Prima pagină » Local » Lovitură devastatoare dată lui Dan Fiterman de UMF Iași. Pierderi masive de bani. Spitalul Arcadia a intrat în colaps

Lovitură devastatoare dată lui Dan Fiterman de UMF Iași. Pierderi masive de bani. Spitalul Arcadia a intrat în colaps

18 oct. 2022, 08:44, 15 ,
în Local

Spitalul Arcadia administrat de clanul Fiterman are parte de o lovitură năucitoare dată de UMF Iași. Riscă să intre, spitalul Arcadia, în faliment? Se preconizează o scădere de 50% a cifrei de afaceri. Asta în condiţiile în care și așa unitatea spitalicească privată era prinsă în mai multe scandaluri uriașe.

Spitalul Arcadia trece printr-o perioadă extrem de grea, dar care era de așteptat având în vedere faptul că atitudinea patronului Dan Fiterman este de o joasă speță. Pierde personal pe bandă rulantă, iar faptul că UMF i-a retras sprijinul, s-ar traduce cu o apocalipsă.

UMF a tăiat cangrena reprezentată de spitalul Arcadia

Decizia luată de rectorul Viorel Scripcariu este singura bună luată de chirurgul care nu a făcut nimic în cele două mandate de la fruntea UMF. Concret, faptul că UMF a tăiat ” macaroana” firmelor din grupul Arcadia înseamnă pierderi uriașe de bani, poate chiar și falimentul. Grupul Arcadia nu mai poate acredita spitale clinice, iar acest lucru duce la o pierdere de cel puţin 50% din cifra de afaceri.

Între UMF Iași și Arcadia Medical Center, Arcadia Cardio și Arcadia Hospital au fost încheiate trei contracte de colaborare în vederea acreditării celor trei unități medicale că spitale clinice. Acreditarea se putea realiza de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății la propunerea UMF Iași. Potrivit informațiilor existente până în acest moment, UMF a demarat această procedură de acreditare, transmițând către Ministerul Educației dosarul pentru cele trei unități medicale. Pe 7 ianuarie 2022, Ministerul Educației a cerut UMF să completeze dosarele de acreditare cu numele cadrelor didactice titulare care sunt încadrate în cele trei unități medicale ale Arcadia.

Pe 21 ianuarie 2022, Consiliul de Administrație al UMF Iași hotărăște să rezilieze contractele de colaborare cu firmele din grupul Arcadia și astfel să sisteze procedura de acreditare ca unități clinice, arată 7iasi.ro.

Arcadia, un spital de gradul IV sau V! Mai jos nu se poate ajunge

Pentru necunoscători, vom explica în rândurile care urmează ce diferențe există între gradele pe care le au spitalele. În aceste momente, Arcadia are un grad de IV sau V, fiind catalogat o clinică. Obținerea gradului de spital clinic aduce nenumărate avantaje. Un grad de I sau II înseamnă automat mai mulţi bani și imagine.

Până când își va mai putea permite Dan Fiterman viața luxoasă, dacă Arcadia va intra în colaps?

De exemplu, legea arată că spitalul clinic face, pe lângă activitatea uzuală și cercetare științific-medicală. Ba mai mult, finanțele spitalelor cu un grad mai mare, sunt mai mari. De exemplu, se decontează un tarif mai mare pentru același serviciu medical. Pe de altă parte, un spital cu asemenea grad poate primi medici rezidenți care lucrează gratuit pentru că sunt plătiți de Ministerul Sănătății. Totodată, pentru Arcadia ar fi reprezentat și avantajul testării și recrutării de personal medical pentru rețeaua proprie fără costuri, lucru care acum nu se poate face.

La un asemenea patron, o asemenea decizie. Lui Fiterman nu i-a ieșit: Fake it until you make it

Spitalul Arcadia trece printr-o perioadă extrem de grea din cauza acestui contract refuzat. Totuşi, la un asemenea patron, Dan Fiterman, situația era una care putea fi prevăzută extrem de simplu. Mai este viabilă afacerea Arcadia? Dan Fiterman ar trebui să înţeleagă faptul că minciuna are picioare scurte și că o afacere bazată pe vorbe goale nu poate fi niciodată profitabilă. În fond, afacerea a fost creată în jurul unei imagini supraevaluate și fără să ofere consistență. Nu orice depravat poate să tină o afacere de acest fel, mai ales în contextul în care vorbim despre viețile oamenilor care sunt în joc. Arcadia este cangrena sistemului medical, cangrenă care a fost tăiată de chirurgul Viorel Scripcariu care a făcut un singur lucru bun în atâția ani în care a făcut din UMF propria moșie.

