Viața se va opri luni pentru milioane de oameni, când Marea Britanie își ia rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Înmormântarea ei de stat va avea loc la Westminster Abbey din Londra la ora 11:00 BST, la care vor fi prezenți 2.000 de persoane.
Sute de mii de oameni sunt de așteptat să se afle pe străzile capitalei. Înainte de înmormântare, regele Carol a spus că a fost „profund mișcat” de sprijinul public pentru el și familia sa.
Regi străini și liderii mondiali se vor alătura familiei Reginei pentru un serviciu care va fi urmărit de sute de milioane la nivel global. Școlile se vor închide, la fel ca multe magazine și alte afaceri, de sărbătoarea națională. După slujbă, sicriul Reginei va fi dus de la mănăstire la Wellington Arch, la Hyde Park Corner din Londra.
Update 17:12. Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Windsor
Update 15:50. Imnul național este cântat în timp ce Regina părăsește Londra pentru ultima oară în carul funerar.
Clopotele Westminster Abbey sună în fundal, în timp ce membrii familiei regale urmează cortegiul din mașini.
Mulțimile adunate aplaudă în timp ce sicriul trece și aruncă trandafiri pe asfalt înaintea sicriului.
Update 15:35. Cortegiul regal a ajuns la Wellington Arch. Aici, parada va interpreta un salut regal, iar imnul național britanic va fi auzit înainte ca procesiunea să se îndrepte spre Windsor.
Regele și Regina consoartă, prințul și prințesa de Wales și alți membri ai familiei regale vor însoți cortegiul cu mașina.
După plecarea procesiunii, clopotele de la Westminster vor suna încet, o tradiție care are loc doar după înmormântarea unui suveran.
Bătăile înfundate sunt realizate prin atașarea unor petice din piele care atenuează sunetul clopotelor, o tradiție veche de secole, scrie CNN.
Update 15:25. În timp ce lungul cortegiu funerar al Reginei se îndreaptă spre Wellington Arch, din Hyde Park se aud salve de tun.
Update 15:15. Prințul George și Prințesa Charlotte au urmat procesiunea funerară într-un vehicul. Alături de ei este mama lor, Prințesa de Wales, dar și Regina Consort.
Tatăl lor, Prințul William, urmează pe jos sicriul Reginei, alături de alți membri ai familiei regale.
Update 15:10. Sicriul Reginei trece acum pe lângă Palatul Buckingham pentru ultima oară.
Update 15.00. Pe sicriul reginei Elisabeta a II-a au fost așezate o serie de obiecte importante.
În primul rând Standardul Regal, steagul care reprezintă Familia Regală. Deasupra acestuia se află Coroana Imperială de Stat. Aceasta este confectionată din aur și are încastrate 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle și patru rubine.
De asemenea, conține și alte pietre prețioase, inclusiv Rubinul Prințului Negru, Safirul Stuart și diamantul Cullinan II.
Safirul Sfântului Eduard, așezat în centrul celei mai înalte cruci, se spune că a fost purtat într-un inel de Sfântul Eduard Mărturisitorul, descoperit în mormântul său în 1163.
Coroana a fost creată pentru încoronarea tatălui Reginei, Regele George al VI-lea, în 1937.
Lângă coroană se află sceptrul și globul Suveranului – ambele din 1661. Acestea au fost înmânate Reginei în timpul încoronării acesteia, scrie SkyNews.
La celălalt capăt al sicriului a fost așezată o coroană de flori, cu un card pe care scria: „In loving and devoted memory. Charles R.”
Update 14:30. Un mesaj simplu a fost scris pe un card așezat în florile de deasupra sicriului Reginei: „In loving and devoted memory. Charles R.”
Biletul a fost pus deasupra unei coroane de flori.
Florile tăiate chiar din grădinile Palatului Buckingham, Clarence House și Highgrove House, au fost alese pentru simbolismul lor.
Acestea includ rozmarin, în amintirea Reginei, și mirt tăiat dintr-o plantă care a fost crescută dintr-o crenguță de mirt din buchetul de nuntă al Reginei, un simbol străvechi al unei căsnicii fericite.
Update 14:10. Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, iar sicriul regretatului monarh este acum scos din Westminster Abbey.
Acesta va trece prin Londra și va merge până la Wellington Arch, de unde Regina va face ultima călătorie spre Windsor, unde va fi înmormântată.
