Prima pagină » Local » Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană, de care puțini ieșeni știu. Cine este preotul care slujește aici?

Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană, de care puțini ieșeni știu. Cine este preotul care slujește aici?

30 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană din Iași, de care puțini credincioși știu. Se află fix sub Catedrală, iar părintele care slujește aici oficiază slujbe dimineața devreme, special pentru ieșenii care trebuie să meargă ulterior la serviciu. Cum se poate ajunge aici și cine este preotul care slujește?

Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană

Supranumită și Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, această biserică este una din cele mai mari din țară și se află pe lista monumentelor istorice din România. A fost construită în două etape, procesul durând peste jumătate de secol. La prima vedere, Catedrala Mitropolitană ne lasă impresia că slujbele religioase se desfășoară doar în încăperea în care este ținută și racla Sfintei Cuvioase Parascheva, însă realitatea este alta.

Ceea ce este mai puțin cunoscut de către credincioși este faptul că sub Catedrala Mitropolitană, la subsol, la zidurile de temelie ale lăcașului de cult, există o altă biserică. Aici, credincioșii pot veni în zi de sărbătoare, atunci când se oficiază slujbe, dis-de-dimineață, iar mai apoi pot merge la muncă.

Preotul ieșean care oficiază slujbele este Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Cum însă viaţa creştinului nu se rezumă doar la a vedea, a înţelege şi a cunoaşte, ci în mod esenţial la a simţi, a trăi asumat în viaţa bisericii şi a fi ancorat în manifestările acesteia, aici, în Paraclisul «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv» se săvârşesc slujbe liturgice la care credincioşii participă cu foarte mare evlavie, conştienţi de intimitatea duhovnicească pe care acest spaţiu îl oferă. Spre deosebire de alte lăcaşuri de cult, programul liturgic de aici e unul deosebit. În zilele de sărbătoare cu cruce roşie din cursul săptămânii şi în zilele de duminică, slujba Sfintei Liturghii începe dis-de-dimineaţă, de la ora 6.30, precedată fiind de slujba Ceasurilor. Programul a fost gândit ca o adaptare pastorală la nevoile celor care peste zi fie lucrează, având program de lucru la serviciu, fie urmează să plece într-o călătorie, ori au diverse ascultări sau responsabilităţi care se suprapun peste un program liturgic obişnuit pe care o parohie sau o mănăstire îl oferă”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor și slujitor la Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Mitropolitul Moldovei”, Sala Eclesia din Muzeul Mitropolitan din Iaşi.

Muzeul Mitropolitan și conexiunea cu biserica „ascunsă” de sub Catedrala Mitropolitană

Tot în subsolul Catedralei se află și Muzeul Mitropolitan Iași. A fost acreditat, în 2023, de Ministerul Culturii, dar deschis din 2016, iar aici regăsim o experiență inedită. Tot muzeul este multifuncțional și comunică prin culoare de trecere. În sala Eclesia se săvârşeşte Sfânta Liturghie, în Baptisteriu sunt botezaţi adulţii care se convertesc la ortodoxie, iar în alte spaţii participă la cursuri studenţii de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”.

Sala Eclesia din Muzeul Mitropolitan este încadrată, la intrare, de Sala Ofranda şi Sala Ctitorilor, pe lateral de Calea Crucii, iar în zona Sfântului Altar de Sala Istoria Duhovnicească a Moldovei şi de Sala Baptisteriu, unde se află, de altfel, singura fereastră din întreg spaţiul expoziţional al muzeului, o cupolă de sticlă peste care se revarsă apa de la Fântâna lui Mihail de Hodocin.

Accesul în Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Mitropolitul Moldovei” se face fie pe la intrarea principală în Muzeul Mitropolitan, fie pe la lumânărarul din faţa Catedralei Mitropolitane, aflat la baza treptelor de intrare, în partea stângă.

Intimitatea duhovnicească din Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, unde se slujeşte la lumina unor candelele de veghe, este dată atât de faptul că spaţiul liturgic este totalmente subteran, cât şi prin faptul că slujbele se săvârşesc dis-de-dimineaţă, începând cu ora 6.00.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Motivul ciudat pentru care românii din diaspora cumpără case în sate depopulate din România! Preţurile au început deja să...
observatornews.ro
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Vin și vești bune de la CFR. Schimbare importantă, de sezon
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025
Articole similare