Prima pagină » Economic Local » Lovitură pentru acești patroni din Iași. Afacerile lor sunt afectate din cauza coronavirusului. Patron: „Sala a fost aproape pustie. Nu știu dacă ies cu cheltuielile luna asta”
Lovitură pentru acești patroni din Iași. Afacerile lor sunt afectate din cauza coronavirusului. Patron:

Lovitură pentru acești patroni din Iași. Afacerile lor sunt afectate din cauza coronavirusului. Patron: „Sala a fost aproape pustie. Nu știu dacă ies cu cheltuielile luna asta”

19 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Vestea că restaurantele, barurile, cafenelele și alte unități, precum saloanele de îngrijire personală, se închid, i-a luat prin surprindere pe reprezentanții acestor unități din Iași care trebuie să trimită mii de angajați acasă. Oricum, vânzările mergeau prost în ultima lună, astfel că patronii restaurantelor din Iași au înregistrat deja pierderi. „Sala, săptămâna trecută, a fost aproape pustie. Nu știu dacă ies cu cheltuielile luna asta”, susțin reprezentanții restaurantului Rita, din Iași.

Potrivit autorităților, în această perioadă este permisă organizarea activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip drive-in, room service sau livrare la client. Majoritatea restaurantelor din Iași însă au renunțat la servirea clienților în incinta locației, însă nu și la livrările la domiciliu.

„Potrivit legii în vigoare, noi am suspendat activitatea până la sfârșitul lunii”, susțin reprezentanții restaurantului La Castel.

Se fac doar livrări la domiciliu

Aceeași situație este și în cazul restaurantului Oscar.

„Noi am închis, așa cum cere legea. Cine mai ține deschis acum? Colaborăm cu platformele de livrări la domiciliu”, susțin reprezentanții restaurantului „Oscar”. Cele două restaurante sunt în top 10 cele mai profitabile restaurante din Iași, după cifra de afaceri și profitul anual declarat. Astfel, firma Euro Market Junior SRL, respectiv La Castel, deținută de familia Rădeanu, a înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri de peste 17 milioane de lei și un profit de peste 4 milioane de lei.

Pierderi importante pentru patroni

Cele mai importante restaurante din Iași, precum Pizzeria Rita, Mamma Mia, Class Tudor sau Pizzeria Domnească și Fenice aveau în anul 2019, potrivit datelor fiscale, o cifră de afaceri de peste un milion de lei, fiecare. Anul acesta însă, aceste unități de alimentație publică vor înregistra pierderi importante. Patronii spun că, deja, acest lucru se simte și vânzările înregistrează scăderi cu cel puțin 30 de procente de aproape două săptămâni. Aceștia fac previziuni sumbre în ceea ce privește situația financiară din acest an. Astfel, în cazul restaurantul Rita, care înregistra anul trecut un profit net de peste un milion de lei, situația nu este deloc roz.

„Nu știu dacă ies cu cheltuielile luna asta”

Reprezentanții pizzeriei spun că nu mai au clienți de aproape două săptămâni.

„Restaurantul e închis de luni. Noi facem niște renovări și de aceea am închis. Sala, săptămâna trecută, a fost aproape pustie. Nu știu dacă ies cu cheltuielile luna asta. Situația aceasta e de pe data de 9, 10 martie. Angajații i-am chemat momentan la serviciu pentru curățenie. Nici pe partea cu livrări la domiciliu nu e roz. Toți au plecat din Iași, studenții stau acasă. Au scăzut livrările la domiciliu cu 20-25 la sută. Lumea mergea la serviciu, mai mânca la prânz. Acum nu mai vine nimeni. Mă aștept ca săptămâna asta și pe partea de livrări angajații să se sperie și să plece acasă”, spun reprezentanții restaurantului Rita Iași.

„Oamenii stau acasă, dar gătesc”

O altă firmă din Iași unde nu lipseau comenzile este Class Tudor. Dacă aici veneau zilnic sute de clienți, acum localul este aproape gol. Mai mult, nici la livrările la domiciliu nu sunt cereri foarte mari.

„Noi facem livrări de puțin timp, față de alți jucători de pe piață, suntem mici. Am observat că de când am început livrările în perioada aceasta, cu situația cu coronavirusul, înregistrăm constant scăderi pe acest sector, al livrărilor. Oamenii stau acasă, dar gătesc. De asta și-au umplut coșurile când au fost la supermarket. Angajații noștri vor sta o parte acasă, care își iau concediul medical, alții vor fi în șomaj tehnic. Noi avem 49 de angajați în firmă. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe, cum ne vom descurca”, spune Dan Gafițeanu, administrator Class Tudor.

„Afacerile vor fi afectate”

Mamma Mia, un alt restaurant unde lucrează aproximativ 300 de angajați, se va închide, însă clienții vor putea face comenzi la domiciliu. Mai mult, reprezentanții restaurantului din centrul orașului spun că afacerea va fi afectată din cauza coronavirusului.

„Nu vom opri livrările la domiciliu. Preluăm în continuare comenzi, avem pe partea de livrări angajații noștri care vor lucra în continuare. Avem stocuri de alimente, ne-am aprovizionat. Vom vedea dacă angajații pe partea de restaurant vor intra în șomaj tehnic. Încă discutăm și vom lua decizii în legătură cu aceștia, pentru că anunțul a fost făcut aseară (n.r.- marți, 17 martie 2020) și am fost luați prin surprindere. Angajații Mamma Mia poartă măști, mănuși, sunt obligați să respecte condițiile de igienă. Toată economia va avea de suferit pe termen lung, afacerile vor fi afectate”, susțin reprezentanții Mamma Mia.

Apar probleme și la producătorii din Iași

Micii producători din județ spun însă că vor fi probleme cu semințele. Astfel, familia Hoșliag, legumicultori cu tradiție din zona Târgu-Frumos, se aprovizionează deja cu semințe.

„Ne strângem propriile semințe pentru anul viitor pentru că nu știm ce o să fie. Noi avem și semințe românești, însă majoritatea sunt aduse din afară. Am observat însă o creștere în ceea ce privește livrările la domiciliu. Primim mai multe comenzi în această perioadă. Se simte o creștere, aceeași ca în perioada verii”, susține Irina Hoșliag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *