Primăria Iași a ajuns să scoată bani, dintr-un domeniu în care nu excelează, peste primăriile de sector din București. Municipalitatea ieșeană a reușit să încaseze sume mult mai mari din parcările de reședință față de cele aflate în sectoarele din Capitală. Încasările sunt surprinzătoare pentru cel de-al doilea oraș al țării, raportat la numărul de locuri de reședință
Un raport făcut de autoritatea locală scoate la iveală o situație inedită în municipiul Iași. Primăria a reușit ca din parcările de reședință să se aleagă cu mai multe fonduri față de admnistrațiile locale din Capitală. Un raport făcut de Direcția de Exploatare Patrimoniu (DEP) din subordinea celor de la Primăria Iași arată că în ciuda unui număr mai mic de locuri de parcare de reședință, orașul moldav a fost peste primăriile de sector din București. Iașul a încasat într-un an 3,4 milioane de lei, cu mult peste primăriile din sectoarele Capitalei.
Pont pentru Primăria Iași. Record de 1.021 de lei pentru un loc de parcare în oraș
O comparație făcută între Sectorul 3 din București și Iași arată și cum s-au situat cele două administrații la capitolul încasări. Ca referință a fost luat anul 2019. Primăria din Sectorul 3 a încasat 3,2 milioane de lei de pe urma a 78 de mii de locuri de parcare de reședință. În aceeași perioadă de timp, Primăria Iași a avut încasări de 3,4 milioane de lei.
La Iași prețurile au variat de la 31 de lei un loc de parcare până la 1.021 lei pentru un loc în parcările de reședință. Acest preț a fost licitat pentru o parcare din cartierul Mircea cel Bătrân.
Sectorul 3 a avut 78 de mii de locuri de parcare, în vreme ce Iașul a avut doar 8 mii de locuri de parcare. Practic, la 10 la sută din numărul de locuri pe care le are Sectorul 3, Iașul a avut încasări mult mai mari. Sectorul 3 din Capitală are și cel mai mare număr de locuri de parcare dintre cele 6, prețul unei închirieri variind între 36 și 116 lei pe fiecare loc.
Sectorul 2 din București are 26 de mii de locuri de parcare de reședință și a avut încasări de 1,4 milioane de lei. De asemenea, Sectorul 4 din Capitală a înregistrat aproape 44 de mii de locuri de parcare, cu un venit total de 2,6 milioane de lei. Primăriile de sector din București au fost depășite în cele din urmă de cea din municipiul Iași.
Venituri de milioane de lei la Primăria Iași. Sume peste cele din București
Parcările de reședință din municipiul Iași au adus în ultimii ani câteva milioane de lei la bugetul local. Pe anul 2019, Primăria Iași a avut încasări de 976 de mii de lei din parcările publice din oraș și abonamentele din zonele respective. Peste 1,1 milioane de lei au fost încasate din avize, iar cele 3,4 milioane de lei din parcările de reședință. De asemenea, peste 208 mii de lei au provenit de la cei care folosesc garaje. Pe parcursul lui 2019, Primăria Iași a strâns 5,7 milioane lei, în conturile celor care au un autoturism. În primele 10 luni din 2020, municipalitatea a încasat 1,5 milioane de lei din parcările publice. Alți 3,9 milioane de lei au provenit de pe urma parcărilor publice de reședință. Cu tot cu garaje, s-a ajuns în perioada ianuarie – octombrie 2020 la 6,9 milioane de lei în conturile municipalității ieșene.
Parcările publice din Iași, încasări record la bugetul orașului
Municipalitatea ieșeană a reușit încasări mari și de pe urma parcărilor publice cu plată din oraș. După instalarea unor parcometre în oraș, veniturile au fost ceva mai mari față de cele de anul trecut. În plus, Primăria a mărit și prețul unei ore de staționare de la 2 lei la 5 lei. Conform municipalității, cea mai profitabilă parcare este cea de la Cinema „Victoria”, din Piața Unirii. Alte parcări ce au adus profit sunt cele 3 de la Hala Centrală sau cea de lângă Primăria Iași și cea de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.