Prima pagină » National » Locuitorii acestui oraș nu cumpără apă plată! Apa de la robinet, mai bună decât cea de la PET
Locuitorii acestui oraș nu cumpără apă plată! Apa de la robinet, mai bună decât cea de la PET

Locuitorii acestui oraș nu cumpără apă plată! Apa de la robinet, mai bună decât cea de la PET

30 ian. 2025, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Locuitorii acestui oraș nu cumpără apă plată! Este vorba despre persoanele din Buzău, care consumă mai multă apă de la robinet decât de la supermarket, și asta pentru că s-a constatat că apa de la robinet este mai sănătoasă față de cea din magazine. În urma unor controale, autoritățile locale au constatat că apa din supermarketuri conține mai multe impurități. Locuitorii din Buzău au ajuns la concluzia că apa de la robinet este mai bună decât cea de la PET.

Locuitorii acestui oraș nu cumpără apă plată!

Cetățenii din Buzău nu mai beau apă îmbuteliată după ce s-a constatat că la nivel local apa din supermarketuri conține mai multe impurități decât cea de la robinet. Au fost prelevate probe și din apa de la robinet furnizată de sistemul centralizat, iar rezultatul a fost uluitor. Apa de la robinet este mai curată și conține mai puține impurități față de cea din magazinele locale.

,,Au venit peste jumătate din rezultate și anormal în mari unități comerciale s-a găsit apă de la anumiți furnizori care depășea cu mult limitele admisibile în ceea ce privește compoziția microbiologică. Dacă e să facem o comparație, pentru că m-am interesat la DSV care monitorizează împreună cu DSP calitatea apei, pot spune că apa de la robinet este mult mai bună.“, a declarat directorul OPC Buzău.

În cât timp trebuie consumată apa îmbuteliată

Apa îmbuteliată nu expiră niciodată, deşi are are un termen de valabilitate notat pe sticlă sau pe capac. Românii trebuie să știe că acest termen de valabilitate degradarea apei propriu-zise, ci a recipientului. Sticla de plastic (PET) poate elibera substanțe toxice în apă, mai ales dacă aceasta este expusă unor condiții de depozitare necorespunzătoare, precum căldură excesivă sau termperaturi scăute, iar din acest motiv termenul de valabilitate este mai degrabă o indicație a duratei în care apa rămâne sigură pentru consum, după care poate deveni un pericol pentru organism. Semnele că apa nu mai este sigură pentru consum sunt un gust amar sau un gust asemănător cu medicamentele, dar și mirosul este neplăcut, iar apa capătă un aspect tulbure. Apa din sticlele de plastic ar trebui consumată în termen de un an sau doi, deoarece după această perioadă plasticul începe să se deterioreze, iar apa să devină periculoasă pentru organism.

De la 1 ianuarie 2025, producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană vor avea de respectat o nouă lege. Aceasta prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje, în special a bisfenolului A (BPA). BPA va fi interzis în ambalajele care intră în contact cu alimentele. Această interdicție vizează mai multe tipuri de ambalaje: conserve, sticle de băut și ambalaje din plastic. BPA este un compus chimic considerat un „perturbator endocrin”, o substanță care poate imita hormonii din organism și poate provoca diverse probleme de sănătate.

O situație aparte este în Buzău. În urma unor controale, autoritățile au descoperit că apa de la robinet conține mai puține impurități față de apa îmbuteliată și vândută în supermarketuri. Prin urmare, localnicii consumă apă de la robinet și foarte rar cumpără apă la PET.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`