Prima pagină » Local » Lovitură pentru acești dezvoltatori imobiliari din Iași! Praf, gunoaie și mizerie au găsit autoritățile în urma controalelor la șantierele deschise în toate zonele din oraș. Amenzile date au fost drastice

Lovitură pentru acești dezvoltatori imobiliari din Iași! Praf, gunoaie și mizerie au găsit autoritățile în urma controalelor la șantierele deschise în toate zonele din oraș. Amenzile date au fost drastice

29 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Local

Comisarii de mediu din Iași au aplicat amenzi drastice constructorilor care nu au respectat legislația. Controalele s-au derulat timp de aproape două luni, fiind verificate toate șantierele deschise în municipiu. Deșeuri provenite din construcții și depozitate în locuri nepermise și gropi de gunoi amenajate în locuri ilegale au fost descoperite de comisarii de mediu. Acțiunile de control au fost demarate și în urma reclamațiilor primite de la ieșenii nemulțumiți că înghit praf zilnic.

Amenzi de 75.000 de lei

În ultimii ani au apărut blocuri noi în aproape orice zonă din oraș, de aceea și numărul sesizărilor din partea ieșenilor nemulțumiți de activitatea constructorilor a crescut. Pentru a verifica dacă dezvoltatorii imobiliari respectă condițiile de mediu impuse de legislație, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași au fost la fața locului, la șantierele de construcții deschise în municipiu.

În urma verificărilor, aceștia au descoperit nereguli grave care s-au finalizat cu amenzi pe măsură. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 75.000 de lei, cea mai mare sancțiune fiind aplicată unui constructor din Tătărași care nu a respectat legislația de mediu, iar activitatea de construire a blocului a fost suspendată.

Ce nereguli au fost găsite?

Printre neregulile găsite în cele 19 șantiere verificate sunt: nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, prestarea serviciului de salubrizare de către operatori fără asigurarea parametrilor tehnici reglementați, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, realizarea unor proiecte de investiții fără acord de mediu. De asemenea, amenzile au fost aplicate și pentru abandonări de deșeuri în zone nepermise pe domeniul public sau în alte zone nepermise, afectarea calității aerului înconjurător prin incendieri de deșeuri, generare praf, nedepunerea declarațiilor la fondul pentru mediu și diminuarea suprafețelor de spații verzi.

Activitatea unui constructor, suspendată

În urma verificărilor, activitatea unui constructor a fost suspendată.

„Au fost 19 acțiuni de control la nivelul șantierelor de construcții din municipiul Iași, pentru neconformitățile constatate fiind aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 75.000 lei și o sancțiune complementară de suspendare a activității până la soluționarea deficiențelor constatate. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011 privind protecția calității atmosferei, OUG 195/2005 privind protecția mediului și HG 856/2002 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu Iași.

Comunele sunt insalubre

În urma sesizărilor primite de la ieșenii din mediul rural, comisarii au verificat și primăriile din județ. În urma celor 9 acțiuni de control, la nivelul UAT-urilor, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 50.000 lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor cuprinse în planul de calitate a aerului, nedispunerea măsurilor de salubrizare a localităților și pentru depozitări de deșeuri în locuri nepermise.

„Sunt multe situații când primăriile nu au respectat legea de mediu, am intensificat aceste controale, iar amenzile aplicate nu sunt deloc mici. Am impus și soluționarea problemelor găsite și o parte au respectat condițiile impuse, alții nu”, a declarat Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul GNM-CJ Iași.

Soluții pentru stoparea poluării

Iașul este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, alături de Brașov și București. Anual au fost înregistrate sute de depășiri ale PM10, indicatorul care măsoară calitatea aerului. Poluarea din Iași ar fi cauzată de trafic în special, însă și șantierele deschise în municipiu reprezintă o sursă de poluare. Din acest motiv, autoritățile din municipiu și București caută soluții pentru stoparea poluării. Astfel, ministrul Mediului, Costel Alexe, se va întâlni cu autoritățile locale pentru a căuta o soluție în ceea ce privește strategia pe care o va avea România în discuțiile cu Comisia Europeană pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *