Prima pagină » Actualitate » Lovitură grea pentru români! Guvernul condus de covrigarul Marcel Ciolacu renunță la plafonarea prețurilor la energie
Lovitură grea pentru români! Guvernul condus de covrigarul Marcel Ciolacu renunță la plafonarea prețurilor la energie

Lovitură grea pentru români! Guvernul condus de covrigarul Marcel Ciolacu renunță la plafonarea prețurilor la energie

03 ian. 2025, 12:58, 6 ,
Redacția BZI în Actualitate

Anul 2025 începe cu vești îngrijorătoare pentru milioane de români, deoarece Guvernul condus de covrigarul Marcel Ciolacu a decis să renunțe la plafonarea prețurilor la energie. Măsura, care expira oricum în luna aprilie, nu va mai fi prelungită pentru toți consumatorii.

În schimb, guvernul propune un sistem de carduri pentru gospodăriile vulnerabile, o soluție care ridică numeroase semne de întrebare.

Adio plafonare, bun venit austeritate! Lovitura grea, dată de covrigarul Marcel Ciolacu

Plafonarea prețurilor la energie, care a oferit un scut temporar împotriva creșterii explozive a facturilor, va fi abandonată. În locul acesteia, doar gospodăriile cu venituri reduse vor beneficia de un sprijin limitat, sub forma unor carduri de energie. Restul populației va suporta costurile din ce în ce mai mari ale energiei, ceea ce va amplifica presiunile asupra bugetelor familiilor.

Această decizie vine pe fondul unui an în care austeritatea se pare că va fi cuvântul de ordine pentru acest Executiv. Cu toate acestea, măsura riscă să pună o povară insuportabilă pe umerii clasei de mijloc și să extindă inegalitățile sociale.

Conform planului anunțat, doar gospodăriile care se califică drept „vulnerabile” vor primi carduri de energie. Aceste carduri, similare cu cele pentru alimente sau vacanțe, vor fi alimentate o dată pe an și vor acoperi diferența dintre venitul rămas după plata facturilor la energie și pragul de sărăcie.

Problemele sunt evidente:

Birocrație greoaie: Până la 31 martie, autoritățile trebuie să identifice gospodăriile eligibile și să calculeze sumele compensatorii. Procesul promite să fie unul complex și riscă să lase mulți beneficiari pe dinafară.

Lipsa de predictibilitate: Sumele acordate pe carduri vor varia în funcție de familie, ceea ce creează incertitudine pentru cei care se bazează pe acest ajutor.

Excluderea majorității populației: În timp ce doar cei aflați sub pragul de sărăcie vor primi sprijin, mulți români din clasa de mijloc, deja afectați de creșterea costului vieții, vor fi lăsați să se descurce singuri.

Guvernul Ciolacu 2.0, un Executiv care ia decizii împotriva cetățenilor

Românii acuză guvernul de lipsă de viziune și solidaritate. În timp ce alte țări europene caută soluții pentru a-și proteja cetățenii de volatilitatea pieței energetice, România pare să facă un pas înapoi. Abandonarea plafonării înseamnă, în esență, că guvernul pasează întreaga povară a crizei energetice asupra cetățenilor.

Măsura care face parte din Ordonanța trenuleț este văzută de mulți ca un exemplu clar al politicilor de austeritate care sacrifică bunăstarea populației pentru a îndeplini obiectivele bugetare ale guvernului.

În condițiile în care prețurile energiei continuă să fie volatile, impactul acestei decizii ar putea fi devastator pentru mulți români. Deja, familiile se confruntă cu costuri crescute la alimente, locuințe și transport, iar eliminarea plafonării va adăuga un nou strat de dificultăți.

Guvernul are obligația morală și politică să regândească această strategie și să găsească soluții care să protejeze nu doar pe cei mai săraci, ci și pe cei care contribuie activ la economie. Dacă nu, riscul unei crize sociale și economice majore este iminent. Românii au nevoie de un guvern care să-i sprijine, nu să-i lase să plătească prețul deciziilor politice greșite.

Comentarii
  • Covrigar sau necovrigar, dar voi tot pe ciumele astea le alegeți, de 30 ani!! Nu știu dacă mai are rost să vă plângeți, eu zic că vă meritați soarta. Până nu veți fi alimentați cu rația, de la cazan, nu veți renunța să-i votați.

  • de ce nu va mutati pe Hidroelectrica cu furnizarea energiei electrice? practic plafonarea fost o smecherie prin care marile companii au sifonat bani de la stat, pretul la kw a fost 2-3-6 lei in unele situatii, romanul platea 70 de bani, statul, diferenta, de unde avea statul bani? tot de la roman …. hidroelectrica a mers cu preturile mici de la inceput, acum e 1 leu kw la ei, cu tot cu transport, … mai mult, hidroelectrica e firma romaneasca, astfel ajuti statul, banii raman la noi nu la firmele straine… e greu pentru suveranisti sa promoveze asta?

  • Pascaniul fara apa

    Cine a vândut apa Pascanenilor către APA-VITA de la Iași, sa fie blestemat de Dumnezeu si Mântuitorul nostru Iisus Hristos si de Preacurata lui Maica, si de 4 sfinți evangheliști si de sfinții verhovnici apostoli Petru si Pavel si de ceilalți si de cei 318 sfinți părinți purtători de Dumnezeu de la Nicheea, și de toți sfinții care din veac au
    plăcut lui Dumnezeu, și să fie asemenea lui Iuda și blestematului Arie.

    Ei sunt aleșii (votati pe liste pentru răul nostru) Blestemați ai Pascaniului care fără frică de Dumnezeu au votat PENTRU vânzarea apei către ApaVital Iași și au mărit pretul APEI la 20 LEI/MC si au vândut veneticilor, viitorul copiilor noștri ce vor bea apa cu NIT RITI din SIRET, apa bună pleacă la Iași și ROMAN SI NOI stăm fără apă.

    Dorin Nechifor – PNL
    Diana Acsinte – PNL,
    Enea Neculai – PNL
    Vasile Anton – PNL
    Andrei Varca – PNL
    Simona Palade – PSD
    Alexa Bogdan – PSD
    Gabriela Nedelcu – PSD
    Marius Putintelnicu – PSD
    Apostol Carmen – PSD
    Vasile Haldan – PSD
    Vasile Axinte – PSD
    Vasile Balau – PSD
    Stefan Voinea – PPDD

    „BLESTEMATI FIE EI, SI TOT NEAMUL LOR IN VECII VECILOR, SA BEA APA CU OTRAVA DIN SIRET ”

    • Pascanenii aveau act de proprietate pe apa?
      Ia sa dea pascanenii inapoi, gazul de la Mures si curentul de la Mehedinti!

  • coalitia proeuropeana

    Ne pisam pe voi

  • Pariu ca inca il vor vota multi romani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025