Prima pagină » Actualitate » Lovitură de stat dejucată în Germania. Grupul plănuia să ia cu asalt clădirea Parlamentului

Lovitură de stat dejucată în Germania. Grupul plănuia să ia cu asalt clădirea Parlamentului

07 dec. 2022, 12:15,
în Actualitate

Lovitură de stat dejucată în Germania. Circa 25 de oameni suspectaţi că plănuiau o lovitură de stat în Germania au fost arestaţi de către autorităţi. S-a constatat că grupul format din extremişti de dreapta şi foşti militari plănuiau să ia cu asalt clădirea Parlamentului şi să preia puterea în Germania.

Din primele informaţii, grupul ar fi format din 50 de bărbaţi şi femei care ar fi vrut să răstoarne republica şi să o înlocuiască cu o nouă formă de stat pe modelul Germaniei de la 1871.

Lovitură de stat dejucată în Germania

Șeful grupului ar fi un cetățean german în vârstă de 71 de ani, numit Heinrich XIII și căruia i se spune „prinț”. Printre alţi complotişti se includ şi membrii unei grupări extremiste Reichsburger (Cetățenii Reichului), care se afla de mai multă vreme în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promovau. În plus, ei refuzau să recunoască statul german modern.

„Nu avem încă un nume pentru această grupare”, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii federale, potrivit BBC.

Mai multe arestări au avut loc în Germania, dar şi în Austria şi Italia. Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o importantă operațiune antiteroristă și că „un atac armat asupra corpurilor constituționale a fost plănuit”.

Grupul ar fi plănuit această lovitură de stat încă din noiembrie 2021, potrivit procuraturii federale. Printre membrii grupării se numărau și foști militari din trupele speciale. Potrivit sursei citate anterior, membrii grupului susţineau ideea ca scopurile pot fi indeplinde doar „prin mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”, incluzând chiar și omoruri.

Taxă pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului

În altă ordine de idei, potrivit ministerului de Finanţe, în Germania se va introduce o taxă de 33% pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului şi gazelor naturale. În acest fel, guvernul de la Berlin speră la venituri suplimentare de până la trei miliarde de euro.

Aşadar, firmele din domeniul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinarea petrolului cu profituri în 2022 de peste 20% mai mari decât nivelul profitului în perioada 2018-2021 vor trebui să plătească taxa suplimentară.

Guvernul de la Berlin vrea să folosească veniturile obţinute pentru a finanţa introducerea unei frane de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate. Altfel spus, planul Germaniei include plafonarea preţului la gaze pentru 25.000 companii, şcoli şi spitale. Aceast măsură va fi aplicată şi pentru gospadarii şi IMM-uri de la 1 martie.

Germania va aloca 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze şi electricitate. Proiectul va intra în vigoare de la începutul anului 2023, iar pentru 25.000 de companii preţul la gaze va fi plafonat cu 1 ianuarie. Anterior, planul Germaniei a fost criticat de mai mulți membri ai Comisiei Europene.

83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai exactă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor energiei asupra populației şi industriei. De altfel, această sumă este echivalentă cu 42% din programul anunţat în urmă cu o lună pentru protejarea economiei.

Aşadar, în Germania a avut loc o lovitură de stat dejucata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`