Prima pagină » Local » Locuitorii comunei Dumești vor să-l demită pe primar. Referendum pentru înlăturarea lui Mihai Cocoveică, după combinațiile care au îngropat localitatea din județul Iași (EXCLUSIV)
Locuitorii comunei Dumești vor să-l demită pe primar. Referendum pentru înlăturarea lui Mihai Cocoveică, după combinațiile care au îngropat localitatea din județul Iași (EXCLUSIV)

Locuitorii comunei Dumești vor să-l demită pe primar. Referendum pentru înlăturarea lui Mihai Cocoveică, după combinațiile care au îngropat localitatea din județul Iași (EXCLUSIV)

16 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Mai mulți locuitori din comuna ieșeană Dumești vor să-l demită pe primarul Mihai Cocoveică. Localnicii din comuna aflată la câțiva kilometri de municipiul Iași s-au arătat nemulțumiți de cum administrează liberalul Primăria și au inițiat o strângere de semnături pentru un referendum. Dacă proiectul derulat de oamenii din comună va avea succes, ar fi pentru prima dată în istoria administrației locale când un primar și-ar pierde funcția după un referendum popular

Un primar din județul Iași își poate pierde funcția. Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești, poate fi demis printr-un referendum organizat în localitate. Oamenii s-au săturat de combinațiile făcute de primarul comunei și au ajuns să strângă semnături pentru demiterea acestuia. Pentru demiterea primarului Mihai Cocoveică sunt necesare circa 900 de semnături ale locuitorilor cu drept de vot din comuna Dumești. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de modul cum primarul a administrat localitatea în ultima perioadă, de combinațiile pe bani publici pe care le-a făcut și au cerut demiterea acestuia din funcție.

Referendum pentru demiterea primarului din comuna Dumești

Ionuț Luchian, un localnic, a fost cel care a inițiat campania de strângere de semnături pentru demiterea primarului Mihai Cocoveică. Bărbatul a arătat că primarul nu și-a îndeplinit atribuțiile pentru care a fost ales de cetățeni și astfel s-a ajuns la acest referendum.

„Am demarat strângerea de semnături necesare îndeplinirii procedurii prevăzute de Articolul 162 – încetarea mandatului primarului în urma referendumului, din OUG 57/2019, privind Codul Administrativ. După ce vom strânge semnăturile, ne vom adresa prefectului județului pentru inițierea referendumului de demitere. Nouă ne-a ajuns cuțitul la os. Primarul a nesocotit interesele generale ale colectivității locale și nici nu și-a exercitat atribuțiile ce îi revin. Facem o inițiativă de bun simț pentru a îndrepta ce se mai poate în localitate”, a precizat Ionuț Luchian, locuitor al comunei Dumești.

Plângere la ANI pentru primarul Mihai Cocoveică

Bărbatul a menționat că problemele în comuna Dumești sunt mult mai grave și că primarul Mihai Cocoveică s-a ales și cu plângere pentru abuz în serviciu și nu numai. În cazul în care oamenii vor strânge semnăturile, adresa va ajunge la Prefectura Iași, care va iniția procesul pentru organizarea referendumului.

„Dumnealui a fost ales cu cele mai puține voturi din istoria alegerilor desfășurate în comună. Sunt mult mai multe probleme în Primărie care au nemulțumit oamenii. Am depus plângere la Agenția Națională de Integritate și Parchet pentru situații apărute. Achizițiile Primăriei nu sunt publice, în vreme ce bugetul local este la discreția lui. Și asta nu este tot. Sunt mult mai multe probleme semnalate în comună”, a mai spus Ionuț Luchian.

Primarul Mihai Cocoveică și-a adus toate neamurile în Primărie în ultima perioadă, rudele acestuia fiind puse pe funcții-cheie în instituție.

Și oamenii din Primăria comunei Dumești au arătat că primarul Mihai Cocoveică are mai multe probleme la activ, iar inițiativa cetățenilor este una de bun augur. Chiar viceprimarul Cătălin Pachițac a precizat că primarul se face vinovat de mai multe nereguli în instituție.

„Problemele sunt destul de grave. Și eu am semnalat o sumedenie de nereguli. El a încercat să mă schimbe și din calitatea de președinte al comisiei de recepție, după ce nu am vrut să semnez pentru unele lucrări executate prost sau incomplet”, a menționat Cătălin Pachițac, viceprimarul comunei Dumești din județul Iași.

Recent, în comuna Dumești a avut loc un alt scandal, în care a fost implicat Costin Jalbă, consilierul personal al primarului Mihai Cocoveică. Consilierul acestuia a încercat să-l intimideze pe un ales local din opoziție chiar pe un drum public din Dumești.
În schimb, primarul Mihai Cocoveică nu a vrut să comenteze inițiativa celor din Dumești pentru organizarea referendumului.

„Nu am ce comenta și nici nu vreau să comentez. Ce să comentez, ce vrea lumea? E vorba de o persoană aflată în străinătate și care mă hărțuiește”, s-a limitat să susțină primarul Mihai Cocoveică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *