Prima pagină » Local » Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană, de care puțini ieșeni știu. Cine este preotul care slujește aici?

Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană, de care puțini ieșeni știu. Cine este preotul care slujește aici?

30 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană din Iași, de care puțini credincioși știu. Se află fix sub Catedrală, iar părintele care slujește aici oficiază slujbe dimineața devreme, special pentru ieșenii care trebuie să meargă ulterior la serviciu. Cum se poate ajunge aici și cine este preotul care slujește?

Locul „secret” de sub Catedrala Mitropolitană

Supranumită și Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, această biserică este una din cele mai mari din țară și se află pe lista monumentelor istorice din România. A fost construită în două etape, procesul durând peste jumătate de secol. La prima vedere, Catedrala Mitropolitană ne lasă impresia că slujbele religioase se desfășoară doar în încăperea în care este ținută și racla Sfintei Cuvioase Parascheva, însă realitatea este alta.

Ceea ce este mai puțin cunoscut de către credincioși este faptul că sub Catedrala Mitropolitană, la subsol, la zidurile de temelie ale lăcașului de cult, există o altă biserică. Aici, credincioșii pot veni în zi de sărbătoare, atunci când se oficiază slujbe, dis-de-dimineață, iar mai apoi pot merge la muncă.

Preotul ieșean care oficiază slujbele este Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Cum însă viaţa creştinului nu se rezumă doar la a vedea, a înţelege şi a cunoaşte, ci în mod esenţial la a simţi, a trăi asumat în viaţa bisericii şi a fi ancorat în manifestările acesteia, aici, în Paraclisul «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv» se săvârşesc slujbe liturgice la care credincioşii participă cu foarte mare evlavie, conştienţi de intimitatea duhovnicească pe care acest spaţiu îl oferă. Spre deosebire de alte lăcaşuri de cult, programul liturgic de aici e unul deosebit. În zilele de sărbătoare cu cruce roşie din cursul săptămânii şi în zilele de duminică, slujba Sfintei Liturghii începe dis-de-dimineaţă, de la ora 6.30, precedată fiind de slujba Ceasurilor. Programul a fost gândit ca o adaptare pastorală la nevoile celor care peste zi fie lucrează, având program de lucru la serviciu, fie urmează să plece într-o călătorie, ori au diverse ascultări sau responsabilităţi care se suprapun peste un program liturgic obişnuit pe care o parohie sau o mănăstire îl oferă”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor și slujitor la Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Mitropolitul Moldovei”, Sala Eclesia din Muzeul Mitropolitan din Iaşi.

Muzeul Mitropolitan și conexiunea cu biserica „ascunsă” de sub Catedrala Mitropolitană

Tot în subsolul Catedralei se află și Muzeul Mitropolitan Iași. A fost acreditat, în 2023, de Ministerul Culturii, dar deschis din 2016, iar aici regăsim o experiență inedită. Tot muzeul este multifuncțional și comunică prin culoare de trecere. În sala Eclesia se săvârşeşte Sfânta Liturghie, în Baptisteriu sunt botezaţi adulţii care se convertesc la ortodoxie, iar în alte spaţii participă la cursuri studenţii de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”.

Sala Eclesia din Muzeul Mitropolitan este încadrată, la intrare, de Sala Ofranda şi Sala Ctitorilor, pe lateral de Calea Crucii, iar în zona Sfântului Altar de Sala Istoria Duhovnicească a Moldovei şi de Sala Baptisteriu, unde se află, de altfel, singura fereastră din întreg spaţiul expoziţional al muzeului, o cupolă de sticlă peste care se revarsă apa de la Fântâna lui Mihail de Hodocin.

Accesul în Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Mitropolitul Moldovei” se face fie pe la intrarea principală în Muzeul Mitropolitan, fie pe la lumânărarul din faţa Catedralei Mitropolitane, aflat la baza treptelor de intrare, în partea stângă.

Intimitatea duhovnicească din Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, unde se slujeşte la lumina unor candelele de veghe, este dată atât de faptul că spaţiul liturgic este totalmente subteran, cât şi prin faptul că slujbele se săvârşesc dis-de-dimineaţă, începând cu ora 6.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024