Majoritatea populaţiei preferă vaccinul anti-Covid-19 Pfizer, în Polonia respectiv Mexic serul se vindea la negru pe internet cu 1.000 de dolari bucata. În Polonia vaccinul era contrafăcut, fiind înlocuit cu tratament anti-riduri, iar în Mexic 80 de persoane s-au imunizat cu acesta. Din fericire nu s-a constatat nici o reacţie adversă după administrarea acestui vaccin contrafăcut, în schimb nu-i protejează de coronavirus.
Vaccinurile false au fost găsite în lăzi frigorifice unde se depozitau băuturi răcoritoare, iar data de exipirare şi numărul de lot erau false. În februarie autorităţile au fost puse în temă cu privire la faptul că în Mexic s-ar vinde vaccinuri Pfizer false. Autorităţile cercetează un lot de 6.000 de doze Sputnik, care au fost confiscate în luna martie, pentru a vedea dacă sunt false.
În China şi Africa de Sud au fost zeci de persoane arestate
Conform datelor de la Interpol, luna trecută în China şi Africa de Sud s-au făcut zeci de arestări după ce s-au descoperit persoane care vindeau vaccinuri contrafăcute. Specialiştii pot deosebi foarte uşor un vaccin original de unul fals. Cel original se deosebeşte de cel fals prin faptul că titularul este vândut doar de guvern. Cele care sunt comercializate pe internet sunt contrafăcute şi pot fi dăunătoare.
„Avem o ofertă foarte limitată, o aprovizionare care va crește treptat și alte companii vor intra în spațiul de vaccinare. Între timp, există o oportunitate perfectă pentru infractori. Toată lumea de pe planetă are nevoie de vaccin. Mulți sunt disperați să obțină unul”, a declarat Lev Kubiak, șeful securității companiei Pfizer.
În România s-au depistat teste Covid-19 false
La începutul lunii aprilie în România s-au descoperit teste Covid-19 false la o agenţie de turism. Agenţia OZ Travel ar fi falsificat teste Covid-19 pentru cei care voiau să plece în alte țări pentru a munci. Toată această afacere ar fi debutat la începutul lunii ianuarie atunci când agenţia oferea turiştilor un buletin de analize medicale fals.
„Din datele şi probele administrate în cauză de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Capitalei a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2021 – până în prezent, o societate comercială cu obiect de activitate turism ar oferi contra cost buletine de analize medicale falsificate, cu rezultat negativ pentru virusul SARS-CoV-2, persoanelor ce călătoresc în afara ţării”, anunţă Poliţia Capitalei.
Dacă în alte ţări oamenii se vaccinează cu falsuri, în România se refuză originalul
Din cauza a mai multor reacţii adverse românii refuză să se mai vaccineze cu serul AstraZeneca. Tot mai multă lume renunţă la programările imunizării cu AstraZeneca. Din cauza faptului că au rămas foarte multe doze din data de 16 aprilie 2021, atât ieşenii cât şi toţi locuitorii ţării se pot vaccina fără a mai avea programare.
Majoritatea preferă să se imunizeze cu Pfizer, anulând programările pentru vaccinul AstraZeneca. Valeriu Gheorighiță, responsabilul campaniei de vaccinare în România a fost cel care a observat diferenţa mare dintre seruri.
” La acest moment în centrele de vaccinare mai sunt 18.000 de locuri libere la AstraZeneca. Ca atare, deși și-au anulat un număr mare de persoane programările, în același timp un număr și mai mare de oameni și-au făcut programare. La centrele Pfizer nu mai sunt locuri libere în centrele de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.