Locul de muncă unde angajații rămân cu 13.053 de lei „în mână” este cel din metalurgie. Cei care lucrează la fabricarea produselor de cocserie și la prelucrarea țițeiului câștigă unul dintre cele mai mari salarii din țară. Cu toate acestea, puțini își doresc să lucreze aici, chiar dacă salariul este mare și pot primi bonusuri în funcție de producție. Iată de ce această meserie este refuzată de mulți români.
Locul de muncă unde angajații rămân cu 13.053 de lei „în mână”!
Cei care lucrează în producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petroliere rămân cu nu mai puțin de 13.053 de lei „în mână.” Cei care practică meseria se supun unui stres major, trebuie să fie mereu atenți și riscă foarte mult.
Deși salariile sunt generoase, la fel și bonusurile sau primele, românii fug de un astfel de loc de muncă. Cele mai mari salarii nete, de după impozitare și taxare, din România, sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului. Cu toate acestea, puțini vor să lucreze în metalurgie.
Pentru a putea lucra în acest domeniu, persoana trebuie să aibă o calificare înaltă, dar și să folosească echipamentul industrial special, pentru propria protecție. De asemenea, cel care lucrează în acest domeniu trebuie să știe că se va expune și la diferite substanțe care ar putea afecta în timp sănătatea. Din aceste motive, jobul este evitat de mulți, chiar dacă sunt oferite salarii foarte mari, uneori chiar peste cele din IT.
Domeniile din România în care se câștigă cele mai mari salarii
În topul salariilor medii nete pe primul loc se află acum cele provenite din activități de editare – 11.614 lei, urmate de cele din IT – 11.573 lei și cele din Informații și comunicații – 10.453 lei, cele din fabricarea produselor de cocserie și țiței – 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei, iar pe locul 6 salariile din transporturi aeriene – 9.316 lei.
La polul opus, cele mai mici salarii nete sunt cele din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei, de patru ori mai mici decât cele mai mari salarii medii nete plătite în luna iunie. Câştigul salarial mediu net în luna iunie s-a ridicat la 5.176 lei, în creştere cu 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.
Un alt domeniu în care se câștigă foarte bine este cel din metalurgie, însă puțini români vor să lucreze aici din cauza stresului și a riscurilor. Cu toate acestea, cei care lucrează la fabricarea produselor de cocserie și la prelucrarea țițeiului câștigă „în mână” 13.053 de lei.