Prima pagină » Titlurile zilei » Lovitură pentru Bogdan Solcanu! Autoritățile au oprit o licitație falsă care o avantaja pe Ana Maria Ciotîr, iubita afaceristului ieșean. Totul a fost pus la cale de concurență – FOTO

Lovitură pentru Bogdan Solcanu! Autoritățile au oprit o licitație falsă care o avantaja pe Ana Maria Ciotîr, iubita afaceristului ieșean. Totul a fost pus la cale de concurență – FOTO

31 mai 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a stabilit că licitația pentru modernizarea iluminatului public din comuna Popești, județul Iași, favorizează anumiți operatori economici. Afaceristul Bogdan Solcanu a strecurat condiții restrictive care să favorizeze firma Urbioled SRL, controlată de Ana Maria Ciotîr

Noi detalii ies la iveală despre afacerile derulate de Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu. Tânărul, prin societatea Crisbo Company SRL, s-a specializat în realizarea documentațiilor pentru obținerea finanțărilor de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) privind modernizarea iluminatului public. În țară a câștigat peste 300 de contracte numai în anul 2020. Însă, caietele de sarcini pentru realizarea lucrărilor de execuție erau în așa fel întocmite încât să avantajeze societatea Urbioled SRL, condusă de iubita afaceristului, Ana Maria Ciotîr. În această perioadă, primăriile din țară au început să lanseze licitațiile pentru realizarea lucrărilor.

Dar nu și la Primăria Popești, județul Iași. Aici, un concurent din Târgoviște, Amiras C&L Impex, a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Administratorul Ioan Stancu a arătat că prevederile din caietul de sarcini erau aberante, menite să pareze accesul la licitație a competitorilor. În consecință, pe data de 25.05.2021, CNSC decide ca autoritatea contractantă, în speță Primăria Popești, să refacă caietul de sarcini și să scoată condițiile restrictive.

„Obligă autoritatea contractantă la clarificarea/remedierea documentației de atribuire, măsuri corective care vor fi publicate în termen de 15 zile”, se arată în decizia CNSC. Reporterii „BZI” au încercat să obțină un punct de vedere din partea primarului Vasile Lupu, dar nu a răspuns apelurilor efectuate.

Nici Bogdan Solcanu nu a putut fi contactat.

Miza este de aproape 200.000 de euro, dar afacerea este mult mai mare

În medie, primăriile din țară au obținut finanțare de 200.000 de euro pentru modernizarea iluminatului, cum este și cazul Primăriei Popești. Un scurt calcul, la cele peste 300 de contracte obținute de Bogdan Solcanu, partea de execuție ar ajunge la aproape 60 de milioane de euro. Aici este adevărata miză. În comuna Popești, firma executantă trebuie să monteze 700 de aparate de iluminat 22W și un aparat de iluminat 40W echipat cu panou fotovoltaic.

În caietul de sarcini întocmit de Bogdan Solcanu se precizează că ledurile trebuie să aibă un grad de protecție de minimum IP66. În traducere, această condiție arată că respectivul corp de iluminat poate fi scufundat în apă timp de 40 de minute și să nu prezinte defecțiuni. Totodată, ledurile trebuiau să aibă o rezistență la impact de IK10. Asta înseamnă că respectivul corp trebuie să reziste la un impact cu un alt obiect cu o masă de 40 de kilograme.

Condițiile aberante au fost subliniate de administratorul societății din Târgoviște

Amiras C&L Impex a identificat aceleași condiții restrictive semnalate și de reporterii „BZI”. „În caietul de sarcini, la pagina 5 se solicită «gradul de protecție de minimum IP66, rezistență la impact IK10», iar în fișa tehnică nr. 1 a aparatelor de iluminat, se solicită «Grad 4 de protecție: (minim) IP67; rezistență la impact: (minim) IK10». Oare autoritatea cunoaște faptul că gradul de protecție IP67 presupune protecție la imersie temporală în apă și că vârful stâlpului unde este montat aparatul de iluminat nu se află în apă?”, se arată în contestație. Totodată, în caietul de sarcini exista o condiție prin care aparatul de iluminat trebuie să fie dotat și cu o nivelă.

„Probabil autoritatea, la inserarea acestei cerințe restrictive, s-a gândit că sub acțiunea vântului, a zăpezii și a vibrațiilor, aparatele de iluminat își pot pierde poziția de planeitate orizontală și că de la nivelul solului, beneficiarul, personal, verifică planeitatea în orice moment, uitându-se la bula de nivel montată pe corpul aparatului de iluminat. Informăm beneficiarul că verificarea planeității aparatului de iluminat în perioada de funcționare se face în cadrul contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public”, susțin reprezentații scoietății Amiras C&L Impex.

Primarul din comuna Strunga s-a prins de șmecherie și a anulat licitația

Pe data de 24.03.2021, și Primăria Strunga, din județul Iași a scos la licitație lucrările de modernizare a iluminatului. Dar primarul din comună a observat că în documentația întocmită de Crisbo Company SRL condițiile erau restrictive. În consecință, a anulat licitația și a refăcut documentația cu ajutorul unui expert independent. Din banii de la AFM, comuna Strunga urma să beneficieze de 43 de aparate de iluminat 53W, 295 de aparate de iluminat – 22W și două aparate de iluminat echipat cu panou fotovoltaic de 22 W. În edițiile trecute s-a arătat și modul în care firma Urbioled a câștigat contracte cu statul împreună cu Telekom România. De precizat că în afacerea lui Bogdan Solcanu este implicat și Relu Fenechiu, fost ministru condamnat pentru fapte de corupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`