Prima pagină » Actualitate » Lovitura de graţie încasată de premierul Benjamin Netanyahu! Partidele de opoziţie din Israel au ajuns la un acord de a forma un nou guvern de unitate
Lovitura de graţie încasată de premierul Benjamin Netanyahu! Partidele de opoziţie din Israel au ajuns la un acord de a forma un nou guvern de unitate

Lovitura de graţie încasată de premierul Benjamin Netanyahu! Partidele de opoziţie din Israel au ajuns la un acord de a forma un nou guvern de unitate

03 iun. 2021, 08:00,
în Actualitate

Premierul Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din Israel a primit o lovitură dură după ce partidele de opoziţie au ajuns la o înţelegere pentru a forma un guvern de unitate.

Partidele de opoziție israeliene au ajuns la un acord pentru a forma un nou guvern care ar pune capăt mandatului de 12 ani al lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru. Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid, a anunțat că s-a format o coaliție formată din opt fracțiuni.

Funcţia de premier va fi una prin rotație

În cadrul unui acord de rotație, șeful partidului de dreapta Yamina, Naftali Bennett, va fi premier înainte de a preda funcţia lui Lapid. Încă trebuie să existe un vot parlamentar înainte ca guvernul să depună jurământul.

Într-o declarație, Lapid a declarat că l-a informat pe președintele Reuven Rivlin despre acord, adăugând: „Promit că acest guvern va lucra în serviciul tuturor cetățenilor israelieni, a celor care l-au votat și a celor care nu.

„Își va respecta adversarii și va face tot ce îi stă în putință pentru a uni și conectă toate părțile societății israeliene”.

O imagine purtată în mass-media israeliană îi arăta pe Lapid, Bennett și liderul partidului islamist arab Raam, Mansour Abbas, semnând acordul, un acord pe care mulți l-au considerat imposibil.

Abbas a declarat reporterilor: „Decizia a fost grea și au existat mai multe dispute, dar era important să ajungem la acorduri”. El a spus că există „multe lucruri în acest acord în beneficiul societății arabe”.

În nota să către președinte, Lapid a spus că va conduce guvernul alături de Bennett, pe care îl va înlocui ca prim-ministru la 27 august 2023. Rivlin a cerut parlamentului să se reunească cât mai curând posibil pentru a susține votul de încredere.

Dacă votul din Parlament va fi negativ în Israel vor fi organizate din nou alegeri

Dacă coaliția nu reușește să câștige sprijinul majorității în Knesset, cu 120 de locuri, există riscul ca țara să fie nevoită să meargă la alegeri pentru a cincea oară în doi ani. Membrii coaliției acoperă întregul spectru al politicii israeliene. Părțile au puțin în comun politic, în afară de planul lor de a-l înlocui pe Netanyahu.

Care sunt partidele care vor să facă alianță

  • Yesh Atid (centrist) – condus de Yair Lapid ( 17 locuri )
  • Kahol Lavan (albastru și alb) (centrist) – condus de Benny Gantz ( opt )
  • Israel Beiteinu (naționalist de centru-dreapta) – condus de Avigdor Lieberman ( șapte )
  • Munca (social-democrată) – condusă de Merav Michaeli ( șapte )
  • Yamina (dreapta) – condus de Naftali Bennett ( șapte )
  • New Hope (centru-dreapta-dreapta) – condusă de Gideon Sa’ar ( șase )
  • Meretz (de stânga, social-democratic) – condus de Nitzan Horowitz ( șase )
  • Raam (arab islamic) – condus de Mansour Abbas ( patru )

Toate cele opt facțiuni erau necesare pentru a depăși cifra majorității 61.

Benjamin Netanyahu a criticat dur ideea unui acord al opoziţiei

Discuțiile maraton de miercuri au avut loc într-un hotel lângă Tel Aviv, cu un număr mare de probleme – de la legalizarea canabisului la amenzi pentru construcție ilegală până la rotația posturilor comisiei de selecție judiciară – toate acestea pe ordinea de zi. Mass-media israeliană a sugerat că nu toate elementele au fost finalizate și acest lucru ar putea crea în continuare îndoieli cu privire la faptul dacă coaliția va câștiga votul de încredere.

Partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu a câștigat cele mai multe locuri în sondajul neconcludent din martie, dar nu a putut forma o coaliție de guvernământ după ce i s-a dat mandatul. Netanyahu a numit noul guvern propus drept „frauda secolului”, spunând că pune în pericol statul și poporul Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`