Judecătorii ieșeni au respins recent acțiunea formulată de un coleg din Bacău împotriva ordonanțelor militare. Totuși, judecătorul băcăuan a contestat decizia. Procesul privind accesul enoriașilor în biserici va continua, chiar dacă restricțiile au mai fost îndepărtate
Curtea de Apel Iași a respins recent acțiunea formulată de un judecător din Bacău, prin care acesta contesta prevederile Ordonanței Militare nr. 1.
Totuși, judecătorul băcăuan a formulat recurs împotriva decizie instanței ieșene. Acum, urmează ca recursul să fie analizat în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Amintim că magistratul Ioan Popescu, judecător la Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, din cadrul Curții de Apel Bacău, le-a cerut colegilor de la instanța similară din Iași să dispună anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 1.
Astfel, judecătorul din Bacău contestă interdicția de a participa la evenimente religioase. Judecătorul a mai susținut că vrea să își exercite dreptul de a participa la manifestările cu caracter religios.
„Sunt creștin-ortodox practicant și solicit anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 1, respectiv a articolului 2 din document. Excluderea de la slujbe a unei categorii de membri ai Bisericii (credincioși), dar acceptarea altor categorii (preoți) creează premisele unei discriminări. În conformitate cu doctrina canonică ortodoxă, liturghia duminicală sau de sărbători nu se poate săvârși fără prezența poporului credincios, preotului fiindu-i interzis să săvârșească liturghie fără popor, pe motiv că liturghia este un act de comuniune religioasă, în care preotul săvârșește serviciul religios pentru popor, nu în nume și interes personal”, a precizat judecătorul Ioan Petrescu în cererea adresată instanței ieșene.
Judecătorul: „Casa lui Dumnezeu nu este un loc de contaminare!”
Judecătorul băcăuan a adăugat că nu este normal ca poporul să fie obligat să stea în casă.
„Obligarea poporului credincios să rămână acasă, în timp ce preotul săvârșește liturghia, golește de sens actul liturgic în sine și reprezintă o ingerință nepermisă a statului în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe. Ideea că Biserica, «Casa lui Dumnezeu», ar putea fi un loc de contaminare cu COVID-19 induce ideea că, pentru a te vindeca de această pandemie, nu ai nevoie de Dumnezeu, El Însuși «izolat la domiciliu» de ordonanțele militare emise de Ministerul Afacerilor Interne”, a subliniat Ioan Petrescu.
Conform legislației, solicitarea acestuia nu putea fi depusă la instanța în cadrul căreia activează ca magistrat, astfel că ea a ajuns pe mesele colegilor din Iași.
Ordonanța Militară nr. 1 a fost emisă pe 17 martie 2020 și privește adoptarea unor măsuri de primă urgență, referitoare la aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri. Ordonanța a fost aprobată de către premierul României, Ludovic Orban.
Totuși, de pe 15 mai 2020, autoritățile au relaxat aceste restricții, unele activități putând fi reluate, cu respectarea anumitor condiții, una dintre acestea constând în distanțarea socială.