Prima pagină » National » Locuințele din România sunt tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste un metru pătrat în marile orașe
Locuințele din România sunt tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste un metru pătrat în marile orașe

Locuințele din România sunt tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste un metru pătrat în marile orașe

12 iul. 2024, 14:45,
BZI.ro, în National

Locuințele din România sunt tot mai scumpe. Cererea mare, dar şi autorizaţiile tot mai puţine de construcţie au dus la o explozie a preţurilor. Iată cât a ajuns să coste un metru pătrat în marile orașe.

Locuințele din România sunt tot mai scumpe

Locuințele continuă să se scumpească în această vară. Din acest motiv, mulţi oameni aleg să îşi cumpere locuinţe la periferiile oraşelor, dar şi acolo cererea mare a dus la creşterea considerabilă a preţurilor. În doar şase luni, tarifele au crescut şi cu 200 de euro pe metru pătrat. În Timișoara, de exemplu, un metru pătrat se vinde cu 1433 de euro. Iaşiul devine cea mai mare supriză imobiliară de anul acesta. A întrecut Clujul la vânzările de case şi apartamente şi este pe locul doi, după Bucureşti. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în capitala Moldovei, s-au vândut cu 70% mai multe locuinţe.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință.

Băncile susțin că a crescut numărul celor care apelează la credite ipotecare. Prin urmare, românii vor putea să își cumpere mult mai ușor o locuință. BNR a mai făcut un sondaj privind evoluția pe piața imobiliară în funcție de cererile de împrumut. Pentru primul trimetru al acestui an, băncile se așteaptă la o menținere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare. Totodată este așteptată o creștere a cererii de credite din partea populației.

Județele cu cele mai scumpe apartamente

Analiza specialiștilor în imobiliare privind evoluţia preţurilor în marile oraşe din ţară arată că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti iar în prezent preţul mediu pe metrul pătrat util este de 1.850 de euro.

Cluj-Napoca, acesta este cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament nou. Preţul mediu solicitat pentru aceste proprietăţi a ajuns până la sfârşitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă pe piaţa veche.

În Braşov, cumpărătorii interesaţi de achiziţia unui apartament nou plătesc acum preţuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poţi cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util. Chiar dacă locuinţele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative în cazul locuinţelor vechi. Majorările depăşesc, de această dată, 18%. Cu astfel de preţuri, Braşovul îşi păstrează poziţia a treia în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cei care îşi doresc să devină proprietari. De asemenea, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Constanţa a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie şi a ajuns la 1.733 euro/mp util. Interesul potenţialilor cumpărători pentru proprietăţile noi din acest oraş a urmat o puternică tendinţă de creştere în prima parte a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *