Prima pagină » Economic Local » Lovitură încasată de un primar cu state vechi din județ. Magistrații i-au stricat toate planurile. Poate să-și piardă mai repede mandatul
Lovitură încasată de un primar cu state vechi din județ. Magistrații i-au stricat toate planurile. Poate să-și piardă mai repede mandatul

Lovitură încasată de un primar cu state vechi din județ. Magistrații i-au stricat toate planurile. Poate să-și piardă mai repede mandatul

18 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Nedelcu, Vlad Rotaru în Economic Local

Un primar din județul Iași, care a recunoscut deja comiterea unei infracțiuni, nu a scăpat deocamdată de o pedeapsă mai aspră, așa cum spera. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au retrimis dosarul la Parchet. Ștefan Maftei a fost acuzat și a recunoscut săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane în formă continuată.

Decizie deloc îmbucurătoare pentru un primar din județul Iași! Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat de procurori cu Ștefan Maftei, primar al comunei Mogoșești- Iași, în vârstă de 69 de ani.

„Respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat pe data de 10 mai 2019 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași cu inculpatul Maftei Ștefan, primar al comunei Mogoșești, cercetat în dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane în formă continuată (trei acte materiale). Trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale”, au menționat judecătorii ieșeni.  Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată cu apel.

De unde a pornit totul

Dosarul edilului a fost trimis la Judecătoria Iași pe 15 mai 2019. Ștefan Maftei, primarul din Mogoșești, a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane în formă continuată.
Edilul și-a recunoscut fapta și a fost de acord să primească o pedeapsă cu amânare. Însă judecătorii au respins acordul de recunoaștere din cauza unei interpretări legislative eronate. Conform anchetatorilor, Ștefan Maftei are doi băieți, pe unul dintre ei, Daniel, numindu-l printr-o dispoziție consilier personal. Se întâmpla pe 27 decembrie 2012, a treia zi de Crăciun. Daniel Maftei a început efectiv munca de la 1 ianuarie 2013 și a primit o remunerație de 1.521 de lei pe lună, plus un spor de 15 la sută vechime. Feciorul primarului ar fi lucrat până în noiembrie 2013, ulterior dându-și demisia.Oamenii legii au mai spus că primarul Maftei a facilitat și accederea celuilalt fiu în funcția de viceprimar.

Ar putea fi demis din funcție

Conducerea Prefecturii Iași a arătat că dacă magistrații vor decide condamnarea primarului, acesta ar putea fi demis din funcție. „Suntem într-o fază incipientă în această situație. Dosarul a fost întors la Parchet. Această instituție trebuie să trimită o nouă propunere instanței. După rămânerea definitivă a unei sentințe, noi vom aplica prevederile legale”, a menționat ieri prefectul Marian Șerbescu.
Pe de altă parte, primarul comunei Mogoșești – Iași nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BUNå ZIUA IAȘI pentru a comenta situația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`