Prima pagină » Titlurile zilei » Lovitură de teatru în dosarul dintre Consiliul Județean, Adomniței și Timofciuc! Un judecător a cerut să se abțină în proces!
Lovitură de teatru în dosarul dintre Consiliul Județean, Adomniței și Timofciuc! Un judecător a cerut să se abțină în proces!

Lovitură de teatru în dosarul dintre Consiliul Județean, Adomniței și Timofciuc! Un judecător a cerut să se abțină în proces!

07 feb. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru// Ciprian Nedelcu, în Titlurile zilei

Decizie neașteptată într-unul din cele mai controversate dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată. Procesul civil dintre Consiliul Județean Iași, pe de-o parte, și fostul președinte al instituției Cristian Adomniței și consilierul Răzvan Timofciuc, pe de altă parte, este amânat până pe data de 24 martie. Totodată, unul dintre judecători a solicitat să se abțină în cadrul litigiului. Cererea acestuia a fost admisă

Bombă în dosarul dintre Consiliul Județean (CJ) Iași și fostul șef al instituției, Cristian Adomniței, precum și consilierul local Răzvan Timofciuc! La ultimul termen al procesului civil, Tribunalul a admis solicitarea de abținere a unui magistrat care analiza cazul. „Instanța admite cererea de abținere formulată de judecătorul Achiroae Cătălina. Fără cale de atac. Dată în cameră de consiliu”, au precizat magistrații ieșeni. De asemenea, cauza a fost amânată până pe data de 24 martie. Apelul a început pe data de 15 octombrie 2019 și a avut până acum șase amânări.

Cum a izbucnit scandalul

Consilierul local PNL Răzvan Timofciuc și fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, Cristian Adomniței, nu au scăpat definitiv de procesul privind cheltuirea unor bani publici. Amintim că, pe vremea în care Adomniței se afla la conducerea CJ, acesta l-ar fi însărcinat pe Timofciuc să se ocupe de tipărirea unui raport de activitate pentru perioada 2012-2014.
Prin acel raport trebuia să i se asigure o imagine pozitivă lui Adomniței, iar, pentru tipărirea raportului, a fost alocată din bani publici suma de 34.000 de lei.

Mai apoi, conducerea CJ a încercat să recupereze suma de bani cheltuită, pe motiv că, de fapt, ar fi fost tipărite rapoarte de o sumă mai mică. Așadar, în anul 2017, a fost depusă o acțiune la Judecătoria Iași, șefii Consiliului Județean încercând să recupereze banii de la Adomniței și Timofciuc.

De remarcat este faptul că problemele celor doi liberali au început după ce Camera de Conturi Iași a constatat inadvertențele. Raportul controlului a fost transmis reprezentanților CJ, iar, apoi, au fost demarate procedurile legale pentru tragerea la răspundere a celor doi liberali.

Motivare halucinantă

Prima instanță a respins acțiunea CJ Iași contra celor doi liberali. Totuși, motivarea prin care Adomniței și Timofciuc au fost iertați este una halucinantă. Practic, Adomniței a fost lăsat în pace pe motiv că realizarea albumelor nu intra în atribuțiile sale.

„În ceea ce privește invocarea ca faptă ilicită a omisiunei de întocmire a documentelor justificative cu privire la realitatea și exactitatea broșurilor primite și a celor ieșite din gestiune, deși reclamantul nu a motivat în concret pentru fiecare dintre pârâți susținerile sale privind îndeplinirea condițiilor răspunderii delictuale, rezultă din precizările părților și înscrisurile de la dosar faptul că aceste afirmații sunt în legătură exclusivă cu atribuțiile pârâtului Timofciuc Răzvan, prin urmare, ca președinte al Consiliului Județean la acea dată, pârâtul Adomniței Cristian Mihai nu este răspunzător de astfel de lipsuri, chiar dacă ele ar fi dovedite și ar constitui încălcări ale unor norme legale sau proceduri interne”, se arată în motivarea instanței.

Conform magistraților, Timofciuc, care era consilier al șefului CJ, ar fi putut fi tras la răspundere direct de instituție.

„În ceea ce privește pe pârâtul Timofciuc Răzvan, instanța apreciază ca întemeiată excepția menționată, raportat la aspectul necontestat de toate părțile procesului, și anume că în perioada relevantă în speță, acesta a avut calitatea de consilier al Președintelui Consiliului Județean Iași, exercitându-și atribuțiile în temeiul unui contract individual de muncă. Așadar, pentru repararea prejudiciului produs în condițiile expuse în cererea de chemare în judecată, reclamantul are exclusiv opțiunea procesuală oferită de legislația specială de dreptul muncii, întemeiată pe presupusa neexecutare ori executare defectuoasă a obligațiilor asumate ca angajat”, susțin judecătorii.

Adică CJ ar fi trebuit să-și recupeze banii prin poprirea conturilor lui Timofciuc. Pe de altă parte, CJ s-a bazat pe raportul Curții de Conturi și nu a întreprins singur acțiunea de recuperare a prejudiciului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *