În zona centrală a municipiului Iași se află un spațiu din care cele mai importante zone ale orașului sunt atent monitorizate. Zeci de camere video instalate în intersecțiile din oraș monitorizează la sânge, non-stop, tot ceea ce se întâmplă pe străzi. Reporterii BZI au făcut o incursiune în camera din care sunt supravegheați toți șoferii din municipiul Iași, locul unde ajung și anchetatorii veniți să ridice imagini după accidentele rutiere din oraș
Un proiect de circa 70 de milioane de lei implementat în urmă cu aproape 6 ani a devenit spaima conducătorilor auto din municipiul Iași. Biroul din care este monitorizat Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iași a devenit unul din cele mai importante centre din oraș. Spațiul cu zeci de monitoare și mai mulți angajați ai municipalității și ai Poliției Locale cuprinde modalitatea prin care autoritățile verifică în cele mai mici detalii ceea ce se întâmplă în oraș. Cei responsabili de monitorizarea traficului din municipiul Iași au pe mână 59 de camere rotative care monitorizează 88 de intersecții din oraș. În plus, sistemul facilitează accesul și la camerele Poliției Locale și la cele ale Salubris SA, camere montate pe străzile din cartierele Iașului. Practic, mai sunt monitorizate alte 179 de camere ale Poliției Locale și alte 250 de la Salubris SA.
Locul din Iași în care sunt verificați toți ieșenii
Sistemul de Management al Traficului este folosit și de polițiștii din Iași în cazul unui accident rutier. Reprezentanții Biroului au arătat și cum funcționează întreg proiectul. Centrul a fost implementat cu fonduri europene.
„Sistemul cuprinde o hartă interactivă a semafoarelor din municipiul Iași. În acest fel putem observa în timp real dacă semafoarele funcționează corepunzător. Avem un sistem de alarmare, ca în momentul în care există o problemă la un corp de semafor sau la un automat de acolo, să primim un semnal și astfel putem vedea problema. Sunt două variante, fie putem da un restart în intersecție, fie trebuie să mergem în teren și să rezolvăm problema în fizic”, a menționat Răzvan Cazuc, șeful Biroului de Management al Traficului din Primăria Iași.
Control la sânge al semafoarelor. Măsura pleacă din centrul de control
Din centrul de control sunt verificate non-stop și cele peste 1.200 de semafoare din municipiu. În plus, prin acest sistem, Poliția poate vedea mai clar cum s-a petrecut un accident rutier pe baza imaginilor video de pe camerele de supraveghere.
„Pe sistemul video-wall avem o monitorizare permanentă a 24 de camere, gestionate de către Poliția Locală. Lucrăm pe un program 24 din 24. Sunt monitorizate cele mai aglomerate intersecții din municipiul Iași. În cazul unui accident, incendiu etc., personalul Poliției Locale anunță organele sau instituțiile abilitate pentru gestionarea evenimentului. În momentul în care apar ambuteiaje, suntem anunțați pentru a schimba timpii de semaforizare”, a precizat șeful Biroului de Trafic.
Sistem Big Brother în municipiul Iași. Proiectul va fi extins
Din camera în care este monitorizat traficul în Iași se poate ajunge până la modificarea timpilor de semaforizare și nu numai. Cum în oraș sunt destule intersecții aglomerate, astfel de situații apar tot mai frecvent.
„Avem în prezent 59 de camere rotative dispuse în 59 de intersecții. Acest sistem va fi extins cu încă 200 de camere în următoarele 4 luni după finalizarea licitației aflate în derulare. Acest sistem ne va permite să monitorizăm toate intersecțiile din municipiul Iași. Verificăm permanent intersecțiile din oraș astfel încât la orice oră, dacă se aglomerează zona, putem modifica planurile de situație. Astfel se poate favoriza o anumită direcție pentru descongestionarea traficului”, a mai spus Răzvan Cazuc.
Sistemul implementat la Centrul de Trafic este conectat și cu cel al societății Salubris SA, monitorizarea fiind astfel dublată.
Camere care contabilizează numărul de autoturisme aflate în tranzit prin Iași
Managementul traficului din Iași va cuprinde și zonele periferice, în prezent rețeaua de fibră optică fiind implementată în 70 la sută din municipiu. Pe lângă camerele de supraveghere, în majoritatea intersecțiilor sunt montate și o serie de camere cu o rezoluție mai mică ce au rolul de a contabiliza numărul de autoturisme care tranzitează fiecare zonă. De exemplu, în circa o lună, prin cele mai mari 8 intersecții din municipiu au trecut peste 7,4 milioane de autoturisme.
„Avem o cameră interactivă ce monitorizează valorile de trafic. Ele stochează informațiile când o mașină trece printr-un anumit chenar și astfel putem contoriza traficul din oraș”, a mai spus șeful Biroului de Management al Traficului.