Prima pagină » Local » Locuitorii unei comune din Iași au arătat că se poate! Au ajuns în top 10 al localităților din România cu cea mai mare rată de vaccinare. Primar: „Populația comunei este foarte tânără și a înțeles foarte repede că doar așa putem trece peste această pandemie”

Locuitorii unei comune din Iași au arătat că se poate! Au ajuns în top 10 al localităților din România cu cea mai mare rată de vaccinare. Primar: „Populația comunei este foarte tânără și a înțeles foarte repede că doar așa putem trece peste această pandemie”

02 iun. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Din cea mai afectată comună din Iași în perioada pandemiei de COVID-19, Valea Lupului este în top 10 localități din România cu cea mai mare rată de vaccinare. La debutul pandemiei, comuna Valea Lupului a fost foarte afectată, rata infectării în localitate nu scădea sub 10 la mie. Medicul de familie susține că motivul pentru care comuna a ajuns la un procent de 37,31 la sută de persoane vaccinate este că populația este tânără și a fost nerăbdătoare să se imunizeze

Dacă în plină pandemie comuna Valea Lupului din județul Iași a fost mereu în vârful piramidei cu persoane infectate, în prezent este în topul celor 10 localități din România cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19. Rata incidenței nu scădea sub 10 la mie la debutul pandemiei de COVID-19. De pe data de 26 mai 2021, Valea Lupului se află pe locul șase în România cu cea mai mare rată de vaccinare, 37.31 la sută. Populația comunei este de 19.000 de locuitori.

„Comuna Valea Lupului a fost mereu în topul localităților din județul Iași. Mereu aveam peste 10 la mie rata de infectare, iar acum că suntem în top 10 localități din țară cu cea mai bună rată de vaccinare, ne bucură enorm de mult. Este foarte simplu, locuitorii comunei sunt foarte tineri și au înțeles foarte repede că doar așa putem trece peste această pandemie. Nu au stat mult pe gânduri și au acceptat fără prea multe întrebări imunizarea.

Avem în localitate un centru de vaccinare împotriva COVID-19, mai este unul în comuna Rediu, la limita dintre cele două localități, și un altul la Antibiotice. Mă bucur că locuitorii comunei noastre au fost atât de receptivi și sunt un model atât pentru apropiații lor, cât și pentru ceilalți ieșeni. Știm cu toții că rata imunizării în județul Iași a scăzut, iar eu cred că motivul este relaxarea măsurilor. Noi suntem genul de persoane care merg la doctor doar dacă ne doare”, a declarat Liviu Dulgheru, primarul comunei Valea Lupului Iași.

Populația majoritară tânără din comună i-a convins și pe cei mai în vârstă să se imunizeze

Medicul de familie din comuna Valea Lupului, Gabriela Berheci, susține că tinerii din comună care au răspuns pozitiv la vaccinarea împotriva COVID-19 i-au convins și pe cei mai bătrâni să facă acest pas.

„În primul rând, populația din localitate are acces la informație și este o populație educată. Nu mai vorbim că sunt foarte tineri și s-au încurajat reciproc pe o pagină de facebook a comunei unde împărțeau și păreri și a fost foarte bine mediatizat acest subiect. Din fericire, au fost și centre de vaccinare în apropierea comunei Valea Lupului și chiar în comună. Cu siguranță a contat foarte mult și implicarea medicilor de famile. Clar că nu s-au vaccinat doar tinerii, și persoanele vârstnice au luat exemplul celorlalți. Au văzut că nepoții și copiii vin acasă și le spun cât de simplu și benefic este să te imunizezi, au luat și ei atitudine. Ne încântă faptul că avem o rată atât de mare de imunizare, deoarece au scăzut și cazurile pozitive de COVID-19.

Dacă acum două luni aveam câte 8 – 10 persoane infectate într-o săptămână, în prezent nu mai am niciunul. Dacă vorbim de vaccinarea copiilor, care urmează să înceapă de mâine, 2 iunie 2021, sunt două categorii de părinți. O bună parte sunt părinți reticenți, care nu sunt foarte siguri dacă vaccinul este bun pentru copiii de 12-15 ani și spun că nu sunt destule informații despre acest vaccin. Spun că nu cunosc care pot fi efectele pe termen lung și acest lucru îi face să fie reticenți. Dar sunt și părinți care sunt de acord să își imunizeze copiii. Eu ca părinte, având un copil de 13 ani, doresc să îl vaccinez și îi încurajez și pe ceilalți părinți să o facă”, a precizat dr. Gabriela Berheci, medic de familie.

În peste 20 de localități din județul Iași, rata imunizării este între 0 și 5 la sută

Localitățile din județul Iași cu rata de vaccinare apropiată de cea a comunei Valea Lupului sunt Rediu, Miroslava și Holboca. Aici, rata de vaccinare anti-COVID-19 a populației este între 20 și 30 la sută. În alte 27 de comune din județul Iași, rata populației imunizate este între 0 și 5 la sută, printre care Plugari, Trifești, Moșna, Dagâța, Tătăruși și Focuri. De la debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, și până ieri, au fost efectuate 321.906 vaccinări. Din acest număr total de persoane imunizate, 178.000 au fost vaccinate cu prima doză și 143.906 de persoane s-au prezentat pentru administrarea rapelului.

Luni, 31 mai 2021, au fost vaccinate 2.779 persoane, cele mai multe cu cea de-a doua doză- 1.981, și doar 798 cu prima doză. La centrul SC Mayo Medic SRL din Valea Lupului, DN 28, nr. 136, ieri erau disponibile 1.615 locuri, iar la cel de-al doilea centru, de la Antibiotice Iași, Valea Lupului, nr.1, erau diponibile 1.943. În localitățile ieșene unde populația este majoritară de etnie rromă, rata de vaccinare este de zero la sută.
De la debutul pandemiei de COVID-19 și până ieri, 31 mai 2021, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.332 de cazuri cu persoane infectate pozitiv. Numărul cazurilor se menține scăzut. Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv cele ATI din spitalele suport COVID-19, ieri erau ocupate 71 de locuri din care 13 ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *