Opt oameni de afaceri s-au ales cu pedepse din partea magistraților ieșeni, după ce au fos acuzați de comiterea unei infracțiuni cu caracter economic. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași i-au condamnat pe cei opt la o pedeapsă totală de peste 22 de ani de închisoare. Întreg scandalul a izbucnit de la trecerea unor achiziții fictive în actele unor societăți comerciale. Anchetatorii ieșeni spun că Florin, Vergina, Ciprian, Golumba, Nicușor, Marioara, Lina și Dizela ar fi creat un prejudiciu de peste 700.000 de lei la bugetul de stat
Opt oameni de afaceri din Iași au trecut achiziții fictive de bunuri în actele unor societăți comerciale. Vergina, Golumba ori Dizela au fost acuzate că ar fi creat un prejudiciu de peste 700.000 de lei la bugetul de stat. Însă, acum, a venit „nota de plată” pentru cei opt membri ai clanului Stănescu.
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași i-au condamnat pe Florin Stănescu, Marioara Stănescu și pe Ciprian Stănescu la câte un an și 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. În același dosar, Vergina Stănescu a primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare, la fel ca Golumba Stănescu.
Alte pedepse primite de cei opt oameni de afaceri
În plus, judecătorii ieșeni l-au condamnat pe Nicușor Moldovanu (fost Stănescu) la 2 ani si 6 luni de închisoare, cu suspendare, în vreme ce Lina Stănescu a primit o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de pușcărie. Totodată, Dizela Stănescu a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare.
Pe lângă condamnările date în acest dosar, magistrații i-au obligat pe cei opt ieșeni și la plata unor despăgubiri considerabile.
„Instanța admite, integral sau în parte, acțiunile civile formulate de Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași. Îi obligă pe inculpați la plata următoarelor despăgubiri civile: pe inculpatul Florin Stănescu – la plata sumei de 198.812 lei, pe inculpata Vergina Stănescu – la plata sumei de 190.862 de lei, pe inculpatul Ciprian Stănescu – la plata sumei de 88.894 de lei, pe inculpata Golumba Stănescu – la plata sumei de 79.072 de lei, pe inculpatul Nicușor Moldovanu (fost Stănescu) – la plata sumei de 58.080 de lei, pe inculpata Marioara Stănescu – la plata sumei de 56.613 lei, pe inculpata Lina Stănescu, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Umbrărescu SRL, la plata sumei de 34.674 de lei, iar pe inculpata Dizela Stănescu – la plata sumei de 106.077 de lei”, au precizat judecătorii ieșeni.
De unde a izbucnit scandalul cu cei opt ieșeni
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul celor 8 ieșeni a început pe data de 19 septembrie 2019. Însă întreg scandalul a izbucnit de la o verificare efectuată de finanțiști la diverse firme, privind activitatea desfășurată în perioada 2011-2013. Conform anchetatorilor, în perioada 9 noiembrie 2011 – 3 aprilie 2013, cei opt ar fi încercat să păcălească autoritățile, prin trecerea în documentele unor firme achiziții fictive ce ar fi fost efectuate în special de la SC Tuxedo Profesional SRL.
Oamenii legii au adăugat că, prin aceste acțiuni, în total, cei opt membri ai clanului Stănescu ar fi creat un prejudiciu de peste 700.000 de lei. Aceștia ar fi completat eronat declarații informative și fiscale, referitoare la achiziții fictive de mărfuri. Acum, în total, cei opt au primit o pedeapsă de 22 de ani și 4 luni de închisoare, pentru evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. De remarcat este faptul că unii dintre cei opt nu sunt la primele condamnări pentru comiterea unor infracțiuni economice.