Prima pagină » Titlurile zilei » Locatarii unui bloc din Iași trec prin clipe de groază. Totul ar fi pornit de la un dezvoltator imobiliar din zonă. „Efectiv, și-au bătut joc de noi” – FOTO/VIDEO

Locatarii unui bloc din Iași trec prin clipe de groază. Totul ar fi pornit de la un dezvoltator imobiliar din zonă. „Efectiv, și-au bătut joc de noi” – FOTO/VIDEO

03 aug. 2023, 02:00, 7 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Situație incredibilă la un bloc din Iași, locatarii au rămas fără apă de mai multe zile, după ce au fost debranșați de la rețea. La mijloc ar fi un bloc construit de un dezvoltator imobiliar

Calvarul localnicilor de la blocul A de pe bl. Socola nr. 29 a început pe data de 31 iulie 2023, când ApaVital a trebuit să îi debranșeze pe locuitorii din bloc de la rețeaua de apă potabilă. Localnicii au de plătit o sumă de peste 9.000 de lei după ce a fost înregistrat un consum clandestin. Acum, oamenii sunt nevoiți să care apă cu sticlele pentru uz gospodăresc.

„Trăim în niște condiții inumane, eu sunt bătrână. Trebuie să car apă de la piață”

Oamenii din bloc sunt extrem de revoltați acum și caută explicații pentru situația lor. Aceștia acuză faptul că din cauza unui bloc construit recent în apropiere au început să apară probleme. Muncitorii s-ar fi legat ilegal la rețeaua de apă și de canalizare, fără știrea locuitorilor din blocul A.

„Car apă de la piață cu un căruț, că nu am. Stau vasele murdare în chiuvetă, la baie nici nu mai spun ce e. Trăim în niște condiții inumane, eu sunt bătrână, pensionară, ce aș putea să fac. Am mai avut mâncare făcută în frigider, dar acum trebuie să merg iar după apă ca să fac de mâncare”, a povestit o locatară.

Oamenii sunt nevoiți acum să meargă cu bidoanele la piață sau să își cumpere apă de la magazin pentru consum. Chiuvetele sunt pline de vase, iar la baie sunt nevoiți să se spele cu sticla. În primul rând, apa este folosită pentru consum, dar au nevoie de ea și pentru a găti sau la curățenie. Locatarii sunt disperați și așteaptă ca problema să se rezolve cât mai repede.

„Stau în blocul acesta de 40 de ani, de luni stăm fără apă. Tata e bătrân, are 74 de ani, merge la piață să aducă apă. Trebuie la baie, trebuie haine spălate, nu poți așa. Eu merg cu o sacoșă de haine la niște prieteni să îmi spele și mie hainele. Amenda este prea mare, cine naiba să fi rupt sigiliul ală, nu s-a rupt atâția ani și fix acum. Să facă un calcul, în ultimii ani cât s-a consumat la fiecare, să vadă dacă a fost vreodată așa ceva.

Eu zic că din cauza blocului de alături, ei au tras niște țevi să le racordeze la noi la scurgere, dar noi nu am fost de acord. Cineva l-a rupt, dar cineva din bloc nu avea un astfel de interes. Tata are pensie 1.400 de lei, de unde să dea banii aceștia. Efectiv, și-au bătut joc de noi”, a specificat Sergiu Ababei, locatar din bloc.

Problemele au apărut odată cu noul bloc

o poză cu vase murdare

Oamenii sunt nevoiți să care apă de la piață sau să cumpere pentru a avea în gospodărie

Oamenii au mai acuzat în trecut că din cauza lucrărilor de la un bloc nou au probleme cu canalizarea. Clădirea aparține unor afaceriști din Botoșani, Constantin și Mihai Buză. Cel din urmă susține faptul că blocul nu a fost racordat, nu este finalizat și nu are cum să apară consum din cauza lor.

„Clădirea nu este funcțională, nu este branșată, nu avem apă, nu avem nimic acolo. Încă așteptăm aprobarea. Noi nu am folosit apă de la rețeaua ApaVital, am luat apă de la un vecin”, a precizat Mihai Buză.

Localnicii sunt buni de plată

 o poză cu o locatară

Locatarii sunt nevoiți acum să achite suma de 9.070 de lei pentru a avea din nou apă

Contractul cu ApaVital era făcut pe persoană fizică, deoarece la acest bloc nu există asociație de proprietari. Există contoare la fiecare apartament pentru a face împărțirea, doar că acum a apărut o sumă de 9.070 de lei în urma unui consum clandestin. Cum oamenii nu au achitat, compania a fost nevoită să trimită un echipaj pentru a-i debranșa pe locuitori de la rețea.

„Situația este complicată din vina locatarilor. Titularul contractului este decedat, există niște datorii neachitate, iar la fața locului a mai fost descoperit și un sigiliu rupt. Noi am verificat toate posibilitățile, nu se confirmă că s-ar fi branșat cineva ilegal”, a declarat Romeo Casian, director comercial ApaVital.

Fiica unei locatare a încercat să găsească soluții, dar încă nu a primit un răspuns concret de la companie. Acum, din cauza unor dezvoltatori imobiliari, localnicii din bloc au de suferit.

„Tatăl meu a primit o sumă mare de plată de la ApaVital, el este decedat, nu avem administrație și el avea contract pe persoană fizică. Cineva s-a branșat ilegal acolo, deoarece sigiliul la canal era rupt, iar compania ne-a scos pe noi buni de plată. Blocul a fost debranșat pentru că nu am achitat consumul, am depus plângere penală împotriva ApaVital și a dezvoltatorului.

Acum încerc să intru în audiență la cineva la ApaVital, dar procesul este foarte dificil. Deci cineva se folosește clandestin de apă și canalizare și ne-au scos pe noi vinovați. Păi, așa, oricine poate veni să rupă acel sigiliu, să se branșeze ilegal, pentru că nu avem voie să punem un lacăt, ceva, la capacul acela de canal. Acum suntem disperați, nu mai știm la cine să apelăm, să facem cumva să plătim, să facem un împrumut, să vorbim și cu ceilalți locatari”, a precizat Iuliana Rotariu, fiica unei proprietare.

După ce au rămas fără apă, oamenii din bloc sunt disperați pentru a găsi o soluție. Aceștia sunt nevoiți să care apă cu sticlele pentru a avea în casă, după ce un dezvoltator imobiliar le-ar fi creat probleme.

Comentarii
  • fiecare persoana trebuie sa isi verifice lunar consumul de apa ………………………………………

  • Marius Gradinariu

    Șmecherii de la Apavital..
    Doamne ce hoți cu acte în regulă.

  • Vine Apavitalul si iti consuma apa sau cum ?

  • mai tuaregilor! indiferent cati zeci/sute/tone de apa consumi in imobilul tau pur si simplu numai conteaza atunci cand APAVITAL vine si citeste apometru de la subsolul blocului. se face diferenta intre indexul total al consumui de apa de la toate apartamentele si indexul total de la subsol. diferenta o platesc locatarii, desigur.

  • N-am inteles in viata mea cum locatarii trebuie sa plateasca pierderi atata timp cat fiecare are apometru in casa. Pai daca pe tine, Apavital, te doare la basca de faptul ca ai tevi vechi, pierzi apa(ceea ce vinzi tu) si nu te intereseaza sa opresti pierderile, de ce sa platesc eu consumator final? E ca si cum te-ai duce la H&M sa-ti iei o pereche de pantaloni, dar pe langa pretul produsului trebuie sa mai dai si 50 de lei ca le-a fost spart un depozit din Bucuresti si le-a fost furata marfa de 50.000 euro. Sunteti normali? Pune, Apavital, fgm, bani din aia 15 lei mc de apa si repara pe unde se pierde apa. Ca asa sa te pui cu burta pe reteaua de apa si sa ceri bani cat vrei tu, oricine poate face. In gm voastre de jepcari lachiosi.

  • Pe caldurile astea fara apa e ireal

  • Dezvoltător imoral 😅

    Grav. Ajutați oamenii, dezvotatorul e responsabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024