele mai mari de 50.000 de lei. În ceea ce privește firmele, comisionul se majorează de la 0,8 la sută, la 1 la sută. Majorările sunt similare și în cazul retragerilor de valută. Persoanele fizice care depun bani în cont nu plătesc nimic, însă firmele plătesc 10 lei. Limitarea plăților cash a nemulțumit mediul de afaceri din Iași.
Astfel, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei de la o persoană juridică, iar plățile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei/persoană, dar nu mai mult de 2.000 de lei pe zi. De asemenea, potrivit noilor măsuri fiscale, se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și una fizică în plafonul de 5.000 de lei către/de la o persoană. Încasările și plățile între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei.
Mediul de afaceri din Iași este nemulțumit de noile măsuri fiscale
Cele mai afectate de măsurile fiscale ce vor fi aplicate din 2024 sunt afacerile mici și mijlocii. Pentru firmele mici, cu cifră de afaceri sub 60.000 de euro, impozitul este de 1 la sută pe cifra de afaceri. Pentru cele cu cifră de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro impozitul va fi de 3 la sută din cifra de afaceri.
Cei care au case și mașini scumpe plătesc taxe mai mari, iar cei care lucrează în IT și câștigă peste 10.000 de lei lunar vor datora statului impozitul pe venit. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1 la sută pe cifra de afaceri. Același impozit îl vor plăti băncile. Astfel, ieșenii care au card sau cont bancar vor plăti comisioane mai mari.
Norocul celor care nu sunt ieșeni 🙂
Suntem foarte aproape de momentul in care va fi nerentabil sa tinem banii in banca.
Azi în Timișoara, mâine în toată țara!