Dan Fiterman este o figură foarte controversată având un istoric ce a cuprins multe scandaluri

Lui Fiterman nu i-a ieșit celebra expresie, Fake it until you make it (Falsează până reușești). Ne întoarcem la clanul Fiterman şi menţionam că în Arcadia nu este liniște deloc. Ultima lovitură pe care acesta a suferit-o este plecarea medicului chirurg estetician Mazilu ce nu s-a mai înţeles cu conducerea unității şi a ales să-și ia toată secția și să se ducă la un alt spital privat. Vorbim despre 15 oameni care erau angajați în secția de chirurgie plastică. În tot acest context, nu ne mai miră faptul că această cangrenă ce reprezintă spitalul Arcadia începe să devină neconcludentă pe piața de profil din județ! În viitorul apropriat va ajunge doar o mică pagină neagră din istoria Iașului.

 

Comentarii
  • lingvistul lu' peste

    Ne omoara „englezismele” si uitam limba materna: „aduce nenumăroase avantaje”

  • In general, spitalele private din Romania sunt niste buticuri ale unor „patroni de carton” prin care mulg constant bani de la bugetul statului (CASS), prin pacienti carora li se ofera consultatii in cabinetele spitalului si apoi sunt internati fictiv, pentru ca spitalul sa deconteze bani mai multi de la bugetul statului.
    Daca spitalele private deconteaza constant bani de la bugetul statului (indiferent de categoria din care face parte I, II, III, IV, V, VI), de ce NU sunt obligate sa angajeze sa numar minim de medici, personal medical propriu – cu salarii la fel ca in spitalele de stat ???? De ce spitalele private nu au organigramele asemanatoare cu spitalele de stat???? De ce nu angajeaza cu carte de munca si de ce nu platesc cu accelasi salar medicii???… Nu ambele spitale (de stat si particular) se „inteapa” la acelasi buget, al CASS? De ce statul accepta ca niste „hiene” numiti patroni de spitale sa fure constant, cu acte false „in regula” din bugetull CASS?….

    De ce noi pacientii trebuie sa suportam, ca niste semi-analfabeti drogati sa fure din banii pe care noi ii adunam cu truda luna de luna si-l lasam pe statul roman sa-i gestioneze???…
    In mod sigur, raspunsul de la aceste intrebari, ne-ar da si raspunsul la intrebarea: de ce nu ajung banii Casei de Asigurari de Sanatate sa trateze bolnavii care s-au asigurat si au contribuit lunar la sistemul de Asigurari de Sanatate…

    Eu inteleg ca: „patronul nu da banul ca la stat” – total de acord daca ar fi banul lui, dar cand sunt banii CASS-ului (adica ai nostri , ai contribuabililor) de ce „patronii” sa nu aiba niste reguli la luatul banilor??? …
    Patronilor, le convine sa angajeze medici care lucreaza in sistemul de stat, prin contracte de colaborare (nu prin contract de angajare), care sa le trateze pacientii pana aproape mor… iar cand pacientii mai au 1-2 zile de trait, tot acei medici „colaboratori” ii cara in spitalul de stat… Pai e normal asa ceva?
    In toate tarile membre UE nu exista asa ceva!…
    In Germania: orice spital care colaboreaza cu Casele de Asigurari, au o organigrama minima (aprobata de CASS), in care sunt angajati medici, asistente, cu contract de angajare, si au salarii comparative cu spitalele de stat, uneori chiar mai mari…..
    Tot in Germania: medicii care deservesc spitalele de stat, nu pot fi angajati in timpul liber, la alte spitale private sau de stat (se considera concurenta neloiala)…. Ei pot lucra in cabinete private!..