Update 14:00. Imnul național britanic, „God Save the King”, a fost cântat în interiorul Westminster Abbey pentru a încheia funeraliile Reginei.
Update 13:55. Participanții la slujba de la Westminster Abbey și cetățenii întregului Regat Unit au păstrat un moment de reculegere de două minute în onoarea reginei Elisabeta a II-a.
UPDATE 13.20 Corul cântă muzică nouă compusă pentru înmormântare
Corul cântă Psalmul 42, cu cuvintele „Precum cerbul dorește pâraiele de apă, așa tânjește sufletul meu după Tine, Doamne”. Muzica a fost scrisă special pentru înmormântare de Judith Weir și se spune că este inspirată de „credința creștină neclintită” a Reginei. Weir a fost numită Master of the Queen’s Music în 2014, prima femeie care a ocupat vreodată această funcție, ceea ce este o numire de zece ani.
UPDATE 13.00: Prim-ministrul Liz Truss dă a doua lectură din Scriptură, din Evanghelia după Ioan: „Să nu vă tulbure inima: credeți în Dumnezeu, credeți și în Mine”.
Pasajul se referă la promisiunea făcută de Hristos urmașilor săi de un loc în rai.
El le spune ucenicilor săi: „Eu sunt calea, adevărul și viața: nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine”.
12.40: Sicriul reginei Elisabeta a II-a este cărat dinspre capelă pe tun
12.00: Convoiul Regelui a fost văzut călătorind de-a lungul Mall-ului și prin Horse Guards Parade în drum spre Westminster Hall.
Prinții William și Harry călătoresc și ei cu Regele, înaintea procesiunii sicriului Reginei de la sală la Westminster Abbey.
UPDATE 11.00: Familia Reginei Consort sosește la înmormântare
Tom Parker Bowles, fiul Camillei, Queen Consort, a intrat acum, alături de alți membri ai familiei lor.
UPDATE 10.30: Horse Guards Parade este plină
Horse Guards Parade este la capacitate maximă acum, spun stewardii.. Aceștia îi escortează pe oricine dorește să plece până la porțile de acces, dar avertizează că nu vei mai putea intra înapoi.
10.00: Politicieni printre oaspeți care ocupă locuri în biserică
Politicieni din toate părțile spectrului politic au început să sosească acum dintr-un alt autobuz – îi putem vedea printre ei pe secretarul de externe James Cleverley și cancelarul Kwasi Kwarteng, în timp ce se îndreaptă spre Westminster Abbey.
UPDATE 09.15: Sute de mii de oameni care au călătorit la Londra din Marea Britanie și din întreaga lume și-au putut aduce omagiul de miercuri seara și pe tot parcursul weekendului.
Cei patru copii ai Reginei au organizat o priveghere pentru ea vineri seara, iar nepoții ei au făcut același lucru sâmbătă.
Gărzile au supravegheat șase ore pe tură, schimbând și ieșind din rol la intervale de 20 de minute. Dar acum ușile sălii sunt închise, întrucât au loc ultimele pregătiri pentru înmormântarea de stat din această dimineață.
A cunoscut-o pentru prima dată în urmă cu mai bine de 40 de ani, când tatăl său, Pierre, era liderul canadian.
UPDATE 08.00: Cea mai mare operațiune de poliție din Londra
Operațiunea de securitate pentru a proteja înmormântarea va implica mai mulți ofițeri de poliție dislocați la Londra decât oricând.
„Ca un eveniment unic, acesta este mai mare decât Jocurile Olimpice din 2012, este mai mare decât weekendul Jubileului de platină”, a declarat Comisarul adjunct adjunct al Poliției Metropolitane Stuart Cundy.
Peste 10.000 de polițiști și angajați vor fi dedicați înmormântării. Fiecare forță din Marea Britanie a contribuit, inclusiv Serviciul de Poliție din Irlanda de Nord.
Asa, prostelveniti-va raului.
Omenire sclava si proasta.
Ce coincidenta de mostenire: tari fara locuitori.., covid, razboi, foame, frig, etc
Un fel de Sf. Parascheva, varianta retard britanic.
Trista realitate a lumii de astăzi. O lume a minciunii, crimelor și tâlharilor. Singurul englez in care ma încred este Darwin, restul coloidal afectat de “vaca nebuna”, nu merita niciun cuvânt, nici măcar “sorry”. Care, Dumnezeu, care Isus !? Ați auzit de evoluție !?