Delgaz Grid ar urma să înceapă racordarea la rețeaua de curent electric a gospodăriilor de pe strada Valea Adâncă. De mai bine de opt ani, proprietarii vilelor de lux sunt dependenți de generatoare. Informația a fost confirmată de viceprimarul Daniel Juravle
Locuitorii de pe strada Valea Adâncă, zona Galata din Iași, au câștigat o primă luptă cu Primăria Iași și cu Delgaz Grid, fosta E.ON. De mai bine de opt ani, locuitorii din zona amintită nu au curent electric, iar iluminatul vilelor de lux este asigurat prin intermediul generatoarelor de curent. Încă de la apariția primelor case au fost depuse solicitări pentru racordarea cartierului la rețeaua din apropiere, dar autoritățile au refuzat, invocând diverse motive. Delgaz a comunicat solicitanților că rețeaua trebuie să treacă prin zona Aleea Strugurilor, aflată la câțiva zeci de metri de strada Valea Adâncă, dar nu exista acceptul proprietarilor. Recent, zeci de reclamanți s-au deplasat la Primăria Iași pentru a cere explicații.
„Am fost mai mulți proprietari de pe Valea Adâncă să le cerem explicații de ce nu avem noi curent de atâția ani. Este inadmisibil ce se întâmplă. Cei de la Delgaz au adus un transformator și ne uităm la el. Rețeaua se află la o distanță foarte mică față de casele noastre. Dacă nu se rezolvă, ne vom întoarce la Primărie și săptămâna viitoare”, a precizat unul dintre reclamanții de pe strada Valea Adâncă.
Primăria Iași asigură că lucrările vor începe după aproape opt ani
Contactat de reporterii „BZI”, viceprimarul Daniel Juravle a asigurat că, începând cu săptămâna viitoare, echipele Delgaz se vor deplasa în zonă și vor demara lucrările de racordare.
„Delgaz va începe lucrările în cursul săptămânii viitoare. Am informat populația prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni, dar și prin intermediul Monitorului Oficial. Perioada de informare a expirat. Noi am încercat să contactăm proprietarii din zonă ca să semneze la notar o declarație prin care sunt de acord ca rețelele să treacă pe terenul lor. Această lucrare nu-i afectează cu nimic, dar din 150 de persoane, doar 16 au putut fi contactate. Lucrările pot începe, pentru că sunt toate avizele, autorizația. Exista doar această problemă cu terenurile private. Dacă nu a obiectat nimeni, nu va mai fi nicio problemă”, a precizat viceprimarul Daniel Juravle.
Fosta companie E.ON a fost în centrul mai multor scandaluri.
Proprietarii din zona Bucium se află într-o situație asemănătoare
Un alt caz prezentat în edițiile trecute ale cotidianului „BZI” face referire la situația locuitorilor din zona Bucium, strada Gr.T. Popa. De mai bine de un an, se chinuie să obțină avizele de la compania Delgaz Grid, fosta E.ON. Soluția companiei sugera că noile imobile ar trebui conectate la rețeaua de pe o proprietate privată, variantă neacceptată de proprietar. Acum, inițiatorii proiectelor așteaptă un răspuns de la E.ON. Problema utilităților a pornit de la afaceristul bucureștean Ovidiu Petrache. Când a vândut parcelele, a promis că se va ocupa și de racordarea la rețeaua electrică. A cerut chiar și 2.500 de euro de familie. Când au văzut că lucrurile nu se mișcau, s-au unit și au depus un proiect comun la E.ON. Revenind la afacerist, Poliția Locală Iași l-a amendat cu 5.000 de lei pentru că a construit ilegal în zona Bucium.