    Rusine decidenti ai sistemului de sanatate, senatori, deputati, guvernanti ca nu vreti sa vedeti adevaratele „bube” ale sistemului de sanatate…

  • Conflictele de interese sunt de notorietate in sistemul medical. Desi cadrele medicale, in special doctorii au salarii uriase, ei lucreaza sau sunt patronii unor clinici private. Ar trebui sa lucreze ori la stat ori la privat, ca in invatamant. Lucrurile stau diferit in sistemul medical, pacientul se duce la spital sau policlinica si nu poate fi tratat acolo, este chemat in clinica privata, unde va fi tratat pe multi bani, desi se deconteaza serviciile medicale de CASS. Corect, in opinia mea ar fi, la stat pe baza de asigurare CASS, si sunt bani suficienti din contributii pentru asta, iar la privat totul sa fie cu plata ( daca preturile sunt prea mari, sa se scada preturile pentru a avea clienti). Medicii sa lucreze ori la stat , ori la privat. In felul acesta ar creste calitatea serviciilor si la stat si la privat. De asemenea, ar trebui ca fiecare cetatean sa beneficieze de asigurarea pe care o plateste, nu sa ii sustina pe cei care nu muncesc, pe alcolici si oamenii strazii. Platesc lunar , in medie 800 lei asigurari de sanatate, nu beneficiez de nimic , platesc pentru cei care nu au venituri. Ar trebui din acesti bani sa am analize decontate, control de rutina, tratamente dentare, chestiuni firesti, intrucat muncesc pentru a asigura aceasta suma, deci trebuie sa fiu sanatos.

  • @Ioana
    De acord cu tine. Medicii sunt platiti foarte, foarte bine de stat. Trebuie sa aleaga, ori la stat, ori la privat. Situatia actuala, in care dupa o prima consulatie in sistemul de stat, doctorul te cheama la cabinetul privat este de porc.

    Ioana, nu-ti dori sa ai nevoie de banii care-i platesti pentru asigurari de sanatate. Este mai bine sa fii sanatoasa.

  • @Tudor,

    De acord cu tine, dar subiectul articolului facea referire la un spital care a incasat zeci de ani bani de la bugetul de stat, si nici macar azi, NU are proprii lui medici, asistente medicale, infirmieri, electricieni precum si alte categorii de personal (incadrati cu contracte de munca – nu colaborare) care se regasesc in spitalele de stat.

    Nu e normal ca patronul spitalului „sa se inteape” la bugetul CASS, dar sa nu incheie contracte de angajare prin care sa alimenteze bugetul Casei de Asigurari de Sanatate….

  • @Tudor,

    De acord cu tine, dar subiectul articolului facea referire la un spital care a incasat zeci de ani bani de la bugetul de stat, si nici macar azi, NU are proprii lui medici, asistente medicale, infirmieri, electricieni precum si alte categorii de personal (incadrati cu contracte de munca – nu colaborare) care se regasesc in spitalele de stat.

    Nu e normal ca patronul spitalului „sa se intepe” la bugetul CASS, dar sa nu incheie contracte de angajare prin care sa alimenteze bugetul Casei de Asigurari de Sanatate….

  • Spitalele Arcadia jumulesc de bani pacienții .Nu am încredere in serviciile lor !

  • pisal-as in fata pe moooooistul cordit de jeg ordinar!!!!!! un oooorvete imputzit si plin de rahat!!!!

  • din gura mai multor medici:
    ei se fac doctori pt BANI nu pt juramantul lui hipocrate

  • Scoateti-l si pe Iliescu de la ARCADIA Cardiologie, un tupeist dezaxat care a nenorocit serii intregi de studenti, trimisi de UMF la Arcadia, să invete medicina de la el; …..și din UMF trebuie scos de urgență maximă, Vă rugăm d-le Rector !!!!

  • Click-bait.
    Articol publicitar.

  • Spurcatul dew kakat imputzit may respira jegul de spperm????

  • Fiterman e un jeg ordinar pus pe supt bani de la cei nevoiași. Un rahat cu ochi care se crede om de afaceri. Un labagiu…

  • MIrela mai lingi in c.u.r? I se zbarleste barba lui Danutz.

  • La Cardiologie este una taaare proasta,Dobreanu.
    De evitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`