Prima pagină » Local » Lotul traficanților de etnobotanice sărbătorește libertatea! Cei 9 tineri au scăpat de pușcărie, dar nu și de probleme

Lotul traficanților de etnobotanice sărbătorește libertatea! Cei 9 tineri au scăpat de pușcărie, dar nu și de probleme

15 sept. 2022, 02:00,
Andreea Timofte, în Local

Nouă indivizi din judeţul Iaşi au scăpat de închisoare, deocamdată, după ce au fost acuzaţi de trafic cu substanţe etnobotanice. Astfel, la finele săptămânii trecute, anchetatorii ieşeni i-au pus sub control judiciar pe Cătălin Nicu Enache, zis „Grasul”, Irina Enache, Saul Anca, Costel Robert Munteanu, zis „Goanţă”, Laurenţiu Hăţescu, Marius Zavache, zis „Sebi Castelliani”, Antonela Roxana Avădănii, Ionel Axinte şi Alin Constantin Bodnariuc.

Principala acuzaţie adusă în acest caz este cea de constituire a unui grup infracţional organizat. Acum, lotul traficanților este atent supravegheat de oamenii legii

Amintim că totul a început pe data de 22 ianuarie 2022, când oamenii legii au efectuat mai multe descinderi la adresele unor suspecți de trafic cu produse psihoactive etnobotanice care aveau ca preocupări, pe raza municipiului Iași, îndeosebi a cartierelor Dalas, Alexandru cel Bun și Dacia, comercializarea unor astfel de substanțe. Aşadar, atunci, mai multe dube de „mascați” au descins la locuințele unor suspecți din cartierul Dalas, unde au efectuat percheziții la locuințele acestora. De acolo, oamenii legii au ridicat produse etnobotanice, dar și sume de bani. Perchezițiile au fost finalizate seara târziu, șase suspecți fiind duși la audieri. Atunci au fost ridicaţi Roxana Avădănii, Marius Zavache, Robert Munteanu, Nicu Enache, Irina Enache și Saul Anca.

Lotul traficanților cu etnobotanice, sub control judiciar

Bani si butelie

Cei 9 tineri au scăpat de pușcărie, dar nu și de probleme

Recent, judecătorii ieșeni au decis ca arestul preventiv să fie cu punerea sub control judiciar.

„Dispune punerea în libertate a inculpaţilor din Penitenciarul Iaşi, dacă nu sunt deţinuţi sau privaţi de libertate în mod preventiv în altă cauză. În baza art. 215, alin. (1) Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, IPJ Iași, Biroul de Supravegheri Judiciare, respectiv Poliţia comunei Holboca pentru inculpatul Anca Saul, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi”, precizau magistrații ieșeni.

În plus, decizia impune indivizilor ca pe timpul controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a judeţului Iaşi, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată, să comunice periodic organului desemnat cu supravegherea informaţii relevante despre mijloacele de existenţă, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Ce au spus anchetatorii ieşeni cu privire la grupare

Cantar

Ce au spus anchetatorii ieşeni cu privire la grupare

Oamenii legii au arătat că, pe 22 ianuarie 2022, au dispus reținerea, pe o perioadă de 24 de ore, a unui număr de 7 inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni, fără drept, cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

„Începând cu luna august 2021, în municipiul Iași a acționat un grup infracțional organizat, specializat în procurarea de substanțe psihoactive din Vestul Europei, care, ulterior, erau introduse în România și comercializate pe piața ilicită din municipiul Iași. Anchetatorii au efectuat cinci percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate diferite cantități de substanțe psihoactive, sume de bani provenite din săvârșirea de infracțiuni, arme albe (cuțite, săbii), cântare electronice, precum și alte materiale care sunt considerate mijloace de probă și au deservit la desfășurarea activității infracționale”, subliniau atunci oamenii legii.

Rămâne de văzut dacă lotul traficanților de etnobotanice va respecta condițiile impuse până la decizia definitiva a judecătorilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *