Procurorii ieșeni au aplicat o lovitură de teatru în scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med! Anchetatorii au dispus schimbarea încadrării juridice pentru cei 3 arabi suspectați în acest caz. De la ucidere din culpă, acum, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”, sunt cercetați pentru omor calificat. În urma vânzării de spirt contrafăcut, 17 oameni au murit, după ce au consumat lichidul toxic
Lovitură de teatru în scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med! Cei 3 arabi, care, inițial, erau cercetați pentru ucidere din culpă, sunt acum acuzați de omor calificat! Procurorii ieșeni au schimbat încadrarea juridică, din cea de ucidere din culpă, în cea de omor calificat, în cazul lui Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”. Cei trei arabi sunt cercetați în scandalul spirtului contrafăcut Sante Med, care a luat 17 vieți.
„Vestea schimbării încadrării juridice a venit ca un șoc atât pentru noi, avocații, cât și pentru clienții noștri. Din punctul meu de vedere, situația de fapt din dosar nu impunea schimbarea încadrării juridice, din ucidere din culpă, în omor calificat. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat ieri avocata Anca Drăgoi, cea care îl reprezintă pe unul dintre cei 3 arabi.
Ce au spus procurorii ieșeni despre noile acuzații aduse în scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med
Anchetatorii au confirmat ieri că, în urma completării și a evaluării probatoriului administrat, în acest moment se efectuează cercetări față de Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali pentru omor calificat (prin fapta comisă a fost cauzată moartea a 17 persoane), înșelăciune (3 acte materiale), falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale). De asemenea, în cazul lui Ahmmed Fuad, se fac cercetări pentru omor calificat (17 decese), înșelăciune (3 acte materiale), falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. În cazul lui Dawoud Abdul Satar, se fac cercetări pentru omor calificat (17 decese), înșelăciune (3 acte materiale) și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.
„Contrafacerea unui produs intens utilizat în perioada stării de urgență, prin folosirea unei substanțe toxice, a deschis calea producerii unor rezultate letale, ceea ce indică forma vinovăției în forma intenției indirecte, respectiv inculpații au prevăzut rezultatul faptelor lor – moartea mai multor persoane și, deși nu au urmărit acest rezultat, au acceptat posibilitatea producerii acestuia.
În condițiile în care inculpații și-au asumat punerea în circulație a unei substanțe toxice, cu caracter letal, sub denumirea de „alcool sanitar”, respectiv sub denumirea unei substanțe care, în mod obișnuit, nu are potențial letal, indiferent de forma de utilizare, au prevăzut că această substanță va putea fi manipulată și folosită fără precauții specifice substanțelor toxice, acceptând riscul ingerării involuntare sau chiar voluntare. Facem precizarea că emiterea unor acte de dispoziție / luarea unor măsuri procesuale, așa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a declarat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”, cercetați în scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med
La începutul lunii mai, polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au efectuat 4 percheziții în cadrul unui dosar penal, inițial pentru ucidere din culpă, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Așa a izbucnit scandalul spirtului contrafăcut Sante Med.
„Pe 3 mai 2020, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat 4 percheziții domiciliare și la sediile unor firme din municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal. Polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, în perioada 15 – 24 aprilie, în județul Iași au fost înregistrate 10 decese, care ar fi fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic. S-a constatat faptul că o firmă din municipiul Iași a achiziționat alcool sanitar din municipiul București, iar, ulterior, l-a distribuit mai multor societăți din județul Iași”, au afirmat atunci anchetatorii.
Oamenii legii au identificat firmele și au fost ridicate sticlele cu spirt. În urma analizelor efectuate, în substanță a fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic. După percheziții au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă, mai multe persoane fiind audiate.
„În cursul lunii aprilie 2020, o firmă din Bucuresti, profitând de situația prilejuită de starea de urgență cauzată de răspândirea infecțiilor cu virusul COVID-19, a oferit si livrat reprezentanților unei firme din Iași mai multe baxuri conținând PET-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripționate „Alcool sanitar”, ducând în eroare reprezentanții firmei cu privire la faptul că produsul achiziționat ar fi alcool sanitar, în condițiile în care analizele toxicologice efectuate în cauză au evidențiat prezența alcoolului metilic în cantități mari, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust”, au mai spus anchetatorii ieșeni.
Spirtul contrafăcut Sante Med, distribuit în mai multe județe, printre care și Iași
În județul Iași, alcoolul toxic a fost distribuit de firma Viosim Impex Junior SRL, potrivit anchetatorilor. Oamenii legii au adăugat că, în urma înghițirii spirtului contrafăcut denumit Sante Med, mai multe persoane au decedat pe parcursul câtorva săptămâni. Astfel, s-a ajuns ca, acum, să fie vorba, în total, despre 17 morți. În final, anchetatorii au ajuns la cei 3 arabi, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”. Cei 3 arabi au ajuns după gratii la Iași, inițial fiind acuzați de ucidere din culpă. Acum, procurorii au schimbat încadrarea juridică în scandalul spirtului contrafăcut Sante Med.