Mii de oameni și-au părăsit casele din Republica Democrată Congo după erupția unui vulcan mare. Munți de lavă înaltă au izbucnit din Muntele Nyiragongo în toiul nopții, formând un nor gros roșu peste orașul Goma, care are o populație de două milioane de locuitori.
Fluxul de lavă a ajuns la aeroportul orașului. Vulcanul, situat la 10 km (6 mile) de Goma, a izbucnit ultima dată în 2002, ucigând 250 de persoane și făcând 120.000 de persoane fără adăpost.
Mii de locuitori au fugit din fața vulcanului din Republica Democrată Congo
În primele ore ale zilei de duminică, mulți locuitori s-au îndreptat spre granița din apropiere cu Rwanda, în timp ce alții s-au îndreptat spre terenuri mai înalte, la vest de oraș.
Mulțimi au fost văzute cu saltele și alte bunuri, fugind chiar înainte de anunțul guvernului, care a venit la câteva ore după ce a început erupția. Autoritățile ruandeze au declarat că aproximativ 3.000 de persoane au trecut oficial din Goma. Presa de stat a țării a declarat că populația va fi găzduită în școli și lăcașuri de cult.
Un rezident din Goma, Richard Bahati, a spus că se afla în casa lui când a auzit țipete. „Am ieșit și am văzut că cerul era roșu. Sunt atât de îngrijorat, atât de îngrijorat. Am trăit problema cu acest vulcan în 2002. Vulcanul ne-a devastat toate casele și bunurile. De aceea, mă sperii din nou de data aceasta.”
„Toată lumea se teme, oamenii fug. Nu prea știm ce să facem”, a declarat localnicul Zacharie Paluku pentru agenția de presă Associated Press.
Odată cu erupţia vulcanului au fost raportate și cutremure
Electricitatea era extinsă pe zone întinse, iar o autostradă care leagă Goma de orașul Beni a fost cuprinsă de lavă. Au fost raportate și cutremure.
„Se simte un miros de sulf. În depărtare puteți vedea flăcări uriașe care ies din munte”, a declarat rezidenta Carine Mbala pentru agenția de presă AFP.
Un oficial din Parcul Național Virunga, unde se află vulcanul, a declarat într-o notă către personal că erupția a fost similară cu cea din 2002 și că toți cei din apropierea aeroportului ar trebui să „evacueze fără întârziere”. Oamenii au fost sfătuiți să stea liniștiți, dar unii s-au plâns de lipsa informațiilor din partea autorităților pe fondul conturilor conflictuale care circulă pe rețelele de socializare. Ministrul comunicațiilor, Patrick Muyay, a declarat pe Twitter că guvernul discută „măsuri urgente” după ce premierul a convocat o întâlnire de urgență în capitala Kinshasa. Într-o actualizare ulterioară, dl Muyay a spus că intensitatea fluxului de lavă a încetinit și că o evaluare a situației umanitare este în curs.
Misiunea ONU de menținere a păcii în țară, Monusco, a declarat că efectuează zboruri de recunoaștere peste oraș.