Prima pagină » Coronavirus » Locurile cu cel mai mare risc de infectare cu COVID-19

Locurile cu cel mai mare risc de infectare cu COVID-19

12 nov. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Locurile cu cel mai mare risc de infectare cu COVID-19 au fost prezentate într-un studiu realizat în SUA de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago şi Centrul de Cercetări Cambridge. Experții au analizat legătura dintre activitățile americanilor și locurile cu cel mai mare risc de transmitere a Covid-19. Cercetătorii au folosit o cantitate mare de date anonimizate, colectate în timpul primului val al pandemiei.

Studiul a analizat circulaţia a 98 de milioane de oameni din zece oraşe americane, stabilind că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid-19 sunt restaurantele, sălile de sport şi cafenelele. Potrivit livescience.com, cercetarea s-a bazat pe analiza datelor a 98 de milioane de telefoane mobile timp de două luni în principalele oraşe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului.

Restaurantele, cafenelele și sălile de sport sunt locurile cu cel mai mare risc de transmisibilitate

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago şi Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft au analizat datele din 10 dintre cele mai mari oraşe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York şi Philadelphia, Pennsylvania. Apoi, au cartografiat mişcările din oră în oră ale subiecților, prin intermediul telefoanelor mobile, între diferite „puncte de interes” în care oamenii mergeau zilnic, precum restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, magazine auto şi magazine de articole sportive din 57.000 de cartiere.

Cercetătorii din SUA au dezvoltat „modele de răspândire a Covid-19″ și le-au comparat cu datele reale, privind numărul de infectări

Rezultatele studiului ajută să explice de ce populațiile cu venituri mici și medii au fost afectate puternic de COVID-19.

În timpul lockdown-ului, oamenii din cartierele cu venituri mai mici nu și-au redus mobilitatea la fel de mult ca și cei din cartierele mai bogate, probabil pentru că aveau locuri de muncă care nu le permiteau să lucreze de acasă. În plus, locurile precum magazinele alimentare din zonele cu venituri mai mici au avut rate de transmisie COVID-19 mai mari, deoarece aceste locuri erau mai mici și mai aglomerate, iar oamenii au rămas acolo mai mult timp, în comparație cu locurile similare din zonele mai bogate, a constatat studiul.

Ce decizii pot lua factorii politici legat de mobilitate

Aceste descoperiri sugerează modalități prin care factorii de decizie politică pot reduce rata de infecție cu COVID-19, de exemplu, cu limite de ocupare pentru a reduce aglomerarea, pe lângă îmbunătățirea politicilor de concediu plătit, astfel încât lucrătorii să poată rămâne acasă atunci când sunt bolnavi, au spus autorii.

„Rezultatele noastre sugerează că disparitățile infecției nu este consecința inevitabilă a factorilor greu de abordat pe termen scurt, cum ar fi diferențele în condițiile preexistente; dimpotrivă, deciziile politice pe termen scurt pot afecta în mod substanțial rezultatele infecției prin modificarea mobilității permise și tipurile de locații redeschise „, au spus autorii.

Model pentru redeschiderea unor locuri publice

Experții notează că modelul lor nu a inclus toate locațiile publice, neincluzând școli sau birouri. În plus, deoarece studiul a folosit date de la începutul pandemiei, constatările nu se aplică neapărat transmiterii COVID-19 în prezent. De exemplu, oamenii sunt mai predispuși să practice distanțarea socială și să poarte măști la restaurante astăzi, comparativ cu luna martie. Și oficialii din domeniul sănătății au observat că multe noi focare din SUA sunt provocate de mici adunări în casele oamenilor.

Cu toate acestea, cercetătorii speră că descoperirile lor pot fi folosite de factorii de decizie politică pentru a ajuta la ghidarea redeschiderii. În prezent, aceștia lucrează la un instrument pentru a face modelul lor accesibil factorilor de decizie politică și oficialilor din domeniul sănătății publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024