Prima pagină » Actualitate » Lovitură de stat în Sudan: prim-ministrul Abdalla Hamdok demisionează după proteste în masă

Lovitură de stat în Sudan: prim-ministrul Abdalla Hamdok demisionează după proteste în masă

03 ian. 2022, 07:42,
în Actualitate

Premierul Sudanului Abdalla Hamdok a demisionat după ce încă o zi de proteste în masă au zguduit capitala Khartoum. Mii de oameni au mărșăluit împotriva unui acord recent încheiat de el pentru a împărți puterea cu armata, care a dat o lovitură de stat în octombrie.

Cântând „puterea oamenilor”, protestatarii au cerut revenirea la regimul civil deplin. Dar forțele militare au organizat o altă represiune violentă, lăsând două persoane moarte.

După demisia premierului din Sudan, armata are controlul deplin

Decizia Hamdok de a renunța lasă armata în control deplin. Este o altă lovitură pentru încercările fragile ale Sudanului de a trece la o guvernare democratică, după ce o revoltă populară a dus la răsturnarea președintelui autoritar pe termen lung al Sudanului, Omar al-Bashir, în 2019.

Într-un discurs televizat, dl Hamdok a spus că țara se află într-un „punct de cotitură periculos care îi amenință întreaga supraviețuire”. El a spus că a făcut tot posibilul să împiedice țara să „alunece spre dezastru”, dar că „în ciuda tot ceea ce s-a făcut pentru a ajunge la un consens… nu s-a întâmplat”.

Liderii civili și militari au încheiat un acord neplăcut de împărțire a puterii după ce armata a dat o lovitură de stat la 25 octombrie și l-a plasat inițial pe prim-ministrul Hamdok în arest la domiciliu. De altfel, la acea vreme zeci de protestatari au fost răniți în timpul manifestațiilor.

Premierul trebuia să conducă un cabinet de tehnocrați în Sudan

Conform acordului încheiat cu Hamdok în noiembrie, premierul reinstalat trebuia să conducă un cabinet de tehnocrați până la organizarea alegerilor. Dar nu era clar cât de multă putere va avea noul guvern civil, iar protestatarii au spus că nu au încredere în armată.

Mii de oameni au fost duminică pe străzile capitalei Khartoum și ale orașului Omdurman, scandând și cerând armatei să lase politica în pace.

Pe rețelele de socializare, activiștii au spus că 2022 va fi „anul continuării rezistenței”.  Peste 50 de persoane au fost ucise în timpul protestelor de la lovitura de stat, inclusiv cel puțin două duminică, potrivit Comitetului Central al Medicilor din Sudan, pro-democrație.

Liderul loviturii de stat, general Abdel Fattah al-Burhan, a apărat lovitura de stat din octombrie trecut, declarând că armata a acționat pentru a preveni un război civil care amenința să izbucnească. El spune că Sudanul este încă angajat în tranziția la guvernare civilă, alegerile fiind planificate pentru iulie 2023.

Demisia premierului Abdalla Hamdok este o lovitură puternică pentru liderii militari

Demisia premierului Abdalla Hamdok este o lovitură puternică pentru liderii militari care credeau că un acord cu domnul Hamdok îi va liniști pe protestatari și le va legitima menținerea la putere.

Este clar că acele calcule au fost greșite. Dar înseamnă că armata este acum ferm la putere, inversând câștigurile obținute în timp ce țara a încercat să revină la conducerea civilă.

Actuala criză politică amenință acum să readucă Sudanul în anii autoritari ai fostului lider înlăturat Omar al-Bashir. Și există, de asemenea, riscul ca țara să revină la un stat paria, cu ca SUA indicând deja că i-ar sancționa pe cei care împiedică revenirea la stăpânirea civilă.

Având în vedere luptele economice ale Sudanului, acest lucru ar putea avea un efect și mai rău asupra vieții oamenilor sudanezi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`