Locuitorii din Zona Metropolitană vor fi amendați dacă vor arunca gunoiul în punctele gospodărești din municipiul Iași. Sunt unele zone de la granița cu comunele învecinate unde volumul de deșeuri a crescut de zece ori. Un proiect de hotărâre prevede amenzi ce vor fi aplicate atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Șoferii vor fi identificați de Poliția Locală prin intermediul unui sistem de supraveghere video
Locuitorii din Zona Metropolitană nu vor mai putea arunca gunoiul în tomberoanele situate pe raza municipiului Iași. Primăria Iași a lansat un proiect de hotărâre prin care va fi reglementată această situație. A fost publicat și un set de amenzi aplicabile locuitorilor din comunele Valea Lupului, Rediu, Miroslava, Bârnova, Ciurea sau Holboca.
„Depunerea de deșeuri la un punct de colectare situat în afara zonei de domiciliu/reședință, în cazul persoanelor fizice, respectiv în afara zonei în care își are sediul/punct de lucru/filială/sucursală, în cazul persoanelor juridice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv de la 1.500 lei la 2.500 lei pentru persoane juridice”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul va fi supus votului într-o ședință viitoare de Consiliu Local. La nivel local, numărul ieșenilor care folosesc alte puncte gospodărești decât cele din apropierea locuinței este foarte mic.
Șoferii din Zona Metropolitană pun gunoiul în portbagaj și vin la Iași, unde au locul de muncă
La nivelul Salubris SA, firma de salubritate a primăriei, s-a constatat că volumul gunoiului a crescut în punctele gospodărești din zonele limitrofe, la granița cu localitățile menționate. În județ, Girexim Universal SA, din Pitești, a câștigat contractele de salubritate. Însă, frecvența de ridicare a gunoiului este destul de scăzută. De aici și atitudinea locuitorilor.
„Cetățenii municipiului Iași plătesc tarifele de salubritate către Salubris. Sunt cetățeni ai localităților limitrofe care beneficiază de acest serviciu doar o dată pe săptămână. A devenit obișnuință pentru ei să depună deșeurile în punctele noastre gospodărești. De aproape un an jumătate, volumul deșeurilor a crescut de 10 ori în punctele gospodărești. Pot oferi exemplul punctului gospodăresc din Tudor Neculai. Vom implementa și un sistem pe cartelă pentru punctele gospodărești. Vor putea fi folosite doar de locuitorii arondați”, a declarat Cătălin Neculau, director general Salubris SA.
Conform unei Hotărâri de Consiliu Local din 2018, persoanele fizice care abandonează sau depozitează deșeurile pe spațiile verzi sau în locuri publice riscă amenzi între 100 și 200 lei. Nerespectarea precolectării deșeurilor este sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 500 lei.
Punctele gospodărești vor fi supravegheate de camere video care vor surprinde momentul în care este aruncat gunoiul
Salubris SA va monta camere video în cele aproape 600 de puncte gospodărești din municipiul Iași. Astfel, vor fi identificați și amendați șoferii care vin din Zona Metropolitană și se folosesc ilegal de serviciile firmei de salubritate. Amenzile vor fi aplicate după ce Poliția Locală va identifica contravenienții. Recent, Salubris SA a finalizat licitația pentru achiziția unui număr de 240 camere video. Contractul în valoare de 215.000 euro, fără TVA, a fost câștigat de către societatea Full Com Distribution SRL, din Iași. În firmă apar ca acționari Constantin Ștefanache și Adrian Laurențiu Ianțoc. Sistemul trebuie implementat în termen de 4 luni de la semnarea contractului.
„Având în vedere misiunea societății Salubris SA de asigurare a unor servicii moderne și performante de salubrizare a Municipiului Iași, care să contribuie la eforturile comunității de dezvoltare economico-socială durabilă și de protejare a mediului, având în vedere necesitatea asigurării supravegherii video a punctelor de colectare a deșeurilor pentru prevenirea deteriorării și a distrugerilor, necesitatea asigurării supravegherii video pentru identificarea persoanelor care aruncă deșeurile proprii necorespunzător sau în afara punctelor de colectare a deșeurilor”, se arată în obiectivul achiziției.