Elevii români au obținut locul I pe națiuni și 4 medalii în cadrul Olimpiadei Internaționale de Geografie (IGEO) 2023, ținută în orașul Bandung din Indonezia. Doi tineri dintre aceștia sunt din Iași, unul din București, iar altul din Focșani, de la licee de stat
Olimpiada a început pe 8 august 2023, iar în zilele de 9, 10, 11 și 12 august au avut loc cele trei probe, dar și excursii și jocuri tradiționale.
Astăzi, 15 august, elevii revin acasă. Aproape 180 de concurenți din 46 de țări au participat la IGEO 2023. Lotul României a fost alcătuit din Radu Andrei Brădățeanu, de la Colegiul Național „Sf. Sava” București – medalie de aur; Daniel Nicolae Hanganu, de la Colegiul Național Iași – medalie de aur; Tudor Sebastian Olariu, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași – medalie de argint; David Ștefan Preda, de la Colegiul Național Unirea Focșani – medalie de aur. Coordonatorii lotului au fost soții prof. Fiscutean Mihaela Cornelia și prof. Fiscutean Dorin, de la Colegiul Național Iași.
Rezultate deosebite ale elevilor ieșeni la Olimpiada Internațională de Geografie
Olimpiada Internațională de Geografie (iGeo) este o competiție anuală pentru cei mai buni elevi, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, din întreaga lume. Cei desemnați să își reprezinte țările sunt cei mai buni, aleși dintre miile de elevi care participă cu entuziasm la propriile olimpiade naționale de geografie.
iGeo constă în trei părți: un test scris, un test multimedia și o activitate de teren substanțială care necesită observare, ceea ce duce la reprezentare cartografică și analiză geografică. Programul include, de asemenea, prezentări de postere de către echipe, schimburi culturale și timp pentru ca elevii să își cunoască colegii și să exploreze orașul gazdă.
„Negruzzistul Tudor Olariu a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Geografie, IGEO 2023, Bandung, Indonezia! Echipa României s-a clasat pe primul loc în lume, cu 3 medalii de aur și una de argint! Bravo Tudor, bravo echipei! Sunteți cei mai buni din lume! Felicitări și mulțumiri profesorilor care au susținut pregătirea centralizată a lotului: Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean”, a menționat Forin Iancu, profesor de geografie la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.
Mesajul inspectorului școlar județean
Șefa ISJ Iași, Luciana Antoci, a transmis un mesaj, făcând trimitere la performanța acestor elevi.
„România s-a clasat pe primul loc în lume, obținând trei medalii de aur şi una de argint. Calde felicitări elevilor ieşeni, Daniel Hanganu, de la Colegiul Național, care a obţinut medalia de aur, şi lui Tudor Sebastian Olariu, de la Colegiul Național «Costache Negruzzi», premiat cu medalie de argint!
Gânduri de aleasă prețuire colegilor noştri, profesorii Dorin şi Cornelia Fiscutean, mentori desăvârşiți ai elevilor capabili de performanțe înalte, precum şi tuturor profesorilor care prin efort susținut şi vocație pedagogică au construit, în timp, aceste rezultate excepționale care aduc, din nou, strălucire şcolii de geografie de la Iaṣi”, a menționat Luciana Antoci.
Obiectivele olimpiadei sunt următoarele: să stimuleze interesul activ pentru studiile geografice și de mediu în rândul tinerilor, să contribuie în mod pozitiv la dezbaterea privind importanța geografiei ca disciplină de învățământ secundar superior, atrăgând atenția asupra calității cunoștințelor, competențelor și intereselor geografice în rândul tinerilor, să faciliteze contactele sociale între tinerii din diferite țări și, astfel, să contribuie la înțelegerea între națiuni.
Cei 4 ieșeni meritoși sosesc la ora 18:16, în autogara Codreanu, cu autocarul Otopeni-Iași.
Sper să aibă o primire pe măsură din partea comunității.