Prima pagină » Titlurile zilei » Locuințele din Iași sunt tot mai scumpe! Clienții sunt șocați de mărirea prețurilor. Specialist: „Au luat-o razna”
Locuințele din Iași sunt tot mai scumpe! Clienții sunt șocați de mărirea prețurilor. Specialist:

Locuințele din Iași sunt tot mai scumpe! Clienții sunt șocați de mărirea prețurilor. Specialist: „Au luat-o razna”

09 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Prețurile la locuințele din Iași au crescut în ultima perioadă exagerat de mult, spun specialiștii în imobiliare, care explică faptul că scumpirea materialelor de construcții influențează prețul final al locuinței. Metrul pătrat pentru apartamente s-a scumpit cu câteva sute de euro, iar casele se vând mai scump cu câteva mii de euro față de anul 2020

Locuințele din Iași sunt tot mai scumpe, susțin specialiștii în domeniul imobiliar. Aceștia spun că au crescut prețurile la materialele de construcții cu 50 la sută și din acest motiv și prețul final al locuințelor s-a mărit. Astfel, dacă un client plătea 65.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere în anul 2020, anul acesta trebuie să mai scoată din buzunare câteva sute de euro în plus pentru fiecare metru pătrat construit. Situația este și mai gravă în privința caselor, unde prețurile s-au mărit cu câteva mii de euro.

„Prețurile au luat-o razna. Peste tot în Iași prețurile la apartamentele noi au crescut cu cel puțin 200 de euro, chiar și la cele vechi. S-au dublat prețurile materialelor de construcții. La Royal Town, în Copou, un apartament se vinde cu 1.400-1.500 euro pe metru pătrat. La fel de scump este și în zona Moara de Vânt, unde dezvoltatorii au pus în plus 300-400 de euro pe metru pătrat. În blocurile noi din CUG, Bucium, peste tot au crescut prețurile. În Centrul Civic, prețul este de 2.000 de euro pe metru pătrat. La dezvoltator e de 1.850 de euro. Acum, clienții sunt puțin șocați când văd prețurile, dar mulți dintre ei cumpără apartamentele”, susține Ana Maria Roșca, consilier imobiliar.

Ana Maria Roșca, specialist imobiliare: „O casă care era 95.000 de euro în 2020, acum e 130.000 de euro”

Specialistul susține că o diferență mare de prețuri față de anii 2020 și 2019 se observă la casele din zona metropolitană, mai ales unde prețurile au crescut cu câteva mii sau zeci de mii de euro.

„Casele sunt foarte scumpe. O casă care era 95.000 de euro în 2020, acum e 130.000 de euro. În Bucium, Miroslava, Valea Adâncă, Valea Lupului, toate au prețuri mai mari față de anul 2020. Nu știu cât o să mai crească, dar mulți clienți fac credite și cumpără. Este posibil să urmeze o perioadă în care oamenii o să aștepte o echilibrare a pieței, dar clar prețurile au crescut. Sperăm să nu urmeze o criză economică. Salariile ar trebui să crească în următoarea perioadă, pentru că altfel nu știu cum o să plătească oamenii pe aceste locuințe”, mai spune Ana Maria Roșca.

Trendul prețurilor ridicate la casele vândute în zona metropolitană există de anul trecut. Prețurile la casele din Iași au explodat în anul 2020, în plină pandemie de COVID-19. Unii clienți au plătit și 130.000 de euro pentru o casă care înainte de pandemie costa cu 10.000 de euro mai puțin.

Locuințele din Iași s-au scumpit în anul 2021, comparativ cu anul 2020, iar clienții fac credite bancare pentru a le achiziționa

Specialiștii în imobiliare mai spun că au avut clienți care s-au decis în câteva luni sau câteva săptămâni.

„Clienții sunt persoanele care vor să se mute în spații mai mari. Acest obicei e în rândul clienților încă de anul trecut. Persoanele cu familii vor locuințe mari, fie că e vorba de apartamente sau case. Cei care vor apartamente aleg zone precum Copou sau Bucium, iar cei care au cumpărat locuințe se duc în zona metropolitană. Nu au bani cash, ci fac credite bancare și cumpără ce li se pare lor că li s-ar potrivi”, susține Cristian Ionașcu, specialist în imobiliare.

Chiar dacă au fost relaxate restricțiile, unele persoane se gândesc că situația privind îmbolnăvirile ar putea să se înrăutățească.

„Am avut și clienți care se tem în continuare de COVID-19, vor să fie cât mai izolați, să nu interacționeze cu multe persoane. Aceștia vor să stea la casă, să aibă curte. Cei care însă lucrează de acasă aleg tot apartamentele spațioase”, susține Lavinia Popa, agent imobiliar.

Programul Noua Casă a impulsionat achiziția de locuințe de către ieșeni

Ieșenii care au cumpărat locuințe în acest an au obținut credite bancare prin programul Noua Casă. Numărul beneficiarilor din județ, de la operaționalizarea etapei 2021, respectiv luna aprilie, până în prezent, este de 350 de persoane. Pentru achiziția de imobile în Iași, acești beneficiari au accesat credite în valoare de 89 de milioane de lei. La nivel național, de la lansarea programului, în anul 2009, până în prezent, s-au acordat peste 300.000 de garanții, pentru finanțări în valoare de peste 51 de miliarde de lei. Pentru județul Iași, valoarea totală a finanțărilor, în perioada 2009-2021, este de 3,4 miliarde de lei. A crescut numărul persoanelor care cumpără apartamente scumpe prin programul Noua Casă. Un cuplu din Iași a cumpărat un apartament de lux în valoare de 140.000 de euro, credit acordat prin programul derulat de Fondul de Garantare pentru IMM-uri.

Un clujean susține că prețul la un apartament din centrul orașului, cu vedere la Cimitirul Central, este aproape la fel cu cel din Dubai

Prețuri mari sunt și la apartamentele vândute în Cluj, în centrul orașului fiind vândute cu 3.000 de euro metrul pătrat. Specialiștii din imobiliare din acest județ susțin că a crescut cererea din partea clienților și odată cu ea, și oferta. Un clujean nemulțumit de prețurile mari a făcut o postare pe facebook ce s-a viralizat rapid. Acesta a comparat un apartament dintr-un bloc nou din centrul orașului, cu vedere spre Cimitirul Central din Cluj, cu un apartament din complexul rezidențial West Bay Tower Downtown, din Dubai, cu vedere spre celebrul turn Burj Khalifa. Concluzia clujeanului a fost că apartamentul din Cluj costă 3.000 de euro pe metru pătrat nefinisat, iar cel din Dubai costă, 3.500 de euro pe metru pătrat, ultra finisat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 noiembrie 2024
15 noiembrie 2024