Colitia de Guvernare formată din PNL-USR-PLUS-UDMR primeşte o lovitură din partea Curţii Constituţionale a României (CCR) care admite sesizarea formulată de Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe o temă destul de dezbătură în spaţiul public. Vorbim despre reducerea vechimii procurorilor de la 10 la 7 ani.
Coaliţia propunea ca procurorii să poată intrat în DNA sau alte parchete dacă au o vechime de minim 7 ani, în condiţiile în care în aceste momente există o vechime de 10 ani.
CCR aplică o nouă lovitură pentru coaliţia PNL-USR-PLUS-UDMR
Altfel spus, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea făcuta de ICCJ care prevedea anumite modificări aduse de putere asupra legilor justiţiei. Decizia de aditere a fost luată cu 5 voturi ”pentru” şi trei împotrivă, conform surselor jurnaliştilor de la stiripesurse.ro.
Sesizarea ÎCCJ a vizat şi încălcarea principiului bicameralismului, adică faptul că, prin aceeaşi iniţiativă legislativă, în Cameră a fost modificată doar Legea 303/2004 (eliminarea numirii fără concurs a judecătorilor şi procurorilor şi reglementarea transferului magistraţilor), pe când în Senat a fost modificată şi legea 304/2004 (reducerea vechimii de la 10 la 7 ani). Aceasta a fost însă respinsă de judecătorii Curţii Constituţionale.
Sesizară admise pe bandă rulantă de CCR
În ultima perioadă, CCR a admis mai multe sesizări făcute asupra diverselor legi pe care le-au adoptat cei din coaliţie. Altfel spus, poate cea mai de amploare decizie de neconstituţionalitate a fost luată în momentul în care magistraţii au decis că revocarea Renatei Weber din poziţia de Avocat al Poporului nu s-a făcut cu respectarea legislaţiei în vigoare. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.
CCR a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să stabilească cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, menționând expres ipotezele obiective, determinate sau determinabile, care pot declanșa procedura de revocare (de exemplu, incidența răspunderii penale sau a răspunderii disciplinare).
De altfel, mai mulți jurnaliști s-au poziționat contra coaliției spunând că cei din PNL-USR-PLUS-UDMR au același comportament pe care aceștia îl socoteau a fi unul abuziv pe vremea în care PSD se afla la putere. Un exemplu îl reprezintă Ioana Ene Dogoiu care a postat un amplu material pe acest subiect:
”Personal, nu pot decât să salut faptul că CCR obligă Parlamentul la această reformă reală sub presiunea unui subiect care arde majoritatea.
Da, este penibil că a fost nevoie ca o instituție atât de decredibilizată și criticată precum CCR să ceară majorității să facă ceea ce trebuia să fie menirea acestei majorități, adică reforma. Dar adevărul formulat nu poate fi ignorat.
Am mai văzut marți cum și alte proaste obiceiuri supraviețuiesc. Ținerea în bănci a parlamentarilor Puterii la moțiunile de cenzură a fost folosită de toate partidele pe rând și toate partidele pe rând au contestat-o la adversari. A intrat în acest sistem și partidul antisistem din majoritate. spunea jurnalista.