Proiectul familiei Fiterman va fi contestat la Prefectura Iași. În Consiliul Local, proiectul a fost aprobat, deși Comisia de Urbanism a emis un aviz nefavorabil. Totul a pornit de la clădirea cu 9 niveluri ce ar umbri blocul 474 din vecinătate, zona Păcurari
În cursul zilei de ieri, 29.05.2023, proiectul imobiliar al familiei Fiterman, care controlează lanțul medical Arcadia, a fost aprobat în Consiliul Local cu 14 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și 7 abțineri. Asta, în ciuda faptului că a primit aviz nefavorabil în Comisia de Urbanism. Pe data de 27.02.2023, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ce viza extinderea centrului de dializă aflat în proprietatea familiei Fiterman a fost supus votului în plenul Consiliului Local. Mai mulți proprietari din blocul 474 au venit la Primăria Iași să protesteze.
Asta, pentru că Fiterman urma să extindă centrul de dializă din zona șoseaua Păcurari, nr. 127 – strada Luca Arbore, nr. 48-50, cu altă clădire. Conform indicatorilor urbanistici, imobilul urma să aibă regimul de înălțime 2S+D+P+5E (9 niveluri). Vecinii au arătat că imobilul va fi prea aproape de blocul 474 și că va obtura lumina naturală a zilei. În edițiile trecute ale BZI au fost prezentate mai multe conflicte iscate la Spitalul Arcadia.
Locuitorii din Păcurari nu renunță, apelează la o armată de avocați
În februarie, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi. Nimeni nu se aștepta ca, după 3 luni, proiectul să treacă de Consiliul Local. În acest context, proprietarii din blocul 474 au anunțat că vor cere anularea Hotărârii de Consiliu Local la Prefectura Iași. Nu este prima dată când Prefectura Iași atacă proiectele în instanță și chiar obține anularea autorizațiilor de construire.
Proiectul imobiliar a fost inițiat de Solomon Fiterman, Maria Fiterman, Patricia Fiterman, Dan Fiterman și Raluca Fiterman și Fiterman Paharma SRL. Suprafața disponibilă este de 2.385 de metri pătrați. Reclamanții au arătat că, în forma finală, indicatorii urbanistici nu respectă cerințele din certificatul de urbanism. Adică, indicatorii au fost măriți.
Au plătit peste 250.000 de euro pe terenul unde a funcționat o benzinărie
Inițial, familia Fiterman nu avea toată suprafața necesară pentru întocmirea unui PUZ. În 2019, suprafața de 701 metri pătrați a fost cumpărată cu 261.900 de euro, adică 373 de euro/metru pătrat, de la patroana unei benzinării situate în apropiere de centrul de dializă. Între timp, aceasta a fost demolată, iar terenul a fost folosit ca parcare privată, împrejmuită de o barieră. Fosta proprietară a declarat pentru BZI că nu știa despre intențiile de extindere a centrului de dializă.
Locuitorii din Păcurari nu renunță, se duc la Prefectura Iași, dar rămâne de văzut dacă proiectul va fi atacat la Tribunalul Iași, la secția de contencios-administrativ.
Vrem lista consilierilor locali care au votat si partidele din care fac parte. Asa o nesimtire in Primaria Iasi, in mandatul lui Chirica, nu s-a mai vazut!!! Apoi sesizare la Parchet si scoaterea putorilor din Primarie, pana la finalul verii. Daca nu vom iesi in strada, sa fugarim acesti aroganti, acesti habarnisti, acesti mizerabili care nu tin cont de off-urile iesenilor, nu vom avea liniste.
Dupa ce ca i-a scapat pe cei din zona de poluare si galagie datorita benzinariei care a fost acolo, acum vin unii neaveniti, sau platiti de cineva ca sa puna bete-n roate la o investitie care ajuta oameni bolnavi in a fi tratati decent si rapid. Motivul ca e prea aproape extinderea cladirii noi fata de blocul existent la 14m este pueril, sunt cladiri in Iasi si la distante de 6-7 sau chiar mai aproape si nu se mai plange nimeni ca n-ar avea lumina sau altceva…dar asa zisii ,,Gica contra,, sunt peste tot ….
Iaca na, a mituit jidanul 14 consilieri și gata