Prima pagină » Actualitate » Lovitură dură încasată de Donald Trump! Senatul SUA a constatat că procesul de destituire al fostului președinte este constituțional
Lovitură dură încasată de Donald Trump! Senatul SUA a constatat că procesul de destituire al fostului președinte este constituțional

Lovitură dură încasată de Donald Trump! Senatul SUA a constatat că procesul de destituire al fostului președinte este constituțional

10 feb. 2021, 07:51,
George Cristian în Actualitate

Senatul SUA a constatat că procesul de destituire a fostului președinte Donald Trump este constituțional, permițând începerea procedurilor complete.

Echipa de apărare a lui Trump a susținut că nu poate fi judecat după părăsirea Casei Albe. Dar o majoritate de 56-44 a votat în favoarea continuării, cu o mână de republicani care susțin măsura.

Trump este acuzat că „a incitat la insurecție” când Congresul a fost asaltat luna trecută

Mii de persoane s-au adunat în sprijinul afirmațiilor false conform cărora frauda electorală pe scară largă i-a negat victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA.

Democrații care au urmărit cazul au deschis procedurile de marți, arătând o montare video a discursului dlui Trump din 6 ianuarie și revolta mortală a unora dintre susținătorii săi.

„Este o infracțiune și o infracțiune ridicată”, a declarat reprezentantul Jamie Raskin din Maryland despre filmări. „Dacă aceasta nu este o infracțiune impecabilă, atunci nu există așa ceva”.

Avocații fostului președinte au susținut că este neconstituțional să se depună un fost președinte prin proces și i-au acuzat pe democrați că sunt motivați politic. Scindarea 56-44 înseamnă că șase republicani s-au alăturat democraților la vot pentru a continua procesul. Deși acest lucru arată o oarecare bipartidism, acest rezultat implică loialitatea față de fostul președinte din partidul său care rămâne suficient de mare pentru a evita o condamnare, conform bbc.com

Este necesară o majoritate de două treimi pentru a-l condamna pe Trump în Senatul de 100 de locuri repartizat în mod egal. Dacă ar fi condamnat, domnului Trump i s-ar putea interzice din nou funcția.

Ce s-a întâmplat în Senatul SUA

Proceduri deschise cu managerii de acuzare – democrații însărcinați cu conducerea urmăririi penale – susținând că încercările lor erau legitime.

În videoclipul de 10 minute folosit în prezentarea lor, domnul Trump a fost arătat spunându-i susținătorilor săi „lupta ca iadul” înainte ca aceștia să ia cu asalt Capitolul SUA în violență care a dus la cinci decese – inclusiv un ofițer de poliție.

„Acesta nu poate fi viitorul Americii”, a spus un bărbat care a fost chemat să depună mărturie despre incidentele de la Capitol, senatorilor care acționează că jurați pentru punerea sub acuzare.

„Nu putem avea președinți care să incite și să mobilizeze violența mafiei împotriva guvernului nostru și a instituțiilor noastre, deoarece aceștia refuză să accepte voința oamenilor în temeiul Constituției Statelor Unite”.

El a argumentat că nu ar putea exista o „excepție din ianuarie” de la acuzarea oficialilor ieșiți fără a risca un precedent periculos.

Ce spun avocaţii lui Donald Trump

Avocații lui Trump s-au pronunțat apoi pentru a-și prezenta argumentele cu plângeri detaliate și acuzații cu privire la procesul echitabil și la constituționalitatea procedurilor.

Fostul procuror din Pennsylvania, Bruce Castor, a deschis apărarea cu o prezentare , care a fost întâmpinată de o primire critică chiar de către aliații lui Trump.

Un al doilea avocat, David Schoen, era mai acut. El a arătat videoclipuri care datează din 2017 ca dovadă a ceea ce el a etichetat drept „pofta nesățioasă de destituire” în rândul parlamentarilor democrați.

„Ceea ce doresc cu adevărat să realizeze aici în numele Constituției este să-l împiedice pe Donald Trump să candideze din nou la funcția politică din nou, dar acesta este un afront pentru Constituție, indiferent de cine vizează astăzi”, a spus el senatorilor.

Senatorul republican Bill Cassidy, unul dintre cei șase care au votat cu democrații, a declarat după aceea că procuratura Camerei „a făcut un caz convingător, iar echipa președintelui nu”. Rapoartele larg răspândite în mass-media americană sugerează că Trump și-a exprimat furia față de performanța avocaților săi în timp ce urmărea la televizor din Florida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *