Prima pagină » Economic Local » Locațiile unde ieșenii pot face examenul trichineloscopic. Primăriile pot asigura gratuitate pentru analiza cărnii de porc
Locațiile unde ieșenii pot face examenul trichineloscopic. Primăriile pot asigura gratuitate pentru analiza cărnii de porc

Locațiile unde ieșenii pot face examenul trichineloscopic. Primăriile pot asigura gratuitate pentru analiza cărnii de porc

05 dec. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii pot face examenul trichineloscopic al cărnii de porc în mai multe locații. Costul la nivelul circumscripțiilor sanitar-veterinare este de 24,99 lei (examen trichineloscopic) și 92,82 lei în laboratorul din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași

Mai multe locații din Iași sunt disponibile celor care vor să facă examenul trichineloscopic al cărnii de porc. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, atât la nivelul DSVSA Iaşi, cât şi la cel al circumscripțiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) au fost afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. din carnea de porc provenită doar prin sacrificarea porcinelor din gospodăriile proprii şi destinată numai consumului familial. Examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

În județul Iaşi au fost stabilite următoarele locaţii, după cum urmează: LSVSA Iaşi (Iaşi, Aleea M. Sadoveanu, nr. 10), pentru solicitări de pe tot judeţul Iaşi, doar pentru examinări prin metoda digestiei artificiale, CSVSAO Hala Centrală – municipiul Iaşi, Piaţa agroalimentară Hala Centrală, CSVSAO Nicolina – municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.86, pentru solicitări din municipiul Iaşi şi comunele limitrofe, CSVSAO Păcurari – municipiul Iaşi, Piaţa agroalimentară Alexandru cel Bun, pentru solicitări din municipiul Iaşi, şi comunele limitrofe, CSVSAO Târgu Frumos – oraş Târgu Frumos – sediul CSVSAO, pentru solicitări din oraşul Tg. Frumos, oraşul Hârlău şi comunele limitrofe și CSVA Paşcani – municipiul Paşcani.

Ieșenii pot face examenul trichineloscopic al cărnii de porc în mai multe locații

La aceste locaţii sunt afişate informaţii cu privire la programul de lucru, numele medicilor veterinari responsabili şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

„Atenţionăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun atunci când cumpără şi consumă carne de porc (inclusiv cea comercializata prin reţelele online de socializare) a cărei origine nu este cunoscută sau provenită din tăieri clandestine şi/sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor”, susțin specialiștii DSVSA Iași.

Controalele din piețele din Iași au scos la iveală nereguli grave.

Echipele de control din cadrul DSVSA vor verifica firmele din Iași

Astfel, s-a format o echipă mixtă de control pe fiecare zonă de competență, respectiv medici veterinari oficiali de la nivelul CSVSAO, pentru realizarea unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii populaţiei, prin asigurarea siguranţei alimentare în toate etapele de producţie, transport, depozitare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare, inclusiv efectuarea de controale în trafic cu inspectori din cadrul IPJ Iaşi, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane. De asemenea, s-a stabilit programul de lucru zilnic la nivelul CSVSAO, precum și personalul responsabil pentru efectuarea examenului trichineloscopic, după cum urmează: luni –vineri: între orele 8:30-17:00, sâmbătă: între orele 8:30-14:30 şi duminică: 8:30-14:30. La nivel de DSVSA Iaşi, permanența se va asigura zilnic în intervalul 8:30-17:00, iar în timpul sărbătorilor legale şi zilelor libere legale, programul de lucru va fi între orele 8:00-15:00.

Ieșenii pot suna la DSVSA pentru reclamații

De asemenea, DSVSA informează consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun prin achiziţionarea de cărnuri, produse din carne, lapte şi produse lactate, ouă, preparate culinare, comercializate prin reţeaua online (Facebook) de persoane ce nu deţin spaţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea acestor activităţi. ANSVSA – DSVSA Iaşi pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, e-mail: office-iasi@ansvsa.ro, numerele de telefon ale DSVSA Iaşi: 0232-267.502 și 0232-267.501, pentru a se sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, în vederea înlăturării oricărui risc de îmbolnăvire a consumatorilor finali. DSVSA verifică comerțul ilegal de câini și pisici.

De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă, ieșenii pot face examenul trichineloscopic al cărnii de porc în mai multe locații autorizate de DSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`