Primul bebeluș conceput prin metoda fertilizării în vitro se năștea exact acum 42 de ani. Dacă nu s-ar fi născut o fetiță perfect sănătoasă, cel mai probabil că programul de fertilizare artificială ar fi fost abandonat, o relatează însuşi ea, dar și cercetătorii. Louise Joy Brown împlinește deci 42 de ani marcând astfel patru decenii în care milioane de cupluri au putut să aibă un copil.
Primul copil conceput prin metoda fertilizării în vitro
În anul 1978, era greu de crezut că acel copil declarat sănătos și gălăgios va fi numit primul dintre milioanele de bebeluşi aduși pe lume cu ajutorul fertilizării artificiale.
Louise Joy Brown s-a născut pe data de 25 iulie 1978 și nu s-a sfiit să anunțe o lume întreagă venirea ei. Embriologii Robert Edward și Jean Prudy, alături de Patrick Steptoe, chirurg ginecolog puneau la punct o tehnică prin care ovulul era fertilizat în afara corpului și implantat apoi în uter.
„Când m-am născut mi s-au făcut sute de teste, până şi amprentele mi-au fost analizate şi nu au găsit nimic în neregulă. De atunci n-am mai făcut analize şi am fost lăsată să duc o viaţă normală.”, a declarat Louise Brown, primul copil conceput în vitro.
Acum 42 de ani, procedura de fertilizare artificială nu era caracterizată de încredere, ci de teamă și suspiciune, mai ales că existau voci care susțineau că asta va duce la degradarea valorilor umane. Chiar și părinții Louisei primeu scrisori de amenințare după nașterea fiicei lor.
În timp, însă, toate s-au stins. În anul 1990, cererile pentru tratamentul de fertilizare in vitro crescuseră atât de mult, încât Autoritatea Britanică pentru Embriologie și Fertilizare a fost nevoită să stabilească standarde de tratament.
Costurile rămân în continuare ridicate și nu toate cuplurile își permit să cheltuiasacă suma de aproximativ 4000 de dolari doar pentru o inseminare care ar putea eșua. Asta este cea mai mare provocare a oamenilor de știință de astăzi: costurile acestei proceduri să fie cât mai accesibile.
Ce polemici au apărut acum 42 de ani
Printre laude și rezerve, moraliștii nu s-au putut abține și și-au amestecat vocile. Conducătorii religioși musulmani au reacționat într-i manieră neașteptat de pozitivă, considerând că, în cele din urmă, „copilul este rodul legitim al unui cuplu legal căsătorit”.
Protestanții au aprobat opinia musulmanilor. Anglicanii au rămas însă neutri. În altă ordine de idei, după cum nota corespondentul de atunci al L’Express, Vaticanul a amintit că actul conjugal normal este singura sursă legitimă de viață. Biserica Catolică se temea că fertilizarea in vitro putea deschide calea către manipularea genetică, puțin controlabilă.
Din această dezbatere nu a lipsit publicul. În Germania, nu mai puțin de 68% dintre părinții consultați de către institutul de sondaje Wickert din Tübingen au condamnat această metodă de fertilizare in vitro. În Statele Unite ale Americii, pe de altă parte, homosexualii au fost încântați. Nu mai puțin de 500.000 dintre femeile cu această orientare au spus că doresc să fie fertilizate în acest fel, sperma necesară provenind de la homosexualii masculi.
Un zvon a străbătut și statul italian. Anume că Louise Brown ar fi avut acolo vreo cincizeci de „frați și surori mai mari născuți artificial” și care urmau să-și dezvăluie identitatea. Aceștia ar fi fost roadele testelor ilegale efectuate de Dr. Daniele Petrucci, unul dintre pionierii fertilizării in vitro, care murise în anul 1973, la vârsta de doar 51 de ani.