Prima pagină » National » Locatarii de la bloc trebuie să monteze asta în apartamente! Termenul limită este 31 decembrie 2025
Locatarii de la bloc trebuie să monteze asta în apartamente! Termenul limită este 31 decembrie 2025

Locatarii de la bloc trebuie să monteze asta în apartamente! Termenul limită este 31 decembrie 2025

14 ian. 2025, 13:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Locatarii de la bloc trebuie să monteze asta în apartamente! Este vorba despre montarea de repartitoare pentru căldură în apartamentele de la bloc conectate la rețelele de energie termică. Proprietarii care nu respectă legea care a intrat în vigoare la începutul acestui an pot primi amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Termenul limită pentru montarea repartitoarelor este 31 decembrie 2025.

Locatarii de la bloc trebuie să monteze asta în apartamente!

Obligația celor care stau la bloc privind montarea de repartitoare pentru căldură în apartamente a fost extinsă până la 31 decembrie 2025. Românii își pot monta repartitoarele pentru căldură pe tot parcursul anului, iar cei cu venituri mici vor beneficia de un ajutor de la stat. Familiile cu venituri mici, de până la 2.000 de lei, vor putea beneficia de o subvenție de până la 750 de lei. Acest ajutor se adresează și pensionarilor cu vârsta de peste 60 de ani, persoanelor cu handicap, dar și familiilor care primesc alocație pentru susținerea familiei sau ajutor social.

Persoanele de la bloc care nu au montat încă repartitoarele de căldură au acum mai mult timp pentru a se conforma legii, termenul fiind extins până la 31 decembrie 2025. Locatarii care nu fac asta riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 1.000 de lei.

Ce dispozitiv trebuie montat pe casa scării

O nouă lege îi vizează pe toți românii care locuiesc la bloc. ANRE impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale. Detectoarele automate de gaze naturale și electroventilele corespunzătoare pot fi instalate numai de către firme autorizate de ANRE, iar instalațiile vor fi verificate la intervale de doi ani. Locatarii trebuie să suporte costurile, deoarece țeava de alimentare cu gaz este parte comună și este destinată folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia și pentru că este un bun accesoriu în raport cu proprietatea individuală.

Detectoarele de gaze trebuie să fie echipate cu senzori de metan capabili să detecteze concentrații de cel puțin 2% în aer și să acționeze automat asupra robinetului de închidere al conductei de gaz. Totodată, este foarte important ca detectoarele să fie înlocuite înainte de a depăși durata de viață recomandată, pentru a preveni eventualele scurgeri de gaz. În cazul în care nu se respectă legea, românii pot primi amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei.

De asemenea, românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol. Revizia și verificarea centralei termice sunt două acțiuni diferite, dar la fel de importante pentru buna funcționare a acesteia. Centrala termică este un echipament care necesită lucrări de verificare și mentenanță.

O altă obligație pentru persoanele care stau la bloc este să își monteze repartitoare de căldură în apartamente. Locatarii au timp să facă asta până pe 31 decembrie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`