O nouă serie de reglementări în urbanismul din municipiul Iași vor fi puse în aplicare în perioada următoare. Regulile vizează inclusiv marile proiecte imobiliare din oraș. Totuși, investiții imobiliare importante, care ar aduce un plus valoare municipiului, stau blocate din cauza birocrației din Primărie
Surpriză în domeniul imobiliar din municipiul Iași. Primăria Iași va aduce o nouă serie de reglementări în acest domeniu, deciziile urmând a fi aplicate în perioada următoare. Vizate sunt și marile proiecte imobiliare aflate în curs de implementare, dar și cele care sunt acum pe hârtie. Noile reguli din urbanism prevăd o serie de studii de vecinătate, dar și impunerea unor reguli legate de utilitățile de care va beneficia cartierul respectiv. Aceste detalii ar trebui să reglementeze situațiile din unele cartiere, acolo unde sunt zone vânate de către dezvoltatori.
Sute de cereri, depuse la Primăria Iași
Primarul Mihai Chirica a explicat și cum s-a ajuns la o asemenea concluzie privind noile reguli din urbanism. Edilul a arătat și câte avize au fost eliberate în cursul anului trecut, dar și până în prezent.
„În anul 2020 au fost emise 956 de autorizații de construire. De la începutul anului 2021 au fost emise 267 de autorizații, iar la semnat mai am încă aproximativ 40 de solicitări noi. Vom avea astfel 300 de autorizații de construire emise în primul trimestrul din acest an. S-au emis 712 certificate de urbanism (multe dintre ele pentru dezlipiri de terenuri, pentru alipiri de terenuri, pentru Delgaz Grid, pentru Apa Vital etc. – n.r.). S-au pregătit și 63 de planuri urbanistice zonale. Sunt finalizate multe dintre ele, fiind depuse pentru obținerea avizului de oportunitate alte 60”, a spus primarul Mihai Chirica.
Din cele 267 de autorizații emise, majoritatea sunt pentru garaje, chioșcuri, case de locuit și nu pentru proiecte imobiliare care să dezvolte orașul
Totuși, din cele 267 de autorizații emise, majoritatea sunt pentru garaje, chioșcuri, case de locuit și nu pentru proiecte imobiliare care să dezvolte orașul. În plus, dacă luăm în calcul că această Comisie de Oportunitate analizează cam 10 proiecte pe lună, înseamnă că aceste avize vor veni în 6 luni, timp în care se vor mai aduna încă 200 de proiecte pe lista de așteptare. Perspectivele pentru acest an pentru piața imobiliară sunt de 40 la sută față de anul trecut. Și nu din cauza lipsei de investitori, ci din cauza birocrației. Investiții imobiliare importante, care ar aduce un plus valoare municipiului, stau blocate pentru că se așteaptă ultima semnătură de la Primărie.
Noile proiecte au nevoie de studiu de vecinătate
O primă regulă vizează faptul că proiectele de urbanism au nevoie de un studiu de vecinătate. Primarul Mihai Chirica a menționat că acestea trebuie să cuprindă un astfel de studiu pentru a se vedea dacă nu vor aduce probleme zonelor învecinate.
„Am respins circa 70 de solicitări din mai multe motive. Una dintre ele a vizat cerința, nu avea capacitatea de a utiliza o suprafață de teren, aflată deja într-o zonă protejată, și astfel cererile au fost respinse. Au fost probleme și cu inexistența documentației privind vecinătatea. E a treia cerință pe care am impus-o de la începutul acestui an. Acolo unde există un contact foarte apropiat cu o anumită vecinătate și care deformează ritmul urbanistic al zonei respective, am cerut un studiu. Este vorba despre un studiu de vecinătate. Am cerut consultarea de către beneficiar a documentelor privind vecinătatea, noi urmărind aceste aspecte inclusiv cu Poliția”, a anunțat primarul Mihai Chirica.
Edilul a menționat că acest lucru vine ca o clauză procedurală ce poate duce la anularea proiectului. Primăria nu are însă reglementat nici măcar acum Planul Urbanistic General, documentul fiind întors de către Ministerul Culturii.
Dezvoltatorii imobiliari trebuie să asigure toate utilitățile
Niciun proiect demarat de un dezvoltator imobiliar din Iași nu va mai fi aprobat dacă nu se demonstrează capacitatea de furnizare a utilităților. Primarul Mihai Chirica a menționat și cum s-a ajuns la o asemenea concluzie.
„Față de anii precedenți, eliberarea acestor documentații de urbanism se face cu o mai mare rigoare fără diminuarea ritmului. Cer foarte multă rigoare. Asumarea utilităților vine ca o obligație primordială. Autorizația de construire vine după asumarea utilităților din zona respectivă. Trebuie să-mi facă o demonstrație foarte clară printr-un aviz al celor care emit documentele privind utilitățile, că ele există. Dacă nu-mi aduce calculul de utilități prin care își asumă furnizorul întreaga cantitate cerută de furnizor, nu eliberăm avizele. Am refuat 7 certificate de urbanism în Moara de Vânt, din cauza faptului că nu au reușit să-mi demonstreze printr-un document cert că furnizorul de utilități poate asigura apă, canalizare, energie electrică și gaze”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
Reguli impuse la noile construcții din Iași
În toamna anului trecut, Primăria Iași a impus o altă regulă în ceea ce privește condițiile din urbanism. Astfel, orice nouă construcție va trebui să vină la pachet cu locurile de parcare. Astfel, pentru fiecare construcție de tip bloc, dezvoltatorii imobiliari din Iași vor trebui să asigure câte un loc de parcare pe apartament. Decizia a fost luată și în urma unor nemulțumiri venite de la ieșeni, care au făcut mai multe plângeri la municipalitate.